Последни новини
Home / Законът / Десислава Ахладова е новият министър на правосъдието, прие държавния печат (допълнена)

Десислава Ахладова е новият министър на правосъдието, прие държавния печат (допълнена)

Defakto.bg

Няма влияния върху съдебната власт, обяви тя

Досегашният заместник-министър на правосъдието в кабинета “Борисов” – 3 Десислава Ахладова е новият министър на правосъдието.

Днес парламентарното мнозинство накуп гласува предложената от Бойко Борисов “персонална промяна”, сиреч оставката на Данаил Кирилов и назначението на Десислава Ахладова. Това стана с 98 “за”, 45 “против” и 1 “въздържал се”. А същинските мотиви за напускането на Кирилов така и останаха неясни. От него чухме само, че я е написал “саморъчно и собственоръчно”, както и че решението е изцяло негово.

Заявлението на Кирилов дойде след наложената му от неговия премиер забрана да се изявява във фейсбук, както и роенето на групи в социалните мрежи, включително на “наричащите Данаил Кирилов Барни Ръбъл”. Последната му публична изява бе на националното прокурорско съвещание, където обяви, че има списък с 250 човека, които го именуват като приятеля на Флинстоун. А за последно Кирилов каза, че, “ако има възможност”, щял да обясни, че имал предвид списък на блокирани от него потребители на ФБ. Защо не е получил “възможността” също не се разбра.

Кирилов бе сочен сред авторите на “новата” Конституция на ГЕРБ и бе казал, че ще даде оставка, ако не отпадне мониторингът на ЕК – който не е отпаднал, но това е стара новина.

Бившият вече министър обаче не бе възстановен като депутат от ГЕРБ и явно няма да се върне в парламента, където дълго време оглавяваше правната комисия.

Днес от БСП обявиха, че който и да бъде избран за министър, провалът му е предизвестен. Защото нужните промени не са персонални, а генерални. Явор Божанков заяви: “Всички напускат в мълчание, всички напускат в страх. Сякаш напускат някаква мафиотска организация – без мотиви, без да кажат защо.”

Новият министър Десислава Ахладова е родена през 1974 година. Завършва „Право“ в Югозападния университет „Неофит Рилски“ в Благоевград. Била е районен съдия в Перник, зам.-шеф на районния съд, а после и негов председател. Бе избрана от предния ВСС и за председател на Административен съд-Перник, въпреки наличието на кандидат от този съд.

Ахладова влезе в управленския екип на МП от квотата на ГЕРБ. Нейни ресори бяха взамиодействието със съдебната власт, Аген;ията по вписванията, българското гражданство, Националното бюро заправна помощ.

Владее английски и руски език.

“Надявам се, че ще оправдая доверието ви”, каза тя пред парламента. На последвал кратък брифинг заяви, че електронното правоъдие ще й е приоритет.

На въпрос за овладяването на съдебната система от Делян Пеевски, отговори: “От 18 години съм в съдебната система, влияние от страна на някоя политическа група, която и да е тя, не е имало. Не познавам депутата Делян Пеевски“. Питана бе и за публикации, че е закупила жилище на преференциални цени и отпече това да е вярно – апартаментът й в ж.к. “Свобода” е закупено с ипотечен кредит, стойността е многократно над данъчната оценка, каза новият министър.

По-късно от МП съобщиха, че Десислава Ахладова е получила и държавния печат, предаден й от Данаил Кирилов. Това е една от особените функции на правосъдния министър, която го отличава от останалите членове на кабинета – той е пазител на печата. И подпечатва с него укадите на президента, актовете на парламента и т.н.

“Данаил Кирилов връчи днес ключа от касата за държавния печат на неговия наследник на поста министър на правосъдието Десислава Ахладова. Той й пожела успех, а тя му благодари за съвместната ползотворна  работа”, съобщиха от Министерството на правосъдието.

About De Fakto

Проверете също

Председателят на Висшия адвокатски съвет Ивайло Дерменджиев подкрепя номинацията на Галина Захарова за шеф на ВКС

Адвокат д-р Ивайло Дерменджиев Председателят на Висшия адвокатски съвет д-р Ивайло Дерменджиев подкрепя номинацията на …

Формално и без мотиви ВСС подкрепи пред КС искането на Гешев срещу изслушването му в парламента

  Формално и без аргументи Висшият съдебен съвет изпрати становище до КС, в което подкрепя …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.