Последни новини
Home / Законът / Депутатите приеха оставката на председателя на ЦИК Стефка Стоева

Депутатите приеха оставката на председателя на ЦИК Стефка Стоева

Defakto.bg

Без дебати,  с почти пълно мнозинство за няколко минути  депутатите приеха оставката на председателя на Централната избирателна комисия (ЦИК) Стефка Стоева.

На 28 август т.г. Стефка Стоева обяви  решението си да  напусне поста по лични причини, но обществена тайна бе, че причината за напускането й е заради  внесените  промени в Избирателния кодекс,  които  прехвърлят изцяло отговорността за закупуването на машините за гласуване на  ЦИК без предварителни разговори, съгласуване и анализ по темата. За вече бившия председател на комисията по-разумното решение е те да се придобият от държавата.

Изказвания направиха само  Крум Зарков (БСП) и Мустафа Карадайъ (ДПС), като и двете партии заявиха подкрепа за заявката на Стефка Стоева да напусне поста си. Социалистите призоваха за яснота “какво се случва” до избирането на нов председател на ЦИК.

По повод оставката, лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ се обърна към председателя на парламента Цвета Караянчева. “Г-жо Караянчева, тази оставка трябваше да ви подсети, че повече от една година не изпълнявате задълженията си и по този начин поставяте под риск легитимността на избора, който конституира държавните органи“, каза той и уточни, че повече от една година Караянчева не внася за разглеждане в парламента, внесен сигнал за несъвместимост на член на ЦИК.

Председателският пост в ЦИК може да бъде наследен от Кристина Цанкова-Стефанова (“Воля”), Силва Дюкенджиева (БСП) или Таня Йосифова (“Обединени патриоти”).

About De Fakto

Проверете също

Формално и без мотиви ВСС подкрепи пред КС искането на Гешев срещу изслушването му в парламента

  Формално и без аргументи Висшият съдебен съвет изпрати становище до КС, в което подкрепя …

Съдии от ВКС и министър Янаки Стоилов обсъдиха проблемите с работата на ЕИСС и тромавата процедура за конкурсите

Нужен е преходен период за въвеждане на електронно правосъдие, смята министърът В Съдебната палата в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.