Последни новини
Home / Законът / Прокурор Галина Андреева: Да не допускаме диктатура на войнстващата некомпетентност

Прокурор Галина Андреева: Да не допускаме диктатура на войнстващата некомпетентност

Defakto.bg

(Изказване от Националното съвещание на прокурите, проведено на  24 август т.г. в Бояна. Прокурор Андреева от Окръжна прокуратура – Пловдив,  не чете, а изговори изказването си.)

 

Галина Андреева

Заставам днес тук пред Вас като човек, който работи повече от 15 години в системата на Прокуратурата. Смея да твърдя, че го правя честно, само в изпълнение на закона, с чиста съвест и със сърце. Като огромна част от хората, с които ежедневно работя, като огромна част от всички  нас. Именно и затова знам, че насажданото напоследък отношение към институцията, от която съм част, може да доведе до това, че да ни демотивира, а може да предизвика и омерзение за съжаление не такова като в разказ на Селинджър. Именно затова няма да го допуснем и се надявам, че няма да се случи. Очевидно е, че трябва да има удобен виновник за това, което се случва  в страната ни, за това, което се случва на всеки човек. Днес този удобен виновник сме ние, защото работим. А утре?

Вярвам, че като представители на съдебната власт сме призвани да допринасяме за утвърждаване върховенството на закона и го правим с всички възможности, които са ни предоставени именно от закона и неговите рамки.

Умишленото насаждане на недоверие към прокуратурата си поставя обратната цел. Върховенство на закона не се гради със злонамерено рушене на институциите. Всички ние си задаваме въпроса защо никой от желаещите реформа и високоговорещите за тази реформа не казват каква ще е тя?

Kакво би постигнало целеното според много от нас „изваждане“ в кавички на прокуратурата от съдебната власт? Повече независимост? Не вярвам да е това. Защо никой от желаещите реформа не обясни как това ще се случи с поставянето на прокуратурата на подчинение на изпълнителната власт? Това ли е начинът за постигане на повече независимост? Не е това.

А независимостта е изключително важна за нашата работа, защото когато тя бъде накърнена, в опасност ще бъде един от основните принципи на правовата държава – разделението на властите, изискващ съществуването на ефективен механизъм, възпрепятстващ съсредоточаването на много функции в една власт. Вярвам, че от подобно съсредоточаване ще пострада не само независимостта на прокуратурата. Тя не е самоцел. От подобно съсредоточаване ще пострада всеки български гражданин, който вярва в тази независимост, който разчита на нея, когато това му се наложи.

Именно заради това, въпреки хулите и въпреки омерзението, ние сме длъжни да отстоим своята независимост. И ако перифразирам една от основните характеристики, придавани от теорията на същата правовата държава – не бива да допускаме диктатура на мнозинството, на войнстващата некомпетентност, само защото то е по-гласовито.

 

About De Fakto

Проверете също

Мнозинството в парламента удължи на месец ваканцията на НС заради местните избори

Депутатите удължиха до 8 ноември времето, в което парламентът няма да заседава във връзка с …

Пет наказателни процедура срещу България обяви Европейската комисия

Европейската комисия представи в четвъртък  данни за хода на наказателните процедури срещу държавите от ЕС, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

12 − five =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.