Последни новини
Home / Законът / Съдийската колегия не събра кворум за проблемите с ЕИСС, 1 кадровик не стигна

Съдийската колегия не събра кворум за проблемите с ЕИСС, 1 кадровик не стигна

Defakto.bg

Заради липсващ кворум насроченото за днес заседание на Съдийската колегия на ВСС, на което трябваше да се обсъдят проблемите по внедряването и най-вече функционирането на Единната информационна система на съдилищата (ЕИСС), се провали. Въпросът влиза в дневния ред на първото редовно следваканционно заседание, насрочено за 1 септември.

Обсъждането бе осуетено на косъм – за кворум се изисква присъствието на 8 кадровици, а днес се събраха 7. Мониторите показаха Лозан Панов, Боряна Димитрова, Даниела Марчева, Севдалин Мавров, Красимир Шекерджиев, Георги Чолаков, Олга Керелска (която, оказа се, е и рожденичка).

Както Де факто писа, въпросът за ЕИСС бе поставен от Димитрова, Марчева и Мавров. В предложението си двете дами от Съдийската колегия подробно бяха изложили проблемите и неуредиците, с които се сблъскват съдилищата при внедряването на новата единна система. Особено внимание бе обърнато и на изисквания, които противоречат на закона – най-вече за полагането на електронни подписи от съдиите при завършването на почти всяко действие, както и „грешните“ диспозитиви при заповедните производства, най-масовите в районните съдилища. В този си вид ЕИСС превръща съдиите в деловодители, а деловодителите в компютърни играчи, предупредиха Димитрова и Марчева.

Председателстващият Лозан Панов отчете липсващия кворум, допълни, че от три седмици се опитва да уреди среща с изпълнителя по проекта „Информационно обслужване“ , която ще се състои едва утре. От по-нататъшни изказвания стана ясно, че ръководителят на проекта от страна на ВСС Гергана Мутафова (от Прокурорската колегия) е отговорила, че днес не може да присъства – тя е и в отпуска, а координаторът от страна на Съдийската колегия Вероника Имова е предложила отлагане, така че обсъждането да стане в присъствието на заетите с работата по проекта и от „Информационно обслужване“, както и на IT-специалисти.

След констатацията, че присъстват едва седмина се чуха предложения за отсрочване на заседанието евентуално за 27-и, но се разбра, че и тогава надали ще се събере кворум.

Боряна Димитрова заяви, че ако „няма интерес“ от Съдийската колегия, тогава проблемът директно да се внесе за обсъждане от Пленума на ВСС, макар че би било нормално колегията да го обсъди, тъй като става дума за работата на съдилищата.

Олга Керелска обяви: „Като приемахме ЕИСС за внедряване, не видяхме никакъв проблем, сега изведнъж се събуждаме, системата е застрашена! Тази реакция не ми звучи достатъчно искрено, имам чувството, че е едва ли не да покажем на съдиите, че сме загрижени. А тръгнахме да внедряваме ЕИСС в най-неподходящия момент, когато съдилищата наваксваха с графици“.

Боряна Димитрова отговори: „Внесохме искането бързо, защото всеки ден изникват все повече проблеми, предстои внедряването в софийските съдилища, очаква се тотален блокаж. Защо приехме внедряването – и тогава казахме, че моментът не е подходящ, но ни се обясни, че срокът е зададен по проект. Изгледахме една презентация, която всъщност е обучение, но на никого не беше обяснено, че зад всяко прозорче стоят по няколко клика и т.н. Лично аз цяло лято вися в съда (в Бургас – б.р.), за да разбера за какво става въпрос. Повярвайте ми, сигурно би ми било по-приятно на плажа, който е на двайсетина метра, отколкото в съда. Ако ще вървим към електронно правосъдие, трябва да се опитаме да го направим работещо, като ВСС вземе няколко базови решения – като например да се махнат подписите под всяка стъпка, пропускам проблемите по деловодната систеа. Но ако бях съдия, щях да откажа в момента да изпълнявам указанията по ЕИСС- в кой закон е разписано, че трябва електронен подпис под всяко действие? Пропуснахме го още през 2017 г., наша е вината, „Информационно обслужване“ си свърши страхотно работата, те непрекъснато са в съдилищата, но са нужни няколко стъпки от страна на ВСС. Дайте да отложим, ама съдилищата работят, какво да им кажем на тях? Не казваме, че проектният екип или ИО не са си свършили работата, напротив. Както г-жа Керелска на рождения си ден присъства на заседанието, какво пречеше на още двама души да си направят труда, това е абсолютно безотговорно!“

Керелска: „Трябва наистина да придобием способността да се учим от грешките си. Има логика в предложеното от Вероника Имова да присъстват специалистите, за да кажат дали предложенията са възможни. Знам, че полагането на електронни подписи е проблем, посетих ОС-Кюстендил, има проблеми наистина. Но трябва да сме абсолютно сигурни, че това изобщо може да стане, продължаваме да действаме по същия хаотичен начин, както досега. Трябва нещо да се направи, после установяваме, че стомната е счупена. Не се солидаризирам с нито една от двете очертали се страни в СК. Действително има проблем и той ще стане още по-сериозен, ако не се вземат мерки, но те трябва да се вземат умно“.

Даниела Марчева: „Има важни неща, които не са свързани само с технически недостатъци на системата, тя е толкова голяма, че не може да тръгне гладко. Но става дума за доработка на самата система, имаме конкретни проблеми за решаване и те трябва да се решат, няма значение кой е виновен. Предният състав на ВСС, когато са разписвали дейностите, са заложили участието само на 8 ай ти специалисти в проектния екип. Фактът, че в системата пише не „отвод на съдии“, а „извеждане на съдии“, какво ви говори – че съдия не е участвал! На 14 септември тази система трябва да влезе за внедряване в Софийския районен съд. Заложените бланки за запис на заповед генерират грешни диспозитиви, това са базисни въпроси. Ние не сме резултатни, ето това ни е проблемът!“

Боряна Димитрова предложи, след като заседанието ще се отлага, на следващото да бъдат изслушани и председатели на съдилища, потребителите на тази система.

Лозан Панов обяви, че въпросът ще бъде включен в дневния ред за 1 септември. „Нека всички възможни проблеми при внедряването на системата да бъдат изложени, документите да бъдат публикувани, включително отговорът на ИО, защото ако някои от проблемите са решени, да вървим към следващата стъпка“, настоя той.

About De Fakto

Проверете също

Ивайла Бакалова към депутатите: Мартин Нотариуса съществуват заради болната ни съдебна система, не пропускайте кръга на Петьо Еврото, той е по-силен

Сменете си адвоката,  с Лулчева няма как да се получат нещата, препоръчва Нотариуса на Ивайла …

Защо АС – София потвърди отказа на СГС да пусне предсрочно на свобода един от убийците на студента Стоян Балтов

  Апелативен съд София потвърди отказа на СГС  за предсрочно освобождаване от затвора на  Александър …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.