Последни новини
Home / Законът / Европарламентът обсъжда тревожната обстановка в България, без Борисов и Гешев

Европарламентът обсъжда тревожната обстановка в България, без Борисов и Гешев

Defakto.bg

При затворени врати в Европарламента днес ще обсъди тревожната обстановка в България и достигащите до Брюксел новини за мащабна корупция и протекции на най-високо равнище.

Вестта, разпространена от изданието EURACTIV късно вчера, днес има своето потвърждение в официално съобщение на Европейския парламент. Впечатляващото е, че на заседанието, посветено на България, няма да присъства българският премиер Бойко Борисов. Той, както и главният прокурор Иван Гешев са получили покани, но ще бъдат „заместени“ от вицепремиера Екатерина Захариева и зам.-главния прокурор Красимира Филипова. Министерството на правосъдието ще бъде представено от зам.-министър Десислава Ахладова, Данаил Кирилов, както е известно, даде оставка (тя засега не е гласувана). На заседанието ще има и представители на Венецианската комисия на Съвета на Европа.

Групата за наблюдение на демокрацията, върховенството на закона и основните права към комисията на Европейския парламент по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (комисията ЛИБЕ) ще обсъди днес на закрито заседание обстановката в България, съобщи пресслужбата на Европарламента, цитирана от БТА.

В заседанието ще участват зам.-главният прокурор Красимира Филипова, вицепремиерът Екатерина Захариева и зам.-министърът на правосъдието Десислава Ахладова, а също така  представители на Венецианската комисия към Съвета на Европа и на групата държави срещу корупцията към същата институция. Поканени са и  представители на гражданското общество.

Очаква се срещата ще продължи от 10.00 до 14.30 ч. българско време.

Групата за наблюдение към парламентарната комисия разглежда случаи на заплаха за демокрацията, върховенството на закона и основните права, както и борбата с корупцията в ЕС.

Пресслужбата на Европарламента  уточнява, че след заседанието не се предвиждат съобщения  за съдържанието на разискванията .

В заседанието ще участва  Жюлиен Мусние, Ръководител на отдел “Граждани, равенство, демокрация и върховенство на закона”, Венецианската комисия на Съвета на Европа ще бъде представена от Симона Граната-Менгини и от Джанлука Еспозито, ръководител на отдела за действие срещу престъпността на GRECO.

Групата за наблюдение на демокрацията, върховенството на закона и основните права, чиито председател е евродепутатката от Нидерландия Софи инт’ Велд, е поканила премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев на заседанието, съобщи по-рано EURACTIV.

Групата за наблюдение на демокрацията, върховенството на закона и основните права е подгрупа на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на ЕП. Тя разглежда, по правило при закрити врати, най-чувстителни теми, като убийствата на малтийската блогърка Дафне Каруана Галиция и на словашкия журналист Ян Куциак, както и сигнали за корупция, представляващи системна опасност за върховенството на закона в страните членки, напомня изданието.  Групата е от 14 члена, сред които няма българи.

Евродепутатите ще изслушат представители на гражданското общество от България и един журналист. Това са Красимир Кънев от Българския хелзинкски комитет, Ана Джумалиева, председател на Комисията за защита срещу дискриминацията и Марин Лесенски от институт “Отворено общество” в София. Журналистът ще е Димитър Стоянов от сайта “Биволъ”.

На въпрос на EURACTIV защо Борисов няма да отиде, Софи инт’ Велд е казала:

“Доколкото знам, Борисов е подал оставка“. След уточнението, че премиерът ни не е подал оставка, Инт’ Велд е заявила, че така или иначе, правосъдният министър е подал оставка, и “не е ясно с кого в България може да се разговаря”.

“Постоянното представителство (на България към ЕС) търси други събеседници”, е добавила тя.

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата ни е скъпа

  Екатерина Баксанова, Институт пазарна икономика Наличието на ефективно и автономно функциониращата прокуратура е ключова …

Истанбулската конвенция влиза в сила в целия Европейски съюз на 1 октомври

Истанбулската конвенция влиза в сила в целия Европейски съюз на 1 октомври, съобщи Европейската комисия. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

three × three =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.