Последни новини
Home / Законът / Христо Иванов в писмо до ЕК: Случващото се в България има значение за целия Европейски съюз

Христо Иванов в писмо до ЕК: Случващото се в България има значение за целия Европейски съюз

Defakto.bg

Съпредседателят на Демократична България Христо Иванов се обърна днес към председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен в писмо, посочващо недвусмислено ясно точните проявления на кризата на законността в България. Писмото на Иванов е в отговор на декларация, обявена от страна на Прокуратурата на Република България по време на състоялото се в неделя Национално съвещание на прокурорите, с която ПРБ обяви намеренията си да сезира ЕК за “нарушения на върховенството на правото” в България.

В писмото си до ЕК Иванов изразява съгласието си, че в България действително има нарушения на върховенството на правото и категоричното си несъгласие с всички останали тези на прокуратурата. Писмото съдържа подробни разяснения за причините за протестите в България – неразследваната системна корупция, както и действията на главния прокурор, довели репресивността в българската прокуратура.

В изявлението си пред Съдебната палата днес Иванов коментира и оставката на министър Данаил Кирилов:

“Един абсолютно безсмислен, нелеп министър на правосъдието беше застигнат от своето безсмислие и то го отнесе. Този човек беше министър на спирането на съдебната реформа. Той имаше за задача в България съдебна реформа да няма. Основната му задача беше да постеле килима пред Гешев, да наложи с всички средства неговото избиране от ВСС. Другата му задача беше да гарантира, че България няма да изпълни ангажимента, който беше поела пред ЕК за въвеждане на механизъм за независимо разследване на случаите, в които има престъпление на главния прокурор.”

Иванов припомни също така, че Данаил Кирилов е човекът, предложил отменянето на измененията в наредбата за минималните изисквания за висшето образование по право – изключително важна мярка за реформа на правосъдието в България.

“Една система е толкова добра, колкото са добри хората, които работят в нея. А хората са толкова добри, колкото е добро образованието, което са получили.” 

Предложението за новата конституция Иванов определи като “абсолютно фиаско”, с което Кирилов, по мандат от Борисов, предлага Конституцията да увеличи безконтролността на главния прокурор.

“Оставката на Данаил Кирилов не променя нищо. Него го жертват, за да може да оцелее властта на главния прокурор и задкулисната власт зад него – тази на Пеевски.” – категоричен беше Иванов.

“Тази криза е много важна възможност нещо да се промени. Ако в България има толкова обединено обществено мнение – и тук не става дума просто за това колко хора са на улицата, а за социология, която показва, че в България общественото мнение иска реформа на прокуратурата, иска оставка на Гешев… ако в България има такова обществено мнение, ако в България целият политически пейзаж пред очите ни се срива, заради това, че партиите, които осигуряват досега защита на модела “Пеевски”,  защита на Гешев, губят подкрепа заради това, това е възможност в България най-сетне да тръгнем в правилната посока.”

“Нашата борба е за оставка на Борисов и оставка на Гешев като най-важните инструменти на Пеевски, за да може след това, след едни избори да започнем дълбока реформа на прокуратурата и изчистването на държавното управление от модела “Пеевски” и модела “Сарая на Доган”. Това е нашата борба. Тази борба ние няма да спрем. В тази борба нищо не се променя от това, че Данаил Кирилов си е подал оставката. В името на тази борба ние сезираме и ЕК с нашата гледна точка по отношение на твърденията на прокуратурата.”

“Ние не сме търсили подкрепа от ЕК, защото сме готови сами да си свършим работата. Но след като прокуратурата ги сезира, ние предоставяме и нашата гледна точка.” – поясни Иванов.

Цялото писмо до председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен тук: 

Източник: Демократична България

About De Fakto

Проверете също

Агенцията по вписванията: Руската църква е на руското посолство. МП: не сме компетентни да оповестяваме чии храмът

Руската църква е собственост на руското посолство. Това съобщиха от Агенцията по вписванията след запитване …

Задържаният с подкуп съдия от Търговище е временно отстранен от длъжност

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) отстрани временно от длъжност съдията от Окръжен съд …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

12 + 13 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.