Последни новини
Home / Законът / Десислава Ахладова е новият министър на правосъдието, прие държавния печат (допълнена)

Десислава Ахладова е новият министър на правосъдието, прие държавния печат (допълнена)

Defakto.bg

Няма влияния върху съдебната власт, обяви тя

Досегашният заместник-министър на правосъдието в кабинета “Борисов” – 3 Десислава Ахладова е новият министър на правосъдието.

Днес парламентарното мнозинство накуп гласува предложената от Бойко Борисов “персонална промяна”, сиреч оставката на Данаил Кирилов и назначението на Десислава Ахладова. Това стана с 98 “за”, 45 “против” и 1 “въздържал се”. А същинските мотиви за напускането на Кирилов така и останаха неясни. От него чухме само, че я е написал “саморъчно и собственоръчно”, както и че решението е изцяло негово.

Заявлението на Кирилов дойде след наложената му от неговия премиер забрана да се изявява във фейсбук, както и роенето на групи в социалните мрежи, включително на “наричащите Данаил Кирилов Барни Ръбъл”. Последната му публична изява бе на националното прокурорско съвещание, където обяви, че има списък с 250 човека, които го именуват като приятеля на Флинстоун. А за последно Кирилов каза, че, “ако има възможност”, щял да обясни, че имал предвид списък на блокирани от него потребители на ФБ. Защо не е получил “възможността” също не се разбра.

Кирилов бе сочен сред авторите на “новата” Конституция на ГЕРБ и бе казал, че ще даде оставка, ако не отпадне мониторингът на ЕК – който не е отпаднал, но това е стара новина.

Бившият вече министър обаче не бе възстановен като депутат от ГЕРБ и явно няма да се върне в парламента, където дълго време оглавяваше правната комисия.

Днес от БСП обявиха, че който и да бъде избран за министър, провалът му е предизвестен. Защото нужните промени не са персонални, а генерални. Явор Божанков заяви: “Всички напускат в мълчание, всички напускат в страх. Сякаш напускат някаква мафиотска организация – без мотиви, без да кажат защо.”

Новият министър Десислава Ахладова е родена през 1974 година. Завършва „Право“ в Югозападния университет „Неофит Рилски“ в Благоевград. Била е районен съдия в Перник, зам.-шеф на районния съд, а после и негов председател. Бе избрана от предния ВСС и за председател на Административен съд-Перник, въпреки наличието на кандидат от този съд.

Ахладова влезе в управленския екип на МП от квотата на ГЕРБ. Нейни ресори бяха взамиодействието със съдебната власт, Аген;ията по вписванията, българското гражданство, Националното бюро заправна помощ.

Владее английски и руски език.

“Надявам се, че ще оправдая доверието ви”, каза тя пред парламента. На последвал кратък брифинг заяви, че електронното правоъдие ще й е приоритет.

На въпрос за овладяването на съдебната система от Делян Пеевски, отговори: “От 18 години съм в съдебната система, влияние от страна на някоя политическа група, която и да е тя, не е имало. Не познавам депутата Делян Пеевски“. Питана бе и за публикации, че е закупила жилище на преференциални цени и отпече това да е вярно – апартаментът й в ж.к. “Свобода” е закупено с ипотечен кредит, стойността е многократно над данъчната оценка, каза новият министър.

По-късно от МП съобщиха, че Десислава Ахладова е получила и държавния печат, предаден й от Данаил Кирилов. Това е една от особените функции на правосъдния министър, която го отличава от останалите членове на кабинета – той е пазител на печата. И подпечатва с него укадите на президента, актовете на парламента и т.н.

“Данаил Кирилов връчи днес ключа от касата за държавния печат на неговия наследник на поста министър на правосъдието Десислава Ахладова. Той й пожела успех, а тя му благодари за съвместната ползотворна  работа”, съобщиха от Министерството на правосъдието.

About De Fakto

Проверете също

Министър Янаки Стоилов към дипломирани юристи от СУ: Освободете се от сателитния синдром на политиците, развивайте се, за да имате силен дух

  Министърът на правосъдието проф. Янаки Стоилов присъства на две важни събития от живота на …

И нотариусите срещу модел 4, свива достъпа на гражданите до нотариалните услуги

Модел 4 за реформа на съдебната карта няма да отговори на обществените очаквания за по-бързо …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.