Последни новини
Home / Законът / Върховна административна прокуратура подхваща таксите “до 15% ” при теглене на пари от банкомати

Върховна административна прокуратура подхваща таксите “до 15% ” при теглене на пари от банкомати

Defakto.bg

 

Върховна административна прокуратура (ВАП) предлага на министъра на финансите и на управителя на Българската народна банка да инициират  нормативни промени, свързани с  уредбата на обменния курс при банкоматите и всички други въпроси от подобен характер, съобщиха оттам.

Предложението на ВАП е по повод образувана преписка по информация, публикувана в медиите със сигнали, че в курортите има банкомати, които удържат до 15% от сумата при теглене на пари.  Посочено е още, че Българската народна банка (БНБ) предлага регулацията за обмяната на валута чрез банкомати да се приравни с тази за обменните бюра, като е посочено, че „по този начин ще се ограничи прилагането на неизгодните обменни курсове при теглене на суми от сметка с чужда валута“.

В акта на ВАП са цитирани  разпоредби от Закона за платежните услуги и платежните системи (ЗПУПС), който урежда изискванията към дейността на доставчиците на платежни услуги и видовете платежни услуги; условията и редът за лицензиране и осъществяване на дейност от платежните институции; изискванията за предоставяне на информация при извършване на платежни услуги; правата и задълженията на страните при извършването на платежни услуги; условията и редът за лицензиране; платежният надзор и др. Посочен и Валутният закон (ВЗ), според който в министерството на финансите се води и поддържа публичен регистър на лицата, извършващи дейност като обменно бюро, а министърът на финансите издава наредба, с която определя условията и реда за вписване в нарочен регистър и изискванията към дейността на обменните бюра.

Същевременно е изяснено, че във връзка с изнесените в медиите данни няма изрична и конкретна уредба, посочва ВАП.  И очаква информация за предприетите мерки  в кратък срок.

About De Fakto

Проверете също

Петър Илиев, за когото има съмнения за плагиатство, е предложен в новия кабинет

Адвокатът и преподавател в СУ Петър Илиев е сред имената в новия кабинет на “Има …

В правилника на НС: Депутатските заплати непипнати, засега. Без “нови” закони за второ четене, 6 наказания за неприлично поведение в зала

Временната комисия отказа да задължава главния прокурор да предоставя и данни от висящи разследвания Депутатските …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.