Последни новини
Home / Законът / „Подписка“ за Георги Георгиев от протеста, СГС видя и престъпление на шофьорката, тръгнала да гази хора

„Подписка“ за Георги Георгиев от протеста, СГС видя и престъпление на шофьорката, тръгнала да гази хора

Defakto.bg

Елена Мицева може да е извършила престъпление по транспорта, „обърна“ внимание на разследващите съдът

Най-леката мярка за неотклонение „подписка“ окончателно определи Софийският градски съд за протестиращия Георги Георгиев.

Заради разигралите се на 17 август събития пред румънското посолство – блокадата на кръстовището там и последвалия опит на шофьорката Елена Мицева да премине през протестиращите, прокуратурата обвини Георгиев за счупено предно стъкло на автомобила и за хулиганство с особени цинизъм и дързост. Фактът, че самата Мицева е застрашила живота на не малко хора и до днес остава пренебрегнат от държавното обвинение. За сметка на това то бе поискало „задържане под стража“ за Георги.

На 20 август съдия Надя Бакалова от СРС отказа арест и му определи парична гаранция от 500 лева. На първа инстанция съдът откри данни за наличието на обосновано предположение Георгиев да е участвал в счупването на стъклото, но не и да е изразявал явно неуважение към обществото, камо ли да е демонстрирал осъзната и целяна агресия в присъствието на непълнолетните деца на Мицева (чийто съпруг също е бил в колата, но не е направил нищо, за да спре жена си – б.р.).

Самият Георгиев категорично отрече да е виновен за което и да е от твърдяните престъпления. Обясни, че в момента на врязването на колата в протеста вече си е тръгвал, но е реагирал на виковете, че под гумите има човек и е отишъл да помогне да спрат автомобила. Защитата му настоя да бъде освободен без мярка за неотклонение.

Прокуратурата не протестира определението на Софийския районен съд за пускането на Георгиев под гаранция, делото в СГС бе само по негова жалба.

Съставът на Софийския градски съд, председателстван от Христинка Колева, замени мярката за неотклонение с най-леката възможна. Но, за разлика от СРС, прие за обосновано предположението за авторство на твърдяните престъпления. В същото време обаче този съд бе категоричен – явно са налице данни и за транспортно престъпление по чл. 342 от НК срещу шофьорката Елена Мицева (като е нарушила правилата за движение е застрашила живота и здравето на околните) и настоятелно „обърна внимание“ на разследващите от Първо РПУ за това.

Иначе пред СГС прокуратурата този път поиска да бъде потвърдена наложената гаранция от 500 лева. Настоя, че данните Георгиев да е извършил двете престъпления са налице, но в същото време няма опасност той нито да се укрие, нито отново да наруши закона.

Адвокат Полина Велчева заяви, че срещу клиента й няма никакви доказателства, извън твърденията на Мицеви и още двама. Подчерта – той се е втурнал да помага и да спасява хора, не да отмъщава на когото и да било. А проверка в представителството на „Тойота“ е показала, че едно чисто ново стъкло с поставянето му струва 183 лв. Дори и 500 лева гаранция е висока сума за човек, получаващ възнаграждение от 300 лева, допълни защитничката.

Самият Георги отново бе категоричен – невинен е.

Разпознат е от Елена и Иван Мицеви като мъжа, строшил стъклото, прие и СГС.

Може да се направи и обосновано предположение за авторството на престъплението по чл. 325, ал 2 НК (квалифицираното хулиганство). Настоящия съдебен състав не споделя изводите на СРС, че деянието не се отличава с изключителен цинизъм и дързост – в хода на протестите обвиняемият Георгиев е демонстрирал пренебрежително отношение към установения в страната правов ред, блъскал е автомобила, отправял е обидни думи към Мицева, обяви съдия Колева.

В същото време наистина могат да се изведат данни за извършено и от самата шофьорка престъпление по чл. 342 от НК, което „следва да бъде на вниманието на разследващите от Първо РПУ при СДВР“, обяви съдът.

С оглед на представените в заседанието писмени доказателства – че Георгиев работи като готвач с възнаграждение от 300 лева, плюс чистото му съдено минало и липсата на висящи производства, СГС отменя определението на районния съд и на свой ред определя „подписка“.

Снимка: Веселин Боришев

About De Fakto

Проверете също

Повдигнаха обвинение на Георги Семерджиев, мъжът предизвикал катастрофа и отнел живота на две жени

Георги Семерджиев, мъжът, който на 5 юли вечерта предизвика тежка катастрофа в София и отне …

Една година по-късно: ВСС решава заслужил е Иван Гешев поста на главен прокурор или трябва да бъде отстранен

Близо година след като във ВСС бе внесено първото искане за отстраняване на Иван Гешев …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.