Последни новини
Home / Законът / Протестът бе прегазен и окървавен, обгазиха и биха мирни граждани, прокуратурата да разследва кой разпореди насилието

Протестът бе прегазен и окървавен, обгазиха и биха мирни граждани, прокуратурата да разследва кой разпореди насилието

Defakto.bg

Незабавни оставки на министъра на вътрешните работи, директорите на Главна дирекция „Полиция“ и Дирекция „Жандармерия“ и на  СДВР

ПОЗИЦИЯ

на фондация “Български адвокати за правата на човека” във връзка с действията на правоохранителните органи по време на протестните действия на български граждани на 2 септември 2020 г.

 

Вчера, 2 септември 2020 г., мирният протест на десетки хиляди български граждани, отправили справедливите си искания към властта, бе прегазен и окървавен от тежко въоръжени силови формирования.

Бяха пребити и обгазени множество мирни граждани, включително деца. Използвани бяха сълзотворен газ и полицейски палки. Журналисти бяха препятствани да отразяват случващото се, а спрямо някои бе упражнено и насилие. Редица граждани бяха арестувани без основание и без осигуряване на процесуалните им права.

С действията на властите грубо бяха погазени правото на защита срещу изтезания, нечовешко и унизително отнасяне, правото на свобода и сигурност, свободата на словото и изразяване на мнение, свободата на мирното събрание и свободата на придвижване.

С настоящата позиция настояваме за незабавно преустановяване на насилието и ограничаването на основни права спрямо протестиращите граждани.

Настояваме за незабавно подаване на оставка от страна на министъра на вътрешните работи, директорите на Главна дирекция „Полиция“ и Дирекция „Жандармерия“, както и на директора на СДВР.

Настояваме органите на прокуратурата да започнат незабавни действия за разследване на инцидентите от вчерашния ден и установяване на длъжностните лица, разпоредили и извършили полицейско насилие и нарушаване правата на гражданите.

УС на фондация „Български адвокати за правата на човека“

 

 

About De Fakto

Проверете също

Депутатите от ГЕРБ опитаха да саботират изслушването на свидетеля Светослав Илчовски пред комисията в НС

Депутатите от ГЕРБ опитаха да саботират  заседанието на комисията за ревизия на управлението на ГЕРБ, …

15 години след трагедията, окончателно: Без виновни за падналата сграда на “Алабин” и двойната смърт под руините

Наказателният процес за срутването на сграда на централната столична улица “Алабин”, при което загинаха Деница …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.