Последни новини
Home / Законът / Доц. Наталия Киселова: Конституцията не бива да бъде пипана от хора, които не уважават компетентните и експертите

Доц. Наталия Киселова: Конституцията не бива да бъде пипана от хора, които не уважават компетентните и експертите

Defakto.bg

„Конституцията може да бъде подобрявана. Изцяло нова сигурно може да бъде направена, но ужасявам се от мисълта (казвам го като юрист), че може да се подготви и приеме текст по начин, по който се подготвят и приемат законите“.  Това каза пред БНР доц. Наталия Киселова, преподавател по конституционно право в СУ „Св. Климент Охридски“.

Конституцията е израз на минималния консенсус, който се постига не просто в парламента или във Великото народно събрание, а в обществото,  коментира експертът.

Киселова определи предложения, които сега се лансират, не само от ГЕРБ, но и от ВМРО и отделни представители на партии като „екзотични” и посочи, че “ни връщат назад, вместо да ни дърпат напред“.

Проектът, който ни беше предложен, доста увеличава властта на прокуратурата, заяви  доц. Киселова по повод идеята да се даде законодателна инициатива на прокурорските съвети. „Не може онзи, който е страна в процеса, да предлага увеличаване на наказанията. Увеличаването на наказанията бори ли престъпността? Отговорът е „не“.  Даде пример с действията на покойния италиански прокурор Джовани Фалконе, който е търсел начини  да накара мафиотските босове да говорят, а не да ги гони като животни. „В този смисъл, санкцията е да бъде разплетена мрежата, за  да се преустанови мафиотската дейност “, напомни Киселова.

„С всички сили ще работя да не се стигне до свикване на ВНС. Не защото България няма нужда от по-добра Конституция, а защото не искам да бъде правена по този начин и от хора, които не уважават компетентните и експертите“, заяви доц. Киселова и допълни, че “ако единственото усилие е да спечелят време, това е грешно политически”.

 

About De Fakto

Проверете също

Формално и без мотиви ВСС подкрепи пред КС искането на Гешев срещу изслушването му в парламента

  Формално и без аргументи Висшият съдебен съвет изпрати становище до КС, в което подкрепя …

Съдии от ВКС и министър Янаки Стоилов обсъдиха проблемите с работата на ЕИСС и тромавата процедура за конкурсите

Нужен е преходен период за въвеждане на електронно правосъдие, смята министърът В Съдебната палата в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.