Последни новини
Home / Законът / Томислав Дончев: Трябваше да има по-добре подготвен текст за Конституция, оставането на кабинета партийно носи вреди

Томислав Дончев: Трябваше да има по-добре подготвен текст за Конституция, оставането на кабинета партийно носи вреди

Defakto.bg

ДПС решава днес за проекта на ГЕРБ

„Тази седмица ще има новини. Тя е натоварена с необходимостта да има новини“, обяви вицепремиерът Томислав Дончев, който в момента изпълнява длъжността премиер заради отсъствието на Бойко Борисов от страната.

В коментар пред БНР Дончев отговаряше на въпроси по „горещите“ теми на деня, след тях и за оставката на Данаил Кирилов. „Ако министър Кирилов иска да си тръгне веднага, няма кой да го задържи. Това не е задължителна военна служба, все още има достатъчно кандидати за министри“, каза вицепремиерът. Той бе категоричен, че решението да даде оставка е лично на Данаил Кирилов и отхвърли съмненията, че правосъдният министър е получил вето да обяснява мотивите си за това. Според Томислав Дончев до желанието за напускане на кабинета се е стигнало включително заради обществения присмех към личността на министъра.

На въпрос кои все пак са авторите на проекта за „нова“ Конституция, анонсиран от ГЕРБ, каза: „Като говорим за писане на Конституция, това не е писане на стих, индивидуална работа, авторска“. Както и че „безкрайното разширяване на темата „промени в Конституцията“ ще направи процедурата фактически невъзможна.“

Като политическа рамка и посока първоначалният текст, който бе предложен, отговаря на очакванията на хората по площадите, смята Дончев, който припомни, че ако процедурата бъде завършена докрай, истинските текстове ще бъдат правени от Велико Народно събрание.

Голямата тема „отвъд конюнктурните политически страсти“ според Томислав Дончев е усещането за липса на справедливост и натрупаното недоверие към институциите. Темата за промени в Конституцията трябва да се фокусира в рамката: повече справедливост, подобряване на политическото представителство и на контакта между граждани и институции, отбеляза вицепремиерът пред „Хоризонт“.

И още: „Със сигурност трябваше да има по-добре подготвен текст, предвид факта, че темата не е съвсем нова. Но само смяна на караула не би отговорила в пълна степен на исканията на хората. Фигурите са важни. Десет пъти по-важни са правилата, по които се избират тези фигури“.

Според Томислав Дончев с „тези текстове в Изборния кодекс реално избори много трудно могат да се организират“, няма яснота какъв тип са визираните машини за гласуване и чия е отговорността да ги осигури, не е записано кой осигурява машините, няма орган, който има правото и задължението да купува машините.

Заради прехвърлянето на отговорността за купуването на машините и цлата организация към ЦИК обаче – отново с проект на ГЕРБ, за Изборния кодекс, председателката на Централната избирателна комисия Стефка Стоева също подаде оставка.

За исканата оставка на премиера от продължаващия втори месец гажданскипротест, Томислав Дончев каза:

„Престоят в кабинет в Министерския съвет или в дадено министерство в никакъв случай не е комфортен в тази ситуация. От гледна точка на партийната логика оставането на правителството носи само щети“. В същото време позицията на огромна част от структурите на ГЕРБ е, че няма причина да се подава оставка, заяви още вицепремиерът.

Междувременно за днес е насрочено извънредно заседание на Централното оперативно бюро на ДПС и на парламентарната му група. Очаква се решение дали да бъде покрепен конституционният проект на ГЕРБ. Както е известно, за да се стигне изобщо до обсъждането му в НС, е нужна покрепата на поне 120 депутати. ГЕРБ имат 95, партньорите им от Обединени патриоти – 21 и поставиха условия за „разширяване“ на проекта за основен закон. Дотук от БСП (78 депутати) категорично обявиха, че няма да подкрепят идеите на управляващите. От ДПС не са се произнасяли по темата – те са третата по численост ПГ, с 25 народни избраници.

About De Fakto

Проверете също

ССБ уточнява: Пленумът на ВСС може да бъде заменен от извънредно Общо събрание на Съдебния и Прокурорския съвет

В допълнително становище на Управителния съвет на Съюза на съдиите в България  по законопроекта за …

ВКС потвърди: Прокуратурата дължи обезщетение от 150 000 лв. за лихви върху „ задържани“ средства по незаконно обвинение

Състав на ВКС потвърди задължение  на прокуратурата да заплати  150 000 обезщетение за лихви на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

eleven − 6 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.