Последни новини
Home / Законът / Констуционният съд ще прекрати делото за кариерните бонуси на кадровиците, след обнародването на поправката

Констуционният съд ще прекрати делото за кариерните бонуси на кадровиците, след обнародването на поправката

Defakto.bg

Имало е внесен доклад за противоконституционност на оспорения текст от съдебния закон

Сигурно е – вчерашното решение на мнозинството от Народното събрание, което „редактира“ съдебния закон за кариерните бонуси на членовете на ВСС, води до прекратяване на делото в Конституционния съд. Това следва автоматично, тъй като вече няма годен предмет, разясниха конституционалисти пред Де факто. Официално решението за прекратяване ще бъде взето след обнародването на новата норма в „Държавен вестник“ и влизането й в сила.

Става дума за дело 10 от 2020 г., образувано по искане на Пленума на Върховния касационен съд. Върховните съдии атакуваха чл. 28 от ЗСВ в редакцията му от началото на годината, която предвиди сред изтичането на мандата им членовете на Висшия съдебен съвет, които са били магистрати, да бъдат възстановявани и на „с една степен по-висока длъжност от заеманата преди избора“. Другите варианти са за възстановяване на „равна по степен длъжност“ (друг бонус, гласуван за предния ВСС, от който се възползваха редица негови членове), или възстановяване на „заеманата преди избора длъжност“ – най-чистият вариант. Автоматичните повишения противоречат на принципите за правовата държава, върховенството на Конституцията, равенството на гражданите пред закона, разделението на властите, независимостта на съдебната власт, категорични бяха от ВКС.

Повечето постъпили становища по конституционното дело (6 от 10) подкрепяха противоконституционността, даже и наличието на дискриминация спрямо останалите магистрати, чието кариерно израстване минава през явяване на конкурси. Още през юни докладчикът Борис Велчев, който е и председател на КС, е внесъл доклад, предлагащ автоматичният кариерен бонус да се обяви за противоречащ на основния закон, научихме неофициално. Дни по-късно депутатът от ДПС Хамид Хамид внася за второ четене окончателното гласуваната вчера поправка и то към проект за ЗСВ (минал на първо четене), който няма нищо общо с членовете на Висшия съдебен съвет и предвижда единствено създаване на два регистъра в МП – на съдебното изпълнение и на вещите лица.  Похватът с „предварването“ на произнасянето на Конституционния съд се ползва не за първи, а за пореден път, свидетелстваха съдии.

Поправката на Хамид обаче не премахна автоматичното повишение на кадровиците след мандата им, но от равностойна алтернатива го направи „възможност“, при условие че изборните членове на ВСС са имали и „много добра“ оценка при последното им атестиране преди избора. Подобен текст за повишенията миналата година бе гласуван и за главния инспектор и членовете на Инспектората (същинският повод бе актуалният тогава вариант главния инспектор Теодора Точкова предсрочно да напусне поста с оставка, за да бъде назначен Сотир Цацаров).

Според някои от съдиите новия вариант за кариерните бонуси във ВСС решава конституционния проблем, тъй като оставя преценката за повишението на доскорошните му членове на единствения оправомощен да взема тези решения орган Висш съдебен съвет, което е в рамките на правовата държава, разделението на властите и независимостта на Темида.

Според немалко магистрати обаче дори и възможността за израстване в професията заради заеман друг пост е абсолютно неприемливо. В крайна сметка, членовете на ВСС сами правят избора за 5 г. да излязат от съда, прокуратурата или следствието и да се занимават с административна дейност, колкото и отговорна да е тя. Като за този мандат са възмездени и с получаването на най-високите възнаграждения в системата, така че оплакванията за „замразяването“ на кариерите им са, меко казано, несериозни.  Вярно е обратното – даваните от законодателя „възможности“ за пореден път отварят пътя към ВСС на кариеристи и изпълнители на воли.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Мнозинството в парламента удължи на месец ваканцията на НС заради местните избори

Депутатите удължиха до 8 ноември времето, в което парламентът няма да заседава във връзка с …

Пет наказателни процедура срещу България обяви Европейската комисия

Европейската комисия представи в четвъртък  данни за хода на наказателните процедури срещу държавите от ЕС, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

sixteen − 3 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.