Последни новини
Home / Законът / Посланията в зала: ГЕРБ обвини президента във властови амбиции. ДПС иска оставките и на кабинета, и на Радев

Посланията в зала: ГЕРБ обвини президента във властови амбиции. ДПС иска оставките и на кабинета, и на Радев

Defakto.bg

Очаквано, конфронтацията бе налице и в политическите послания в първия септемврийски пленарен ден на 44-о Народно събрание.

Стана ясно обаче и че събирането на 120 подписа под проекта на управляващите за „нова“ Конституция става все по-проблематично. Вчера от ДПС заявиха, че няма да го подпишат, днес същото обявиха и от „Воля“.

ВМРО, част от партньорите в управлението Обединени патриоти дотук не са отстъпили от ултиматума, че ще подкрепят проекта на ГЕРБ само ако влязат и техните предложения за основния закон.

Основните акценти от лидерите на парламентарни групи.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова:

„Всички ние сме в тази зала по волята на българските граждани като демократично избрани в резултат на легитимни избори. Това, в което сме се клели, е да спазваме Конституцията и законите на страната. В тази Конституция е ясно разписано, че цялата власт произтича от народа и никоя част от народа, политическа партия или друга организация, държавна институция или отделна личност не може да си присвоява осъществяването на народния суверенитет.

Всеки политик има избор по какъв начин да осмисли присъствието си в политиката и да остане в историята на страната. Едва ли ще се запомни с добро този, който от позицията си на високия си пост, воден от личните си властови амбиции, със стиснат юмрук призова за метежи и бунт. Този, който сее разделение и агресия. Заради когото се издигат бесилки и се разнасят ковчези, заради когото се поругават сградите на институциите в България „.

Председателят на ПГ на „БСП за България“ Корнелия Нинова:
„Този парламент е делегитимиран. Правителството на Бойко Борисов и мнозинството са несигурност и нестабилност. Нямат план за кризата и гарантират безперспективност на държавата. Те търсят изход от кризата само за себе си, а ние – за България. И той е в три стъпки – машинно гласуване, оставка, честни избори.
България е в тежка криза. Вече два месеца хиляди българи протестират на улицата, искат промяна. Дотук се стигна в резултат на 10-годишното задкулисно управление на Борисов. Той е решен да оцелее на всяка цена и предлага промяна на Конституцията. Това не е промяна, а подмяна и печелене на време.
С това предложение не се решава нито един от стоящите днес открити въпроси. Политическата криза остава, протестът не спира, а се увеличава. Няма политическа формация, която да подкрепя безусловно и на 100% тази промяна.

Искаме да е ясно – „БСП за България“ няма да осигури нито един подпис от необходимите 120 и от останалите 160, за да стане факт подмяната, която предлагат. Няма да позволим заради личните ви властови интереси да посегнете на държавността“.

Председателят на ПГ на ДПС Мустафа Карадайъ:

„Днес в първия ден от новата сесия на Народното събрание вместо да очертаваме парламентарната дейност на предстоящия сезон се налага да предлагаме спешни антикризисни мерки за спасение на държавата. Днес сме свидетели на разпад на държавността. Трябва да обединим усилия, за да спасим държавността и България. ДПС остава отговорна пред избирателите, пред всички български граждани и пред България. Нашата мисия е гарантиране правата и свободите на  човека, териториалната цялост на държавата и нейният суверенитет, необратимост на демокрацията, свободна пазарна икономика, съчетана с конкуренция. ДПС е за спешни решения в името на мира и стабилността.

Изходът е оставка на правителството час по-скоро. Второ – оставка на Румен  Радев като президент заедно с оставката на правителството. Ако иска да се изяви като политик има време да си регистрира партия и да се яви на следващите парламентарни избори, за да няма реваншизъм и контрареваншизъм – експертен антикризисен кабинет, който да изпълни антикризисни мерки, както и да организира честни и свободни избори“.

Борис Ячев от „Обединените патриоти“ (НФСБ) заяви, че те ще участват активно в дебата за нова Конституция и че ще продължат да изпълняват поетите ангажиментит, заради които са влезли в управлението.

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата ни е скъпа

  Екатерина Баксанова, Институт пазарна икономика Наличието на ефективно и автономно функциониращата прокуратура е ключова …

Истанбулската конвенция влиза в сила в целия Европейски съюз на 1 октомври

Истанбулската конвенция влиза в сила в целия Европейски съюз на 1 октомври, съобщи Европейската комисия. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

four − 1 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.