Последни новини
Home / Законът / Парламентът „редактира“ кариерния бонус за членовете на ВСС, той вече е „възможност“

Парламентът „редактира“ кариерния бонус за членовете на ВСС, той вече е „възможност“

Defakto.bg

Колкото да се наказват инакомислещите, предупреди опозицията

Окончателно парламентът прие последните промени в Закона за съдебната власт, включително и „редактиран“ вариант за кариерните бонуси на кадровиците, които се връщат на работа като съдии, прокурори и следователи.

Предложението изникна за второ четене, инициативата бе на Хамид Хамид (ДПС).

Така новият текст в съдебния закон гласи:

Чл. 28, ал. 1: При изтичане на мандата или предсрочното му прекратяване на основание чл. 130, ал. 8, т.1 от Конституцията изборният член на ВСС, подал молба до съответната колегия в 14-дневен срок от изтичането или предсрочното прекратяване на мандата, се възстановява на длъжността съдия, прокурор или следовател, заемана преди избора, или на равна по степен. Изборен член на ВСС, който отговаря на условията по чл. 164 и при наличие на положителна комплексна оценка „много добра“ от последното атестиране преди избора по чл. 19-20, може да бъде назначен на длъжност с една степен по-висока от заеманата преди избора длъжност в органите на съдебната власт. Времето, през което лицето е било член на Висшия съдебен съвет се зачита за стаж по чл. 164, ал. 1-7.

Действаща от началото на годината поправка в ЗСВ бе обявила автоматичното повишаване на кадровиците с една степен по-висока от заеманата преди избора длъжност за равностойна алтернатива, а магистратите срещнаха на нож този пореден бонус за членовете на Висшия съдебен съвет. Нещо повече – Пленумът на Върховния касационен съд атакува поправката като противоконституционна пред КС. Докладчик по делото бе Борис Велчев, а от 10 постъпили мнения и становища по конституционното дело 6 бяха за противоконституционност. Както Де факто писа, дори и Комисията за защита от дискриминация видя проблем в автоматичното кариерно израстване, гарантирано за ВСС.

След промяната на същия текст днес делото в КС може и да бъде прекратено, но проблемът с бонуса остава.

Крум Зарков (БСП) настоя да се върне положението, при което след изтичането на мандата им членовете на ВСС биваха възстановявани на заеманата преди избора длъжност. И предупреди, че новата редакция, според която автоматичното повишение вече е „възможност“, ще се използва само за наказване на инакомислещите в съвета.

Другите промени в съдебния закон, приети на второ четене днес, са за създаването на информационна система на съдебното изпълнение в Министерството на правосъдието и за единен регистър на вещите лица пак там. Като данните в регистъра и достъпът до него ще се определят в наредба на министъра. В мотивите на проекта се сочеше включително създаване на „рейтинг“ на експертите.

 

About De Fakto

Проверете също

Единодушно Пленумът на ВСС допусна за обсъждане второто предложение за отстраняване на Гешев  (допълнена)

Главният прокурор: Не мислете, че като минат през прокуратурата няма да дойдат и за вас …

Адв. Петър Славов: За политическите права на хората с увреждания

  Адв. Петър Славов,  член на Висшия адвокатски съвет със съвещателен глас,  докторант по „Конституционно …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

twelve + 12 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.