Последни новини
Home / Законът / Прокуратурата: Главният архитект на София разпореди премахване на строежи във вила „Аглика“

Прокуратурата: Главният архитект на София разпореди премахване на строежи във вила „Аглика“

Defakto.bg
Вила „Аглика“,  построена навремето за Тодор Живков,  е запорирана от прокуратурата след акцията срещу Божков, съобщи  „Капитал“.  През 1997 г. резиденцията е приватизирана от  Емил Кюлев, а през 2015 г., Весела Кюлева я продава на Васил Божков.  Съсед на Божков на Витоша е депутатът от ДПС и издател Делян Пеевски, чиято фирма притежава бившата почивна станция на Полиграфията. В планината имоти, някога били държавни почивни бази, имат и Тодор Батков, Калин Пешов („Главболгарстрой“), Румен Гайтански-Вълка, Красимир Гергов и др.

След проверки възложение от Върховната административна прокуратура са установени закононарушение на строеж  във  „Вила „Аглика“ в Природен парк „Витоша“, съобщи прокуратуата.  На 7 юли т.г.  ВАП поиска от кмета на София Йорданка Фандъкова да извърши незабавна проверка  „на място и по документи на строежа на вила „Аглика“.

В резултат на  извършените проверки от  Дирекция „Общински строителен контрол“ – Направление „Архитектура и градоустройство“ – Столична община, са издадени три констативни акта за незаконни строежи, както следва: „Двуетажна офисна сграда, с гараж, складове и два навеса“, „Едноетажна сграда с прилежаща тераса и частичен полуподземен гараж – оранжерия“ и „Едноетажен склад“.

И още: Сградите са построени без одобрени инвестиционни проекти и без разрешение за строеж, както в несъответствие с предвижданията на Плана за управление на Природен парк „Витоша“ и специализирания подробен устройствен план, така и в нарушение на предвижданията на Плана за управление на Природен парк „Витоша“ без отстъпено право на строеж по реда на Закона за горите.

Въз основа на тези констатации от главния архитект на СО са издадени три заповеди за премахване на незаконните строежи на основание чл.225а от ЗУТ, адресирани до търговското дружество, което е възложител на строежите, а понастоящем – техен стопанин и ползвател.

Определен е 14-дневен срок за доброволното изпълнение на заповедите от влизането им в сила.  Преди извършването на строително-монтажните работи по премахването на строежите, същото търговско дружество, е длъжно на основание чл.156б, ал. 1 от ЗУТ да внесе  в район „Витоша“ план за управление за строителните отпадъци и план за безопасност и здраве с цел спазване на нормативните изисквания за съответната дейност  и нормите за безопасност.

При неспазването на този срок, се преминава към принудително премахване на незаконните строежи по реда на чл.225, ал.3 от ЗУТ.

В изпълнение на акта на ВАП, продължават проверките от ДНСК и Столична община относно незаконни строежи в частни резиденции и други имоти в Природен парк „Витоша“ от страната на хижа „Алеко“.

About De Fakto

Проверете също

В Женева България активно участва в дискусиите по международно спортно право

  Адв.Ивайло Дерменджиев коментира  въпроса за допустимостта на изкуствен интелект в  арбитражните производства В Женева …

В Перник откриха изложба „Пробуждане между редовете“ в подкрепа на пострадалите от домашно насилие

Важно е да изградим механизми за разпознаване на домашното насилие, а държавата да осъществява ефективна …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

18 − three =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.