Последни новини
Home / Законът / В Брюксел: Остри критики и питания за неуспялата битка срещу корупцията и правата на обвинител №1 у нас

В Брюксел: Остри критики и питания за неуспялата битка срещу корупцията и правата на обвинител №1 у нас

Defakto.bg

Българските прокурори са свободни в решенията си, не са подчинени на Главния, уверила заместничката на Гешев Красимира Филипова

Сериозни критики и остри реплики са съпътствали заседанието на мониторинговата група за върховенството на закона в Европейския парламент днес, посветено на ситуацията в България. За това информира БНР.

И се позова и на казаното от журналиста от „Биволъ“ Димитър Стоянов, присъствал на закритото заседание по покана на евродепутатите. Онлайн в него са участвали също вицепремиерът Екатерина Захариева, зам.-главният прокурор Красимира Филипова, зам.-правосъдният министър Десислава Ахладова. (Съобщението на прокуратурата -по-долу). Заседанието в Брюксел се проведе на 50-ия ден от гражданския протест у нас, искащ оставките на Бойко Борисов и на Иван Гешев.

„По мое мнение българските власти бяха подложени на една наистина унищожителна критика заради начина, по който провеждат съдебната реформа у нас; заради личността и действията на главния прокурор; заради липсата неговите действия; заради липсата на главен прокурор; заради неотчетност при неговата фигура; заради липсата на независим орган, който да бъде натоварен с разследването на евентуални престъпления или нарушения от страна на главния прокурор; заради неяснотите, които има около бъдещата промяна на Конституцията, която много от панелистите определиха като, меко казано, “тревожна“.

Изобилстваше от остри реплики, когато българските власти, конкретно зам.-главният прокурор се похвали за това, че имаме големи успехи в борбата с контрабандата. Беше дадено ясно да се разбере, че те не са повикани да говорят за контрабандата, а да говорят за корупцията, в борбата с която България е на последно място. И беше казано в пряк текст, че българските власти могат да си изберат дали сме на последно място в борбата с корупцията, или сме на първо място по корупция. Беше поискано да бъде обяснено каква точно е фигурата на главния прокурор, защо липсва отчетност от негова страна, което е огромен проблем. Беше подчертано, че Венецианската комисия иска независим орган, който да разследва евентуални нарушения и престъпления, извършени от главния прокурор“, разказва още Димитър Стоянов.

Ще има и допълнителни въпроси – всеки евродепутат от мониторинговата група ще ги зазаде писмено, след което те ще бъдат оформени в специално досие и вероятно още в сряда ще са на разположение на офисите на вицепремиера Екатерина Захариева и на главния прокурор Иван Гешев, епояснила председателката на групата Софи инт’ Велд.

Тя поясни, че всеки един евродепутат от групата ще зададе писмено въпросите си, след което те ще бъдат оформени в общо досие и вероятно още в сряда ще бъдат на разположение на офисите на вицепремиера по правосъдната реформа Екатерина Захариева, както и на главния прокурор Иван Гешев. Тя не е коментирала дебата по същество.

По информация на Димитър Стоянов на него е било отбелязано и че ситуацията с печатните медии се влошава, както и че те са в ситуация на монопол, тъй като се владеят от един олигарх, както и телевизиите.

Съобщението на Прокуратурата:

Днес, 28.08.2020 г., зам.-главният прокурор Красимира Филипова участва чрез видеоконферентна връзка в закрито заседание на Групата за наблюдение по въпросите на демокрацията, върховенството на закона и мониторинга на основните права (DRFMG) към Европейския парламент в Брюксел.

В срещата от българска страна се включиха още заместник министър председателя по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева, зам.-министърът на правосъдието Десислава Ахладова, Ана Джумалиева, председател на Комисията за защита от дискриминация, представители на неправителствени организации у нас и др.

Дискусията е организирана от Европейския парламент по предложение на главния прокурор Иван Гешев за обсъждане на актуалните предизвикателства пред Прокуратурата на Република България в контекста на засилен политически и медиен натиск.

Акценти по време на срещата бяха усилията и постигнатото по делата с висок обществен и медиен интерес в България, структурата на прокуратурата и правомощията на главния прокурор.

„По Конституция прокуратурата е единна, но не и централизирана. Единственото подчинение, което се дължи от прокурорите, е подчинението на закона.Те не са в йерархични отношения нито с главния прокурор, нито с административните си ръководители. Свободни са да вземат решения съобразно вътрешното си убеждение, независимо за кое лице се отнасят, и тези решения не могат да се контролират от главния прокурор“, каза по време на дискусията зам.-главният прокурор Красимира Филипова.

В разговорите участваха и представители на Европейската комисия, на Венецианската комисия към Съвета на Европа и на други европейски институции.

About De Fakto

Проверете също

ВАС обедини в едно дело жалбите на бившия главен прокурор Иван Гешев срещу прокурорската колегия на ВСС

Върховният административен съд служебно обедини в едно дело жалбите  на бившия главен прокурор Иван Гешев …

Русия обяви за издирване председателя на Международния наказателен съд Пьотр Хофмански

Министерството на вътрешните работи на Русия обяви за издирване председателя на Международния наказателен съд Пьотр …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

two × five =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.