Последни новини
Home / Законът / Със задна дата, ВАС потвърди назначаването на и.д. кмет на „Младост“, уволнен от Иванчева

Със задна дата, ВАС потвърди назначаването на и.д. кмет на „Младост“, уволнен от Иванчева

Defakto.bg

Две години след драматичните събития покрай столичната община „Младост“ Върховният административен съд (ВАС) излезе с окончателно решение по спора кой е трябвало да е и.д. кмет след гръмкия арест на Десислава Иванчева в центъра на София на 17 април 2018 г. Тя е отстранена от длъжност едва на 7 юни 2018 г.

А казусът с временния кмет се завъртя, след като за такъв първо бе назначен Владимир Клисуров, който обаче подаде оставка. А от ареста през май Иванчева като действащ кмет издаде две заповеди, с едната от които назначи за и.д. бившия пиар на общината Петър Кърджилов (вече станал зам.-кмет със заповед на Клисуров), с друга уволни зам.-кмета Румен Русев. В същото време на 31 май 2018 г. СОС назначава именно Русев за зам.-кмет. А Кърджилов оспорва това решение пред Административен съд – София-град.

Миналата година съдия Мария Ситнилска от АССГ отмени решението за избора на Русев зарази нарушения на Закона за местното самоуправление и местната администрация, разписал изрични правомощия на кмета да определя и.д. в негово отсъствие.

С решение от вчера обаче  върховните съдии от ВАС Марио Димитров, Иван Раденков, Юлиян Киров – докладчик отменят решението на АССГ и потвърждават акта на общинарите отпреди две години. Най-общо тримата заявяват, че изданената от Иванчева заповед за Кърджилов не била действителна, тъй като противоречала на вече взето решение на общинарите, нямало данни нейният излраник Кърджилов да е изпълнявал длъжността зам.-кмет, а самата тя, макар и отстранена от длъжност по-късно, в условията на ареста не можела пълноценно да изпълнява кметските си функции. За последното никой не спори – затова са били издадени и въпросните заповеди.

Докато траеше административната съдебна сага обаче Русев управляваше общината, а миналата година за кмет гражданите на „Младост“ отново избраха независим кандидат – арх. Стефан Стефанов, който бе подкрепян от БСП.

Междувременно на две инстанции вече приключи и наказателният процес срещу Иванчева, Биляна Петрова и Петко Дюлгеров и това отиде във ВКС.

 

About De Fakto

Проверете също

В конституционната комисия: многообразие от различия за разделението на ВСС на прокурорски и съдийски

Висшият адвокатски съвет, Съюзът на юристите, бивши конституционни съдии и др. се обявиха против разделянето …

Ниската натовареност на военните съдилища „обрича“ един съдия на пет дела месечно и 6 присъди – средногодишно

Натовареността на военните съдилища с дела продължава да намалява. Те са със  7 % по …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

nineteen + 15 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.