Последни новини
Home / Законът / ГЕРБ събра 120 подписа за „новата“ си Конституция

ГЕРБ събра 120 подписа за „новата“ си Конституция

Defakto.bg

ГЕРБ събра нужните 120 подписа, за да започне обсъждане на проекта на управляващите за „нова“ Конституция и свикване на Велико Народно събрание. Това обяви председателят на парламентарната им група Даниела Дариткова. Подписите са над 120, каза тя. В крайна сметка се оказаха 127.

Парафите, освен 95-имата от ГЕРБ, са сложили депутатите от Обединени патриоти – и НФСБ, и ВМРО (общо 21 човека), останалите подписи са били на избраници от „Воля“ и на независими.

По-рано от ВМРО съобщиха за постигнато съгласие за включване на преамбюл, пренареждане на текстовете да гражданските права, подробно описание на герба, премахване на законодателната инициатива на прокурорския съвет. Продължава разговорът за провеждане на референдум за предложенията за обвързване на избирателното право с образователен ценз, задължителната казарма, разширяването на правомощията на президента.

„Рефрендумът ще се състои паралелно с изборите за Велико Народно събрание“, обяви Искрен Веселинов от ВМРО.

„Следващите два месеца ще организираме поредица от обществени и експертни дискусии и ще търсим съгласие. Надявам се диалогът да убеди онези, които са заявили, че няма да подкрепят проекта“, каза Дариткова.

Всъщност събирането на 120-те подписа точно днес е знаково. На практика то дава алиби на управляващите да останат на власт под претекста, че искат свикване на ВНС.

Както е известно, след внасянето на проект за нова Конституция следват обсъждането у започва не по-рано от два месеца след внасянето. За дапродължи процедурата обаче, включително и за решение за Велико Народно събрание се искат гласовете на поне 160 депутати.  От БСП обявиха, че няма да подкрепят намерението на ГЕРБ. ДПС заяви същото. Или, нужните гласове за свикване на ВНС изглеждат мираж.

В крайна сметка се оказа, че подпис е сложил дори лидерът на „Воля“ Веселин Марешки, след като категорично бе обявил, че депутатите от групата няма да го подкрепят. Така се крепи статукво.

Последният проект – тук.

About De Fakto

Проверете също

Единодушно Пленумът на ВСС допусна за обсъждане второто предложение за отстраняване на Гешев  (допълнена)

Главният прокурор: Не мислете, че като минат през прокуратурата няма да дойдат и за вас …

Адв. Петър Славов: За политическите права на хората с увреждания

  Адв. Петър Славов,  член на Висшия адвокатски съвет със съвещателен глас,  докторант по „Конституционно …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

1 × 2 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.