Последни новини
Home / Законът / Варненската районна прокуратура проверява жалба за „завземане“ на Ботаническата градина

Варненската районна прокуратура проверява жалба за „завземане“ на Ботаническата градина

Defakto.bg

Районната прокуратура във Варна разпореди на ОД на МВР да извърши проверка в Ботаническата градина край Варна. Повод за нея е жалба на директора на Университетски ботанически градини на СУ „Св. Климент Охридски“, внесена на 27 август в деловодството на прокуратурата. Това съобщиха от държавното обвинение.

Казусът стана публично известен, след обясненията на директора д-р Красимир Косев. Той бе алармирал за извършен от съдеен изпълнител въвод във владение, в резултат на който два микробуса с хора нахълтват в Ботаническата градина въпреки забранителните надписи. В рамките на парцела са направени ограждения и така достъпът до оранжерия, в която се съхраняват редки и застрашени видове, остава блокиран.

От Варненската районна прокуратура днес съобщават:

„В жалбата се твърди, че частни лица са били въведени във владение на 18 дка  от територията на Ботаническата градина, като се представили за собственици. От своя страна лицата, срещу които е подадена жалбата, са представили в Районната прокуратура във Варна протокол за принудително отнемане на недвижим имот, въвод във владение, извършен на 26 август тази година от частен съдебен изпълнител, както и изпълнителен лист по частно гражданско дело за предаване владението на същия  имот.

Проверката е насочена и към установяване на факти, за които се твърди в жалбата на директора на Ботаническата градина. Според него на тази територия се намират оранжерии, складове, инвентар, препарати, посадъчен материал и други вещи, собственост на Университетски ботанически градини на СУ „Св. Климент Охридски“, до които служителите и работниците нямат достъп сега“.

 Университетската ботаническа градина – екопарк – гр. Варна, е създадена през 1977 г. на територията на бивш разсадник, а от 11 май 2002 г. е отворена за посещение като първия в страната екопарк. Обявена е за защитена местност със Заповед No.РД-198 от 05.03.2004. Сред приоритетните й дейности са опазването на разнообразни растителни видове извън естествената им среда и на застрашени видове от българската и чуждоземната флора.
Това е първият екопарк в страната, съчетаващ в себе си изкуствени и естествени екосистеми. Паркът е разположен върху площ от 360 дка. Растителните колекции включват повече от 300 вида екзотични дървета и храсти, а тревистите растения са повече от 100 вида.

About De Fakto

Проверете също

За пореден път ЕСПЧ осъди България за отнемане на активи без да е доказана връзка с извършено престъпление

Yordanov and Others v. Bulgaria(Applications nos. 265/17 and 26473/18),26 september 2023 За пореден път ЕСПЧ …

Европейската прокуратура извърши арести за източване на европейски средства за земеделие

Европейската прокуратура (ЕППО) във вторник извърши арести и обиски у нас  по разседване за източване …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

17 + eight =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.