Последни новини
Home / Законът / БХК: Прокуратурата да покаже, че „няма чадър“ за полицейското насилие над мирни протестиращи

БХК: Прокуратурата да покаже, че „няма чадър“ за полицейското насилие над мирни протестиращи

Defakto.bg
Красимир Кънев

Бързо, ефективно и независимо разследване на побойщата,  непропорционалната употреба на сила и противозаконни действия над протестиращите на 2 септември – за това апелира председателят на БХС Красимир Кънев в открито писмо до  главния прокурор Иван Гешев и премиера Бойко Борисов.  За времето на разследване, той настоява да бъдат отстранени от длъжност всички отговорни длъжностни лица, в това число министъра на вътрешните работи и директора на СДВР.  Председателят на БХК очаква  прокуратурата да докаже, че „няма чадър над никого“.

Писмото:

В Българския хелзинкски комитет пристигнаха многобройни сигнали за системни противозаконни действия от страна на служители на МВР по време на сблъсъците между полиция и протестиращи на 2 септември 2020 г. Тези действия включват:

1.Масирана непропорционална употреба на сила срещу протестиращи, включително такива, които по никакъв начин не са били съпричастни към противозаконни действия.

Насилията включват побой с юмруци, ритници и с помощни средства, включително употреба на лютив спрей, влачене по земята с белезници на ръце, полагане на земята на задържаните за продължително време и закани. Подобни действия са били насочени и срещу най-малко един журналист, представил се пред полицаите с журналистическа карта.

2.Отказ да се предостави достъп до медицинска грижа на лица, задържани при сградата на Народното събрание на пл. „Княз Александър І“ № 1, въпреки изричните им искания за такава.

3. Произволни арести на лица, които не са били причастни към никакви противозаконни действия и продължителното им задържане в поделения на МВР на територията на София, в това число на най-малко един журналист. В местата за задържане много от тях са били настанени в препълнени килии, държани са без храна и вода и са били изложени на материални условия несъвместими с международните стандарти.

4. Недопускане до задържани лица на адвокати, които те или техните семейства са ангажирали, както и несвоевременно придвижване на административните преписки по оспорване на законността на задържането до компетентния районен съд.

Всички тези действия изискват бързо, ефективно и независимо разследване и предприемане на предвидените в закона мерки срещу извършителите.

Те изискват също така отстраняване от длъжност, поне за периода на разследването, на всички отговорни длъжностни лица, в това число министъра на вътрешните работи и директора на СДВР.

Трябва да подчертаем, че през август 2019 г. главният прокурор посочи в публично изявление, че за прокуратурата „няма чадър над никого“. Надяваме се, че това ще се отнася и за извършителите на противозаконни действия от страна на органи на МВР.

Междувременно нашата организация продължава да наблюдава развитието на събитията като част от мониторинговата си дейност на състоянието на правата на човека в България. Ние ще се обърнем и към други компетентни български и международни институции, за да представим пред тях установените от нас факти.

Молим за вашите незабавни действия съобразно правомощията ви и ще очакваме скорошни резултати.

 

03.09.2020 г.,                                                                                    С уважение,  София   /п/

About De Fakto

Проверете също

Трима младши прокурори встъпиха в длъжност в Районна прокуратура – Варна

  Димитрин Василев, Йоан Михайлов и Николай Налбантов встъпиха в длъжност като младши прокурори в …

Разследват Лена Бориславова за неизгодна сделка с ББР, съобщава bTV

Софийската градска прокуратурата е образувала досъдебно производство за сключване на неизгодна сделка срещу началника на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.