Последни новини
Home / Законът / Правната комисия пусна за първо четене промените, заради които председателят на ЦИК даде оставка

Правната комисия пусна за първо четене промените, заради които председателят на ЦИК даде оставка

Defakto.bg
С 11 на 9 гласа правната парламентарна комисия одобри за първо четене проекта на ГЕРБ за промени в Изборния кодекс. Заради поправките, предвидили включително прехвърлянето на отговорността за осигуряване на машинното гласуване (дори и закупуването на машините) върху Централната избирателна комисия нейният председател Стефка Стоева подаде оставка. Предвидено е също машинно гласуване, наред с хартиените бюлетини, да има в секциите с над 300 избиратели и само за президентски и парламентарни избори (включително за ЕП). По действащите правила на ИК вотът вече трябваше да е изцяло машинен.
Проектът на управляващите, с водещия подпис на Даниела Дариткова и с участието на Цвета Караянчева, Анна Александрова, Менда Стоянова и др., разписва и нова глава за изборите за Велико Народно събрание, като предвижда 200 от великите депутати да се избират мажоритарно, а 200 – пропорционално.
БСП и ДПС не подкрепиха поправките на ГЕРБ, а Обединени патриоти имат резерви към частта за Велико Народно събрание.
Другият проект за Изборния кодекс – на ДПС, не получи подкрепа за първо четене. Той е подписан от Мустафа Карадайъ, Хамид Хамид и Ахмед Ахмедов и предвижда отмяна на задължителния вот, както и на квадратчето „не подкрепям никого“ и на изискването за уседналост, намаляване квотата за откриване на секции в чужбина, увеличават изискванията за преференциите, допуска провеждането на изборни кампании на майчин език.
От името на ДПС Йордан Цонев декларира неподкрепа за проекта на ГЕРБ. Обяви, че те настояват да се въведе машинното гласуване, като така ще се върне доверието в изборния процес.

Крум Зарков (БСП) бе категоричен: „Измененията в последния момент, когато изборите чукат на вратата, са еманация на абсолютно безхаберното отношение към законодателния процес“.“Председателят на ЦИК Стефка Стоева напусна, защото осъзнава много добре, че я вкарват в спирала, в която се търси не който да свърши работата, а кой да понесе отговорността от несвършената работа“, обяви Зарков. Проектът има скрити цели, сред които и „хвърляне на прах в очите на хората“, обвини той.

На снимката: председателят на правната комисия Анна Александрова

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата ни е скъпа

  Екатерина Баксанова, Институт пазарна икономика Наличието на ефективно и автономно функциониращата прокуратура е ключова …

Истанбулската конвенция влиза в сила в целия Европейски съюз на 1 октомври

Истанбулската конвенция влиза в сила в целия Европейски съюз на 1 октомври, съобщи Европейската комисия. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

six − 4 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.