Последни новини
Home / Законът / Данаил Кирилов подаде оставка

Данаил Кирилов подаде оставка

Defakto.bg

„Данаил Кирилов подаде оставка като министър на правосъдието след разговор с министър-председателя Бойко Борисов. Решението на премиера дали да приеме оставката ще бъде взето след разговори с коалиционните партньори“- това лаконично съобщение разпратиха от Министерския съвет днес. Официални мотиви не бяха оповестени.

Данаил Кирилов е правосъден министър от април 2019 г. Той зае поста след оставката на Цецка Цачева, предизвикана от скандала „Апартаментгейт“ и е вторият министър начело на Министерството на правосъдието в кабинета „Борисов“ – 3. Преди това дълго бе шеф на правната комисия на парламента, всъщност замени на този пост Искра Фидосова и управляваше законодателството в ред чувствителни сфери, най-вече правосъдието, в последните два мандата „Борисов“. Резултатите са налице.

Данаил Кирилов е от публичните личности, които нямат нужда от припомняне.  За последно, от понеделник, влезе в социалните мрежи чрез „Група на наричащите Дани Кирилов Барни Ръбъл“. На грандиозното прокурорско съвещание в Бояна тогава министърът лично се оплака, че имал списък с 250 човека, които го именували като приятеля на Фред Флинстоун. В групата във ФБ членовете са над 10 000, които  му искаха и оставката.  По информация  на БНР оставката си Кирилов е подал именно заради масовите критики към него в социалните мрежи.

Преди това Кирилов бе получил забрана от премиера си Борисов да пише постове във фейбсук, след тоталния публичен отпор на опита му за сарказъм по повод сюжета „Росенец“. Което пък провокира привържениците на свободното слово да създадат група за подкрепата му да „пише (глупости) на воля“ във ФБ.

А, сериозно, Данаил Кирилов бе дал заявка за оставка при „лош резултат“ от доклада на Еврокомисията и несваляне на мониторинга над България до края на комисията „Юнкер“. Наблюдението не бе свалено, но тогава оставка нямаше.

Правосъдният министър в оставка се запомни и с проекта за „независимия прокурор“, който да разследва Главния – отлежаващ в Народното събрание, понеже междувременно Министерският съвет отправи и питане до Конституционния съд. И с какво ли още не.  Името на юридическото острие на ГЕРБ остава свързано с  мащабното прекрояване на  Административнопроцесуалния кодекс и драстичното увеличаване на таксите при обжалване във Върховния административен съд , като препятствие  пред  граждани и НПО да оспорват актовете на властта. Както и с поправката в  Антикорупционния закон, с която бе позволено да се конфискува имущество дори на оправданите в съда.  И то след като ВКС  обяви, че конфискация е възможна само за осъдените.  По този повод над 70 адвокати в декларация заявиха : “Такова право, каквото Народното събрание създава, ние не сме учили“

Сериозно обществено оживление предизвика и участието на Данаил Кирилов в проекта за „нова“ Конституция на ГЕРБ, изникнал насред протестите, неспирно искащи оставката на Борисов и на Иван Гешев.  Въпреки  очевидната цел –  правителството да се задържи във властта,  проектът претърпя  “ фиаско“  в очите на  юридическата  общност, а това е достатъчна причина за оттегляне от министерския пост.

А ако оставката на Кирилов – след „коалиционния съвет“, бъде приета от премиера и гласувана от парламента, той би трябвало да се върне в редиците на народните избраници от ГЕРБ в 44-о НС. Докогато го има.

 

About De Fakto

Проверете също

Адв. Ина Лулчева подаде оставка от ВАдС: Не желая да бъда в адвокатския съвет на Валя Гигова, „за да владея адвокатурата“

Известният  наказателен адвокат  Ина Лулчева подаде оставка от ВАдС и от поста на негов зам. …

Президентът към адвокатите: С ваша помощ трябва да се сложи край на паралелното правосъдие в частни клубове

Общото събрание на адвокатите поиска спешни законодателни промени за адвокатските възнаграждения За мен е привилегия …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.