Последни новини
Home / Актуално / Когато и съдът бива превземан, протестът е етично задължение

Когато и съдът бива превземан, протестът е етично задължение

Defakto.bg
Съдия Васил Петров

Васил Петров, доктор по административно право, брачен съдия

Признавам, че протестите през 2013-2014 г. ми бяха антипатични.

Те започнаха по повод назначението на Делян Пеевски за шеф на ДАНС, което възмути много хора, щото нали мафията и задкулисието вземала официално властта.
Тогава си мислех, че мафия и политическо задкулисие у нас и по света винаги е имало. Протестирането против тези неща си е обикновена част от политическата игра, в него няма никаква героика и патетика и със сигурност не може да работа на онези, които трябва да бъдат строго политически неутрални – съдиите.

Втора причина за антипатия е, че те дадоха искрата на студентската окупация. Тя започна по един срамен според мен начин с прекъсване на лекция на проф. Димитър Токушев, тогава председател на Конституционния съд, в СУ. Искрата бе запалена от един емоционален пост в блога на покойния доц. Кристиян Таков („Успелият млад човек и неуспелият Конституционен съд“). Уви, тезата на Таков (светла му памет!), че шестима конституционни съдии, вкл. Токушев, са спасили депутатския мандат на Пеевски, нарушавайки Конституцията, е научна неистина, която повтаряна непрекъснато, се превръща в научна лъжа. За интересуващите се от правна наука соча статията си „Прекратяване на правомощията на народния представител поради несъвместимост (по повод казуса „Пеевски“. – Съвременно право, 2013, № 6), в която съм обосновал защо решението на шестимата конституционни съдии е правилно (като резултат). Научната истина за мен е висша ценност, а пренебрегването й е непростимо.

На трето място, тактиката на кордонни протести на публични сгради, за да не може да влезе или излезе политик оттам, блокирането на кръстовища в произволен момент, преследване на политици от и до частни домове, кина или театри и др. са нарушение на обществения ред и злоупотреба с право на протест и са основание за арести, прилагане в рамките на закона на физическа сила от полицията и пр. Никакви аргументи за гражданско неподчинение и свобода на изразяването на политическото мнение не могат да суспендират полицейските правомощия по опазване на обществения ред и по защита на правата на непротестиращите граждани.

Мисля обаче, че сега положението е коренно различно, защото сега се протестира в условията на почти убита правова държава и при опити за окончателно превземане на независимия съд. И преди, и сега е имало начин да се превземе бизнес или да се изнудва неудобен политически противник или конкурентен бизнесмен. И преди, и сега определени зависими или корумпирани политици и прокурори (и съдии) са ползвали властта и влиянието си за престъпни цели и за грабене и мачкане. Разликата е, че сега последната преграда пред подобни действия – независимият съд – е полусъборена. Още по-лошо, официалната и неофициалната власт се е погрижила да превземе и обзаведе с благосклонни съдии важните за нея съдилища – Върховния административен съд и специализираните съдилища, така че действията на изпълнителна власт и на Прокуратурата да не могат да получат законния отпор, който независимият съд може да им окаже.

Капката, която преля чашата за мен и за мнозина, не е само мутренското нахлуване в сградата на Държавния глава. Капката не е само заради пиара, който Прокуратурата си е направила, нито заради напикаването от страх (твърди се) на изплашени от въоръжените маскирани хора деловодителки. Капката е и заради това, че тези действия са разрешени от двама съдии (от Специализирания наказателен съд и от Софийския военен съд). Проверката, която тези съдии са направили на действията на Прокуратурата, е била чисто формална, а не по същество. Когато съдът не е коректив на разюзданата власт, правовата държава умира, а протестът престава да бъде политически. Той е екзистенциален въпрос и етично задължение на всеки пълнолетен гражданин. И исканата оставка не трябва да бъде за Бойко Борисов или за който политик, който в момента е отпред на фасадата на властта, а на този, който реално упражнява властта – главния прокурор – лицето на безконтролната Прокуратурата, която вече 11-а година се съпротивлява успешно против реформирането си след решението „Колеви срещу България“.

Все още властта на Прокуратурата може да се озапти. Съдии с очевидно прононсиран обвинителен уклон, да се изразя по този начин, засега са само в първата и втората инстанция на наказателния процес – Специализирания наказателен съд и Апелативния специализиран наказателен съд. Върховният касационен съд продължава да бъде абсолютно независим. Но това няма да е задълго.

Бастионът на независимото правосъдие на нашата държава – Наказателната колегия на Върховния касационен съд – ще падне след няколко години. Неотдавна по скандален начин (игнориране на по-висока оценка от конкурс на друг съдия) за върховен съдия в Наказателната колегия бе лансирана небезизвестната бургаска съдийка Деница Вълкова – известна с това, че е станала причина за осъждане на страната ни от Съда в Страсбург, с това, че в неин апартамент по случайност се озовал публичен дом и най-вече с това, че е била заместник министър на правосъдието в кабинет на Бойко Борисов. Назначението на ВСС по този скандален начин е потвърдено от съдебно решение на Върховния административен съд. Същият съд, който наскоро потвърди избора на съдия, за когото има сериозни съмнения, че е гражданин на чужда държава (Русия), за председател на Софийския градски съд.

Такъв тип назначения няма да спрат. Те ще продължат, докато едно значимо малцинство от съдиите в Наказателната колегия на Върховния касационен съд не бъде запълнено от съдии благосклонни към Прокуратурата на Гешев. Когато и третата инстанция в наказателния процес бъде овладяна, тогава никаква надежда за измъкване от примката на овладяната държава няма да има.

Все още това не е станало.

Затова и трябва да се протестира!

 

About De Fakto

Проверете също

Оставката като възможност пред главния съдебен инспектор

Екатерина Баксанова, Институт пазарна икономика Институтът за пазарна икономика вече неколкократно обърна внимание на изтеклите …

Адвокатите хвърлят тоги, ако властта отново не забележи исканията им за данъчни облекчения

Адвокатурата е готова да изрази своята гражданска и професионална позиция чрез съответни протестни действия в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.