Последни новини
Home / Законът / Депутатът от ГЕРБ-ЕНП Емил Радев със свой прочит на обсъждането на ситуацията в България в ЕП

Депутатът от ГЕРБ-ЕНП Емил Радев със свой прочит на обсъждането на ситуацията в България в ЕП

Defakto.bg

Главният редактор на EURACTIV Георги Готев: Срамно изявление и фалшива новина

Свой прочит на вчерашното заседание на Групата за наблюдение на демокрацията, върховенството на закона и основните права към комисията ЛИБЕ на Европейския парламент представи евродепутатът от ГЕРБ-ЕНП Емил Радев.

В публикация, озаглавена “В Европейския парламент осъдиха използването на бесилки, ковчези и чували за трупове от протестите в България“, на страницата на евродепутатите от ГЕРБ, Радев заявява, че поредните “атаки” и опит за дискредитация на България от социалистите и Радан Кънев не са успели, липсата на конституционни промени пречели да се изпълнят докрай препоръките на Еврокомисията, както и че ЕНП е подкрепила провеждането на изслушване след сигналите на прокуратуата за оказван върху нея натиск. Става ясно също, че цитатите са от интервю пред “24 часа”.

За станалото вчера в ЕП от първа ръка разказа  поканеният на заседанието журналист от “Биволъ” Димитър Стоянов – за острите критики и отправени въпроси по повод несъстоялата се същинска битка с високата корупция у нас и свръхправомощията на главния прокурор. За критиките свидетелства и председателят на Българския хелзинкски комитет Красимир Кънев пред Дойче Веле. Кънев също участва в закритото заседание на мониторинговата група.

А в пост във Фейсбук главният редактор на базирания в Брюксел сайт EURACTIV Георги Готев определ казаното от Радев като “срамно изявление”.

Георги Готев

Готев пише: “Ето каква е истината.
Истината е, че за използването на бесилки, ковчези и чували за трупове от протестите в България са говорили не евродепутатите, а единият от представителита на България, Ана Джумалиева, която е председател на Комисията за защита от дискиминацията, която е изтъкнала, че е много притеснена от употребата на език на омразата, от вдигането на бесилки пред дома на Бойко Борисов и пред парламента.
Евродепутатите отговорили, че са изумени, че тя всъщност не се тревожи за правата на протестиращите, а е тръгнала да защитава правителството, което разполага с инструменти да се защити, докато протестиращите и натискът над тях остават незабелязани от КЗД. Те са били изумени, че тя отчита като жертва министър-председателя и правителството, а не протестиращите, които са обект на многобройни нападки и обиди.
Изявлението на групата на ГЕРБ е фалшива новина. Да представяш собствените си безпомощни опорки като становище на Европейския парламент е тотално безобразие, това е обида за интелекта и ни злепоставя като държава”.

About De Fakto

Проверете също

Единственият кандидат за ВСС се зарече да брани независимостта, призивите за бойкот на избора ще имат обратен ефект

Общо четири въпроса отправиха прокурори към Евгени Иванов Единственият кандидат за член на Прокурорската колегия …

Иван Гешев лаконично към Общото събрание: Да изберем във ВСС човек, който да отстоява нашите интереси и независимост (допълнена)

Главният прокурор отказа да отговаря на въпроси на журналисти – не било пресконференция С час …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.