Последни новини
Home / Законът / Политически еднодневки и ГЕРБ знаят, че няма да има ВНС, но протакат, за да избегнат служебен кабинет

Политически еднодневки и ГЕРБ знаят, че няма да има ВНС, но протакат, за да избегнат служебен кабинет

Defakto.bg

Свикването на Велико Народно събрание (ВНС) и подкрепа за проекта на ГЕРБ за нова Конституция е мисия невъзможна, а целта на продължаването на процедурата цели единствено удължаване на мандата на правителството и парламента, както и избягване на служебен кабинет – това коментира  пред „Нова телевизия“ проф. д-р Пламен Киров, ръководител на катедрата по Конституционноправни науки в ЮФ на СУ „Св. Климент Охридски“ и бивш конституционен съдия.

Професорът мотивира позицията си с правилата за разглеждане на проекта за нова Конституция, който  продължава между 2 и 5 месеца. „Внесеният проект за нова конституция на ГЕРБ осигурява поне 2 месеца Народното събрание и правителството да действат в някакъв относителен комфорт, ако това, което се случва около тези сгради, е комфортно като обстановка”, заяви Киров.  Той обясни, че  според действащата Конституция от 2 септември до 2 ноември не може да се  разглежда внесеният проект.

На 2 ноември би трябвало да започне разглеждането на проекта. Това разглеждане може да продължи 3 месеца. Конституцията определя период от не по-малко от 2 месеца и не повече от 5 месеца, в които трябва да бъде разгледан внесеният проект за конституция”, заяви  конституционалистът.

Киров напомни, че от ДПС вече отказаха подкрепа  за свикване на ВНС „и аз смятам, че ще удържат на думата си„, добави той.   Левицата също обяви категорично несъгласие с предлаганата Конституция и свикване на ВНС, така идеята предварително е фалирала.  Целта обаче е правителството да не подава оставка, за да се протака времето до март и да се проведат редовни избори, каза юристът.

„Иначе политическите еднодневки, които подкрепиха този акт на ГЕРБ, много ясно разбират, че няма да попаднат повече нито във Велико, нито в Обикновено народно събрание и просто решиха да си удължат престоя в сегашния парламент“, обобщи  проф. Киров.

В сряда проектът на ГЕРБ за нова Конституция получи 127 гласа, осигурени от коалиционния партньор „Обединени патриоти“ и депутати от „Воля“ начело с лидера си  Веселин Марешки, който ден по-рано  заяви, че няма да  подпише  проекта, даже не го е чел.  След това медиите разкриха, че  доскорошният депутат от „Воля“ Андон Дончев става концесионер на плажа „Кабакум- Север 2“, а фирма, свързана с депутата от НФСБ Георги Колев, получава част от плажа „Несебър юг“.

Що се отнася до възможността за процедура за импийчмънт на държавния глава, проф. Киров обясни, че за да стигне тази процедура до Конституционния съд трябват поне 2/3 от гласовете на народните представители. „Дори да се стигне до импийчмънт, някой си мисли, че ще има нови избори за президент. Ако някой от ГЕРБ харесва повече вицепрезидента Илияна Йотова за президент, в рамките на мандата, който им остава, нека да опита”, заяви проф. Киров.

За предложението на ВМРО за въвеждане на образователен ценз, за да имаш право да гласуваш,  бившият конституционен съдия подчерта, че това е абсурдно. „ Никой няма да допусне въвеждането на образователен ценз – нито Европа ще го позволи, още по-малко пък Венецианската комисия. Най-малкото образователният ценз е бил актуален през 19 век, а сега сме 21-ви век„, категоричен бе той.

„Не познавам г-жа Ахладова лично. Но едва ли ще бъде по-лош вариант от Данаил Кирилов. Тя има съответния опит, така че може да ни изненада приятно“,  заяви проф. Киров  за новия правосъден министър Десислава Ахладова.

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата ни е скъпа

  Екатерина Баксанова, Институт пазарна икономика Наличието на ефективно и автономно функциониращата прокуратура е ключова …

Истанбулската конвенция влиза в сила в целия Европейски съюз на 1 октомври

Истанбулската конвенция влиза в сила в целия Европейски съюз на 1 октомври, съобщи Европейската комисия. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

seventeen − five =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.