Последни новини
Home / Законът / Протестът бе прегазен и окървавен, обгазиха и биха мирни граждани, прокуратурата да разследва кой разпореди насилието

Протестът бе прегазен и окървавен, обгазиха и биха мирни граждани, прокуратурата да разследва кой разпореди насилието

Defakto.bg

Незабавни оставки на министъра на вътрешните работи, директорите на Главна дирекция „Полиция“ и Дирекция „Жандармерия“ и на  СДВР

ПОЗИЦИЯ

на фондация “Български адвокати за правата на човека” във връзка с действията на правоохранителните органи по време на протестните действия на български граждани на 2 септември 2020 г.

 

Вчера, 2 септември 2020 г., мирният протест на десетки хиляди български граждани, отправили справедливите си искания към властта, бе прегазен и окървавен от тежко въоръжени силови формирования.

Бяха пребити и обгазени множество мирни граждани, включително деца. Използвани бяха сълзотворен газ и полицейски палки. Журналисти бяха препятствани да отразяват случващото се, а спрямо някои бе упражнено и насилие. Редица граждани бяха арестувани без основание и без осигуряване на процесуалните им права.

С действията на властите грубо бяха погазени правото на защита срещу изтезания, нечовешко и унизително отнасяне, правото на свобода и сигурност, свободата на словото и изразяване на мнение, свободата на мирното събрание и свободата на придвижване.

С настоящата позиция настояваме за незабавно преустановяване на насилието и ограничаването на основни права спрямо протестиращите граждани.

Настояваме за незабавно подаване на оставка от страна на министъра на вътрешните работи, директорите на Главна дирекция „Полиция“ и Дирекция „Жандармерия“, както и на директора на СДВР.

Настояваме органите на прокуратурата да започнат незабавни действия за разследване на инцидентите от вчерашния ден и установяване на длъжностните лица, разпоредили и извършили полицейско насилие и нарушаване правата на гражданите.

УС на фондация „Български адвокати за правата на човека“

 

 

About De Fakto

Проверете също

Министър Йорданова е включила за четвъртък в дневния ред на ВСС предложенията за отстраняване на Гешев

За отговорността на главния прокурор аз предприемам всички възможни законови стъпки. В насрочения пленум на …

Гешев пред прокурорите: Във време на разпад на държавността,  ние сме последната преграда пред беззаконието (допълнена)

Започна Общото събрание на прокурорите за избор на четирима членове в Прокурорската колегия на следващия …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.