Последни новини
Home / Законът / ДПС няма да подпише „новата“ Конституция на ГЕРБ

ДПС няма да подпише „новата“ Конституция на ГЕРБ

Defakto.bg

Проектът е пореден удар срещу демокрацията и държавността, обяви Мустафа Карадайъ

ДПС няма да подпише проекта на ГЕРБ за „нова“ Конституция и няма да гласува за свикване на Велико Народно събрание. Това е позицията на Движението за права и свободи, обявена от партийния председател Мустафа Карадайъ на брифинг по време на заседание на Централното оперативно бюро и на парбаментарната група. Групата на ДПС е третата по численост в действащия парламент – след ГЕРБ и БСП, от 25 човека.

Позицията на социалистите е ясна – няма да подкрепят проекта, от Обединени патриоти поставиха условия за включването на нови текстове в него. Досега от ДПС мълчаха.

След днешното изявление вече е ясно – дори и са съберат 121 подписа за обсъждането на „проекта“, коетоизглежда все по-проблематично, управляващите нямат шанс за успешен завършек на декларираното намерение за свикване на Велико Народно събрание. За да стане това, се искат гласовете на поне 160 депутати, невъзможно мнозинство в 44-о НС без БСП и ДПС. Впрочем, никой сериозно не е и очаквал да се стигне до подобен краен резултат, включително предложителите на „новата“ Конституция, която засега не е внесена официално в парламентарното деловодство. Обявяването на „поректа“ еднозначно целеше друго – удържането на кабинета „Борисов“ -3, засега.

Мотивите на ДПС, огласени днес от Мустафа Карадайъ, са:

„Според нас проектът на ГЕРБ е поредният удар срещу демокрацията и държавността. Той се отрича от общочовешките ценности свобода, мир, хуманизъм, равенство, справедливост и  търпимост. Новата Конституция отказва правата на личността, нейното достойнство и сигурност да бъдат издигнати във върховен принцип, категорично не отговаря на заявеното искане за рестарт.

Конституцията като основен закон засяга пряко правата и свободите на всички български граждани, затова всички политически сили трябва да подходят с отговорност, новата Конституция да се приеме като нов обществен договор, след спокойни дебати и креативно политическо време. Трябва да се чуе мнението на гражданското общество, академичните и експерттните среди, разумно, отговорно и достойно. Нова Конституция или промени в действащата трябва да отстраняват констатирани недостатъци и да бъдат насочени към постигане на върховенството на правото и укрепване на демократичните ценности, да приближат българския конституционен модел към най-добрите европейски и световни образци„.

Наред с гражданския протест, поискал оставките на премиера Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев, течеше и сюжетът „Росенец“, взел на прицел „недосегаемите“ летни сараи на Ахмед Доган и защитата на гражданското право на свободно придвижване до бреговата ивица, публична държавна собственост, по Конституция. Инициативата, подета от председателя на „Да, България“ Христо Иванов донякъде се увенча с успех. А почетният председател на ДПС Ахмед Доган иззад оградата се появи пред протестиращи. Нещо повече, след гръмката заявка на Борисов за „рестарт“, като отговор на желанието на гражданството (насред исканията за оставката му), от ДПС пуснаха изявление на Доган за „рестарта“ от 2019 г.

Намекът беше говорящ, а днес ДПС ясно посочи, че няма да подкрепя ГЕРБ в управленската му агония. Но и „Пеевски“ е сред емблемите на статуквото, според немалка част от гражданите.

About De Fakto

Проверете също

За пореден път ЕСПЧ осъди България за отнемане на активи без да е доказана връзка с извършено престъпление

Yordanov and Others v. Bulgaria(Applications nos. 265/17 and 26473/18),26 september 2023 За пореден път ЕСПЧ …

Европейската прокуратура извърши арести за източване на европейски средства за земеделие

Европейската прокуратура (ЕППО) във вторник извърши арести и обиски у нас  по разседване за източване …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

eleven − four =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.