Последни новини
Home / Законът / Ново наказание, „забележка“, за Мирослава Тодорова

Ново наказание, „забележка“, за Мирослава Тодорова

Defakto.bg

Поредното дисциплинарно дело срещу съдията от СГС Мирослава Тодорова в крайна сметка приключи с поредно дисциплинарно наказание. Този път то е най-лекото възможно, „забележка“.

Става дума за дисциплинарното дело,  тръгнало по сигнал на бившия главен прокурор Сотир Цацаров от 2018 г. за  забавено произнасяне на съдия Тодорова по искане за разкриване на банкова тайна от 2015 г., когато тя още отбиваше друго наказание „понижаване в длъжност“ в Софийския районен съд. Предложението за търсене на дисциплинарна отговорност бе на Инспектората.

Няколко пъти обаче Съдийската колегия на ВСС не успя да постигне мнозинство за налагане на санкция и, в крайна сметка, не наказа Тодорова.

Главният инспектор Теодора Точкова обаче обжалва този отказ пред Върховния административен съд. С решение от 16 октомври миналата година Росен Василев,  Сибила Симеонова и Юлия Тодорова от ВАС задължиха кадровиците да накажат Тодорова, тъй като било налице дисциплинарно нарушение.

Точката, оказа се, е била във вчерашния дневен ред на Съдийската колегия, но по закон дисциплинарните дела се обсъждат на закрито, съобщава се само решението по тях. Тя е минала при подновяването на заседанието следобед, за решението ВСС съобщава днес.

„Дисциплинарно наказание по чл. 308, ал. 1, т. 1 от Закона за съдебната власт „забележка“ бе наложено на Мирослава Стефанова Тодорова – съдия в Софийски градски съд за допуснати нарушения по чл. 307, ал. 3, т.1 от ЗСВ“, гласи съобщението. Цитираното нарушение е за „системно неспазване на сроковете, предвидени в процесуалните закони“.

„Забележка“ е била последната гласувана от кадровиците санкция, успяла да събере нужното мнозинство от 8 „за“, научи Де факто. Преди това на гласуване са били подложени предложения за понижаване в ранг или длъжност, както и за намаляване на заплатата.

Това решение също може да се оспори пред ВАС.

Мирслава Тодорова е и съдията, който все още не е получила атестация за работата си от Съдийската колегия на ВСС. По този въпрос също възникваха казуси всякакви, след като мнозинството от кадровиците няколко пъти отхвърляше предлаганата от Комисията по атестирането и конкурсите „много добра“ оценка (която е най-високата), но не с максималния брой точки заради допусканите просрочия по дела. В крайна сметка веднъж се стигна до гласуване на оценка „добра“, но тя бе отменена от ВАС заради липсата на мотиви. За последно, след като отново предлаганите атестации на Тодорова не събираха мнозинство, Съдийската колегия реши първо да се направи анализ на оценяването на магистратите, допускали просрочия, през годините.

Наказанията на този магистрат вече са за аналите. Най-запомнящото се събитие е излизането на съдии на улицата в знак на протест срещу нейното уволнение от по-предния ВСС. То бе отменено от Върховния административен съд.

През всички години никой не е отправил критики срещу професионализма на съдия Тодорова, винаги е ставало дума за сроковете в изписването на решения. Основните й забави се оказаха по времето, когато е била и постоянен преподавател в НИП, без работно място в СГС. А като същностна причина за нехаресването й отдавна се сочат позициите на съдията, както за съдебната реформа, така и решенията й по конкретни дела. Мирослава Тодорова бе и един от председателите на Съюза на съдиите.

About De Fakto

Проверете също

Президентът: Силно се надявам, че приетия механизъм за контрол на гл.прокурор не е маскарад в парламента

  Парламентът много трудно ще навакса за 3 дни пропилените 3 месеца за осъществяването на …

Министър Зарков: На действащия парламент му остава една седмица живот и едно важно изпитание – НПК

Служебният министър на правосъдието Крум Зарков, който е на визита в  САЩ, следи ставащото със …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.