Последни новини
Home / Законът / Позиция на ВАдС: Недопустимо е да се правят промени в Конституцията без широк обществен дебат и експертен анализ

Позиция на ВАдС: Недопустимо е да се правят промени в Конституцията без широк обществен дебат и експертен анализ

Defakto.bg

 

Отклонение от основни приниципи на  конституционното право,  спорни и немотивирани предложения за промени в демократични инструменти, грешки и неточности,  липса на задължителен обществен и експеретен дебат  – това са част от оценките в позиция на Висшия адвокатски съвет по повод внесения проект за нова конституция от ПГ на ГЕРБ.  Адвокатите призовават задълбочено да се обмисли дали изобщо са нужни промени в конституцията и дали вече внесените не могат да бъдат направени от Обикновено НС.  По въпроса дали  необходимо свикване на ВНС,   следва да има широк обществен консенсус и професионален дебат, категорична е позицията на адвокатите, подписана от Ралица Негенцова, председател на ВАдС.

Пълният текст на позицията:

Конституцията е основен закон и засяга пряко правата на всички български граждани.

Публично обявеният проект за нова Конституция не е внесен като предложение по реда на чл. 159, ал. 1 от Конституцията, а представлява покана към останалите парламентарно представени партии в 44-тото Народно събрание. Независимо от този ранен етап на процедурата, проектът дава основните насоки за желаните промени в основния закон на страната от най-голямата парламентарно представена партия в действащото Народно събрание.

Висшият адвокатски съвет, воден от своята конституционна роля да отстоява и защитава правата и законните интереси на българските граждани и след като се запозна с публично обявения от парламентарната група на политическа партия „ГЕРБ“ проект на нова Конституция, намира за наложително да изрази следната позиция:

Освен грешки и неточности, проектът съдържа отклонения от основни принципни на конституционното право и немотивирани предложения за промени в демократични инструменти, традиционни за  най-новата история на България, чиято полза и значимост е доказана през годините и които са в унисон с най-добрите европейски образци. Това отстъпление от достиженията на конституционализма у нас Висшият адвокатски съвет счита за изключително тревожно.

Внесеният проект съдържа твърде спорни предложения, свързани с мястото и ролята на основните права в бъдещ нов конституционен модел, със спазване на принципа на разделение на властите, с правото на законодателна инициатива, с механизмите, които се очаква да усъвършенстват дейността на съдебната власт, с реда и начина, по който индивидуалната конституционна жалба ще бъде въведена у нас, и най-вече с предлагания механизъм за изменение и допълнение на новата Конституцията и на основни положения в нея, свързани с нейната конституционна идентичност.

Същевременно проектът за нова Конституция не засяга други важни въпроси, широко обсъждани в правната и академична общност и в обществото като цяло, свързани с действието на решенията на Конституционния съд, с изричното конституционно закрепване на правото на справедлив съдебен процес, както и съобразяването на конституционните разпоредби с практиката на Европейския съд за защита правата на човека по ключови дела, по които България е осъждана, което от дълго време се очаква да бъдат предмет на конституционна промяна.

Висшият адвокатски съвет призовава всички български депутати, независимо от тяхната принадлежност към една или друга политическа партия, преди да изразят политическа воля за евентуални бъдещи промени в Конституцията или за приемане на нова Конституция, да подходят разумно, отговорно и достойно – да извършат задълбочен експертен анализ на предлагания проект, като осигурят провеждането на широк обществен и професионален дебат, с участието на академичната общност, Адвокатурата, Омбудсмана, представители на синдикатите и работодателите, на институциите и на гражданското общество. Експертен и обществен дебат следва да съпътства цялата нормотворческа дейност, но когато се предлага проект за нова Конституция, която ще засегне по фундаментален начин всички граждани – такъв дебат е задължителен.

В рамките на този дебат следва най-вече да се отговори дали изобщо са необходими промени в Конституцията, дали предложените промени не са от компетентността на обикновено Народно събрание да променя действащата  Конституция и дори да се окаже необходимо да бъде свикано Велико народно събраниеда има ясен обществен консенсус дали неговият мандат да обхваща създаването на изцяло нова Конституция или да е само за промени в конкретни разпоредби на сегашната. Общественият и професионален  дебат не може да замести волята, експертизата и автономията както на действащото Народно събрание, така и на едно бъдещо Велико народно събрание, но в интерес на цялото общество е дискусията да бъде прозрачна и открита, да съпътства целия процес по изготвяне на концептуалните предложения и конкретните текстове, за да може промените в основния закон да бъдат резултат от действителен обществен консенсус.

Висшият адвокатски съвет заявява, че внимателно ще следи всички предложения за промени в Конституцията и ще продължава да работи за защита на правата и законните интереси на гражданите и да отстоява принципите на правовата държава.

Обществото извървя твърде дълъг път в демократичното си развитие, насочено към постигане върховенство на правото и укрепване на конституционните ценности. Всяко отстъпление от постигнатото е немислимо, защото би отдалечило Република България от общността на европейски държави, а евентуалните промени в Конституцията могат да бъдат подкрепени само ако отстраняват констатираните недостатъци в уредбата и приближат българския конституционен модел към най-добрите европейски образци.

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ВИСШИЯ

АДВОКАТСКИ СЪВЕТ:     РАЛИЦА НЕГЕНЦОВА

 

 

About De Fakto

Проверете също

Крум Зарков: Сглобката разпредели точно „антикорупционните“ комисари – един на ГЕРБ, един на ППДБ и един на ДПС

„Новият антикорупционен орган ще е политизирана и неефективна институция“ – това написа във „Фейсбук“ бившият …

Идната седмица тръгват дела на Настимир Ананиев срещу Слави Трифонов за клевета и на СРП срещу Костадин Костадинов

Coфийcĸи paйoнeн cъд e нacpoчил  наказателното  дeлa зa ĸлeвeтa, кoето дeпyтaтът  oт  „Πpoдължaвaмe пpoмянaтa“ Hacтимиp …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

17 + 7 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.