Последни новини
Home / Законът / Криза! Председателят на ЦИК Стефка Стоева подаде оставка

Криза! Председателят на ЦИК Стефка Стоева подаде оставка

Defakto.bg

Председателят на ЦИК Стефка Стоева обяви  решението си да  напусне поста. Тя  изложи мотивите за решението си по-рано днес на заседанието на Централната избирателна комисия, които бяха обявени като „лични“.  Оставката й ще бъде депозирана в Народното събрание, за да бъде гласувана следващата седмица.

Същинската  причина за напускането на Стоева обаче,  са внесените  промени в Избирателния кодекс,  които  прехвърлят изцяло отговорността за закупуването на машините за гласуване на  ЦИК без предварителни разговори, съгласуване и анализ по темата.  „Винаги съм считала и съм го повтаряла, че държавата е тази, която трябва да закупи машините. Това е сериозно дело, отговорен въпрос, става дума не само за закупуване, но и за логистиката, съхранението не е еднократен акт. Считам, че трябва да комуникират органите на законодателната и изпълнителната власт с ЦИК, защото не е само наше дело„,  заяви  Стоева.

Пред  членовете на ЦИК Стоева обясни, че законодателят не дава отговори на важни въпроси като сертифицирането на машините, съхранението им и обучението на членовете на комисиите и на избирателите. Тя направи пред колегите си 20-минутен аргументиран правен анализ на законодателството, изпълнено с противоречия, включително и за правомощията на председателя на Комисията, но най-вече възрази срещу подготвените поредни поправки в Изборния кодекс без знанието на комисията, които прехвърлят отговорността за машинния вот изцяло на ЦИК, без тя да е обезпечена и да има капацитета да взима подобно решение:  „Всичко да се стоварва на нас и след като не сме спрели да работим да се говори, че ЦИК саботира изборите, които не е ясно редовни ли ще са, извънредни, за Велико народно събрание или за обикновено. ЦИК е поставена в едно изключително сериозно положение да работи в условията на неясно и нестабилно законодателство“.

Наскоро Централната избирателна комисия  настоя за среща с вицепремиера Томислав Дончев, на която да бъде обсъдена темата с машинното гласуване на предстоящите избори.   Подобна среща обаче не се състоя. „Как  зам.министър председателят отиде на среща с  правната  комиисия за изменението в  Изборния кодекс без дори да  инфоримра ЦИК„,  реагира остро секретарят на комисията Севинч Соколова.

Повод за конфликт бяха и  препратените  от Дружеството „Информационно обслужване“ в ЦИК  оферти за машини, постъпили миналия месец в Министерски съвет,  без  ЦИК да е била предварително информирана за това. „Интересно как се възлага на частно дружество с държавно участие извършването на международно пазарно проучване на производители на машинно гласуване и цени без да се информира ЦИК„,  реторично запита  Севинч Соколова.

„Оставката на  г-жа Стоева е достойна“, каза бившият говорител на ЦИК Цветозар Томов. Според него е абсурдно да се прехвърлят задължения на ЦИК без да се осигурява ресурс за изпълението им, като на практика е осигурена само отговорност за неизпълнение и практически хаос на избирателния процес.

Искането на председателя на ЦИК държавата да купи машините е напълно закономерно. При сегашната уредба, ЦИК е нещо като квази-съд по изборни въпроси формиран на квотен принцип от партиите в последния парламент. Такива са и по-долните комисии. Останалата част на процеса е оставена на държавата – логистика, поръчки, помещения, урни, паравани, чаршафени стаички и т. н.“, коментира изборния експерт Стоилов Стоилов в профила си във  Фейсбук (..) Наистина прескачането на ЦИК от Дончев по темата машинно гласуване е обидно.  Ако така я караме, то с този кодекс изборите може да ги направи и Агенцията по рибарство и аквакултури или Комисията за защитя на потребителите. Защо не и БАБХ, дето избиха козите и прасетата“, заяви той.

На 20 март 2019 г. парламентът избра Стефка Стоева за председател на новия тогава състав на Централната избирателна комисия.  Номинацията на Стоева дойде от ГЕРБ. Тя е   бивш конституционен съдия, дългогодишен съдия и  зам. председателна на  Върховния административен съд.  “ Мисля, че съм показала, че не съм от хората, които се поддават на натиск“,  бе коментарът на Стоева след избора й на поста.

About De Fakto

Проверете също

ВАС върна частично случаят „Жоси“ за разглеждане от ВСС, ограничи „Йончева и „Баневи“ до избора на Гешев за гл. прокурор

  Частично Върховният административен съд върна за разглеждане на ВСС казуса „Жоси“и  отхвърли като неоснователни …

Организация на прокурорите изразява изненада и тревога от закриването на спецправосъдието у нас

В специална декларация, Постоянната конференция на прокурорите, занимаващи се с организирана корупция и престъпност, в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.