Последни новини
Home / Законът / Президентът: Защо бе допусната брутална сила срещу гражданите? Главсекът на МВР: Полицаите се справиха перфектно. Поздравявам ги!

Президентът: Защо бе допусната брутална сила срещу гражданите? Главсекът на МВР: Полицаите се справиха перфектно. Поздравявам ги!

Defakto.bg

„Нестихващите протести на българите у нас и в чужбина поставят във фокуса на общественото внимание действията на службите за сигурност.  На 2 септември България преживя ден на насилие.  Изключително съм загрижен за десетките ранени полицаи и граждани“ – това заяви президентът Румен Радев на среща с ръководителите на МВР и службите за сигурност. Държавният глава постави серия въпроси,  свързани с дейността на правоохранителните органи при осигуряването на сигурността на гражданския протест на 2 септември и недопускането на провокации, които да доведат до ескалация на напрежение.

Защо бяха допуснати провокатори с опасни средства в „триъгълника на властта“, чиято сигурност се осигурява от полицията и жандармерията?

Защо здравето и животът на полицаите и гражданите бяха изложени на риск от необезпокоявани за дълго време действия на провокатори и има ли информация кои са те?

Били ли са организирани, кой ги е изпратил?

Защо органите на реда приложиха брутално насилие към граждани, огромна част от които нямат нищо общо с провокациите?

Защо е нанесен побой над журналисти, при положение, че те многократно се легитимират като такива и не провокират със своите действия?, попита държавният глава.

Радев  отбеляза също, че  въпроси будят както нестандартните отличителни знаци, забелязани върху полицейски униформи, така и видео кадри, разкриващи използването на боксове от страна на полицаи.

„От действията на МВР и службите за сигурност зависи как ще се развие нашето  общество – в руслото на демокрацията или по друг път“, посочи президентът Радев. За това се иска доверие, което се гради на усилията на органите на реда да утвърждават върховенството на закона и когато има добра комуникация с българските граждани. Действията на полицията и службите за сигурност се отразяват и на международния облик на България, на инвестициите и икономиката, каза президентът.

Държавният глава призова МВР да идентифицира извършителите на провокации по време на гражданския протест на 2 септември, защото за обществото е очевидно, че става въпрос за организирани действия. „За доброто име на полицията и доверието в нея трябва да бъдат идентифицирани и наказани и служителите на реда, уронващи престижа на МВР. Ако това не стане, те ще хвърлят сянка върху имиджа на хилядите почтени полицаи“, заяви още президентът. И подчерта, че Българските граждани трябва да усещат полицията не като орган за репресии и инструмент в нечии ръце, а като гарант за сигурността им.

Различните позиции проличаха скоро след изявлението на президента.

Главният секретар на МВР Ивайло Иванов заяви, че не може да отговори на всички въпроси пред медиите, защото са класифицирана информация. Но оцени случилото се на 2 септември като: „Перфектно планирана операция с минимални щети щети –  над 100 арестувани, десетки бити и обгазени.  Полицаите се справиха перфектно, поздравявам ги за техните действия“, каза той.  Категорично отрече полицията да е употребявала непропорционална сила.

Перфектно изпълнената операция не е позволила „под Вашите (на президента) прозорци, на НС, на МС, да има кръв„, заяви  той.  Главният секретар на МВР  отрече да е имало внедрени провокатори,  като посочи, че на 2 септември всичко се е променило, защото в социалните мрежи преди протеста,  организаторите споделяли,  че той “ трябва да се накървави,  че с мирен протест няма да стане“.

Иванов посочи, че има колеги, които са удряни, замервани с бомбички и имат наранявания по цялото тяло, включително и слабините.   Все пак подчерта, че при „индивидуални“ грешки ще има наказани.

  „Българската полиция никога до този момент не е пазила личности, не пази партии. Ние пазим институции, обществен ред, граждани“, заяви още той.

Защо си мислите, че тези момчета и момичета от кордоните се интересуват от политика? Те са полицаи, това е техният дълг. Не съм съгласен, че полицейските служители са извършили брутално насилие и брутални действия срещу протестиращите.  Да уточня нещо на тези, които протестират, на тези, които ще влязат в изпълнителната власт, ще има други недоволни,  тези полицаи в кордоните ще са същите, заяви   главсекът.

Иванов  отхвърли обвиненията, че са бити и арестувани журналисти: „Прес картата не дава имунитет на никого, когато даден журналист изпълнява професионалните си задължения, той е защитен това, че си журналист, не значи, че трябва да чупиш, че трябва да биеш полицаи, че трябва да извършваш някакви нарушения и престъпления.  Ако някой притежава журналистическа карта и метне по мен бомба  да, ще бъде задържан„, обобщи той.

Директорът на СДВР Георги Хаджиев посочи, че полицаите са били пасивни в продължение на около час, за да се запази гражданският мир и се набележат по-ясно най-агресивните лица, присъствали на протеста. Според него става въпрос за около 700 – 800 души. Хаджиев обобщи, че при едни масови безредици няма как да има пострадали и от двете страни.

Директорът на ДАНС, Димитър Димитров в отговор на въпрос на президента, отрече в службата да са имали предварителна информация за  внедряване на провокатори сред протестиращите. Той  поздрави полицията, че не е позволила на протестиращите да проникнат в Народното събрание и „така да влезем в международните новини„.

В отговор Румен Радев отбеляза, че очаква ДАНС да работи по-активно по посока на това да получава така изпреварваща информация.

 

About De Fakto

Проверете също

За обучение по специалността „Право“ ще се влиза само с оценка от матурите

За специалност „Право“ и през следващата академична година ще може да се кандидатства без приемни …

КС прие да разгледа делата за изтеклите мандати на Инспектората към ВСС и за нетрудови доходи по текст от НК

Конституционният съд допусна за разглеждане по същество искането на Пленума на Върховния административен съд на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.