Последни новини
Home / Законът / Адвокати до министър Терзийски: Организацията в МВР за подмяна на личните документи е тормоз за гражданите

Адвокати до министър Терзийски: Организацията в МВР за подмяна на личните документи е тормоз за гражданите

Defakto.bg

„Обединението на свободните адвокати”  изпрати остър сигнал до вътрешния министър Христо Терзийски и приемната на МВР, в който обръща внимание на слабата организация при  подмяна на личните документи, която струва  нерви, опашки с часове и загуба на ценно време на гражданите.

Сигналът:

До: МИНИСТЪРА НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ
Христо Терзийски
До: ПРИЕМНА НА МВР ЗА СИГНАЛИ, ЖАЛБИ И ПРЕДЛОЖЕНИЯ
С И ГН А Л
От
СНЦОП “ОБЕДИНЕНИЕ НА СВОБОДНИТЕ АДВОКАТИ” (ОСА) –
юридическо лице с нестопанска цел в обществена полза, с ЕИК 205846611

Уважаеми,
„Обединението на свободните адвокати” е адвокатска организация, създадена и работеща в обществена полза. Нашите клиенти са както ЮЛ, така и обикновени граждани.
Ние сме призовани да защитаваме техните права, включително и срещу произволни или неадекватни действия (или бездействия) на администрацията. С настоящия сигнал, бихме ви обърнем внимание на следните обстоятелства, свързани с оглавяваното от вас министерство:

Струпванията на граждани пред много от РУ на СДВР/МВР с цел подмяна на личните им документи, придобива неразумни размери.  Считаме, че администрацията следва да
организира така дейността си, че времето, което гражданите разходват, за да получават обслужване да бъде в разумни граници. Подмяната на лични документи не би следвало да
отнема повече от 2 часа на гражданите – заявление, попълване на формуляри, получаване на готовите документи.  Към настоящия момент, в много РУ, напр. 01 РУ-СДВР в гр. София, това отнема над 4 часа.   Гражданите чакат често над 2 часа, за да получат формуляр, след това чакат допълнително да преминат през апаратната и накрая прекарват още около час, за да получат готовите документи. Държим да отбележим, че получаваме информация че на места вашата администрация се вписва в разумни рамки, но в повечето РУ, гражданите чакат на опашки над 4 часа.
В тази връзка ви обръщаме специално внимание, че ако в дадени поделения на структурата има голям наплив, а в други – не, то не е работа на гражданите да се “ориентират”, а е работа на институцията да разпредели кадровия и технологичен ресурс така щото да няма струпвания.

Следва да отчетете разпоредбата на чл. 15, ал. 2, т. 3 от НАРЕДБА ЗА АДМИНИСТРАТИВНОТО ОБСЛУЖВАНЕ, която ви вменява в задължение да осигурите ясна, разбираема, точна и достъпна за всички потребители.   След като ръководителите на РУ са ограничили достъпа до вътрешните помещения поради взетите противоепидемични мерки, то следва тази информация да бъде „изнесена” отвън – за удобство на гражданите, които не използват Интернет.  Такава информация не е изнесена нито пред СДВР-КАТ
София, нито пред повечето РУ.  В резултат, много граждани биват връщани от гишетата поради това, че поради една или друга причина не са подготвени.
По повод основания въпрос, който е предмет на този сигнал, чл. 2, ал. 1 т. 3 от същата Наредба въвежда задължение създаване и популяризиране на стандарти за качество на
административното обслужване.

Считаме, че вашата администрация сериозно се отклонява от този норматив, тъй като колкото и да е качествено едно административно обслужване, достъпът до него не може да се осъществява след загубата на почти цял работен ден, прекаран в чакане на опашка. Такова положение не отговаря на ничия представа за качество.
В тази връзка, настояваме да установите пред кои поделения се образуват опашки и там, където има такива, да бъдат предприети съответните мерки с цел гражданите да бъдат обслужвани своевременно.
Следва да имате предвид също, и да си дадете сметка, че настоящото положение, което вие и вашите предшественици допускате, струва много не само на българските
граждани, но и на икономиката ни. По въпроса как се отразява загубата на хиляди часове човешки труд дневно (защото опашките се случват в работното време на гражданите) бихте могли да се допитате до вашия колега и министър на икономиката Лъчезар Борисов.

София, 04. 09. 2020

С уважение,
адв. Емил Александров Георгиев, председател на Управителен
съвет на Обединението на свободните адвокати

About De Fakto

Проверете също

След окончателното “Невинни!” съдии искат обезщетения от ВСС

Двама бивши председатели на Военноапелативния съд – Веселин Пенгезов и Петър Петков (на снимката) са …

Румен Радев: Борисов, който не се трогна за битите български протестиращи, тръгна да “освобождава” други народи

“Борисов не се трогна нито за битите български протестиращи и журналисти, нито за отравянето на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.