Последни новини
Home / Законът / Зам.-председателка на ЕП е възмутена, че българското правителството пуска “фалшиви новини” в Брюксел

Зам.-председателка на ЕП е възмутена, че българското правителството пуска “фалшиви новини” в Брюксел

Defakto.bg

Заместник-председателката на Европарламента Катарина Барли (Германия, СДП) обвини българското правителство, че се опитва да подведе евродепутатите за положението в страната, като праща в Брюксел фалшива информация. Това съобщи  “Дневник”  като цитира изказване на германската евродепутатка пред Комисията за граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (ЛИБЕ), че след обсъждането миналия петък в работна група на ЛИБЕ българските власти са подали “абсолютно лъжлива информация за съдържанието (на срещата), всъщност фалшива новина”.

На тази среща при закрити врати бяха поканени премиерът Бойко Борисов и главният прокурор Иван Гешев, но те не се отзоваха и бяха представени от свои заместници. По-късно прокуратурата обяви, че  срещата е била по инициатива на главния прокурор Иван Гешев, а изпълнителната  власт прикри същината на разговорите.

Катарина Барли е изразила разочарованието си от поведението на България на заседание на комисията ЛИБЕ в сряда вечерта, където е бил обсъждан предложеният нов механизъм за мониторинг на върховенството на закона в ЕС, който би обхванал всички държави членки. Той би налагал и финансови санкции на държавите, които нарушават принципите на правовата държава.

Това е един от жизненоважните текстове, които трябва да подготвим“, заявила тя. “Казвам го особено след последната сесия на мониторинговата група за върховенството на закона, която беше за България. Тя бе тревожна не само по отношение на съдържанието, но и на реакцията на правителството, което публикува абсолютно лъжлива информация за обсъждането, всъщност фалшива новина. Наистина са ни нужни обективни инструменти, за които сме постигнали съгласие.”

По-рано в интервю за Дневник Катарина Барли  заяви: “Опитът показва, че правителствата, тръгнали по този път, не се впечатляват от вербална критика. Те може да прилагат решенията на Европейския съд, но не си вадят заключения за следващия случай. Вярвам, че (включително в случая на България) финансовите мерки биха могли да доведат до промяна на мисленето им.”

About De Fakto

Проверете също

МВР предупреди Инспектората към ВСС, че Специализираната прокуратура саботира полицейски операции

  Главният секретар на МВР Петър Тодоров е изпратил писмо до Инспектората на Висшия съдебен …

Министър Янаки Стоилов се срещна с председателите на Венецианската комисия и на Европейския съд по правата на човека

Министърът на правосъдието Янаки Стоилов проведе среща с Джани Букикио, председател на Европейската комисия за …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.