Последни новини
Home / Законът / Огромно мнозинство от прокурорите избира онлайн гласуването за нов член на ВСС

Огромно мнозинство от прокурорите избира онлайн гласуването за нов член на ВСС

Defakto.bg

В предстоящото Общо събрание за избор на член на Висшия съдебен съвет от квотата на прокурорите 1312 държавни обвинители са избрали да гласуват електронно дистанционно по интернет. На 25 август 2020 г. изтече срокът, в който магистратите имаха възможност да заявят предпочитания от тях вид гласуване – електронно дистанционно или чрез хартиена бюлетина, съобщиха от ВСС.

Общо 1531 прокурори могат да участват в насроченото за 19 и 26 септември 2020 г. Общо събрание за избор на член на ВСС от квотата на прокурорите. Техният брой е с 9 по-малко от публикувания през юли списък на действащите прокурори, заради настъпили еждувременно освобождаванияпоради пенсиониране.

Единствен кандидат за член на ВСС и на Прокурорската колегия, който да замести Даниела Машева и да изкара нейния мандат до 2022 г. е Евгени Иванов – обвинител във Военно-апелативна прокуратура и председател на Асоциацията на прокурорите. Първият избор на принципа 1 магистрат – 1 глас се проведе през 2017 г. за настоящия състав на ВСС. Като законът дава право на магистратите да избират как да упражнят вота си – електронно или чрез хартиени бюлетини.

От съвета съобщават още:

„При заявено електронно гласуване ВСС предоставя на всеки магистрат индивидуален талон, който съдържа информация, известна само на него и номер, чрез който талонът може да се блокира, ако се обяви за загубен. В този случай магистратът може да гласува само чрез хартиена бюлетина. В системата не е предвидена и няма възможност да се проследи кой магистрат как е гласувал. Достъпът до нея е ограничен за мрежи, извън територията на България. Гаранциите за тайната на вота при електронното гласуване са разписани в чл. 50 – чл. 54 от Правилата. Сред тях са липса на каквато и да е информация за самоличността на избирателите, с какъв код и за кои кандидати е гласувано, автоматично блокиране на достъпа до системата при пет последователни грешни опита.

След влизане в сила на решението, с което избирателната комисия ще се произнесе за резултата от избора, всички данни в информационната система ще се архивират и пазят 5 години от деня на избора.

На двете дати Общото събрание на прокурорите ще бъде излъчвано чрез интернет сайта на ВСС в раздел „Общо събрание на прокурорите за избор на член на ВСС-онлайн“.

About De Fakto

Проверете също

Следователят Бойко Атанасов атакува като нищожен избора на следователите за член на ВСС, делото насрочено за 14 юли

За 14 юли  2022 г. е насрочено заседание по делото, образувано по жалба на Бойко …

На 1 юли президентът Радев връчва мандат на кандидата на „Продължаваме промяната“

Президентът Румен Радев ще връчи мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.