Последни новини
Home / Законът / Протест пред СРС в защита на задържаните антиправителствени демонстранти от 2 септември (допълнена)

Протест пред СРС в защита на задържаните антиправителствени демонстранти от 2 септември (допълнена)

Defakto.bg

С 15 отказа на прокуратурата за задържане под стража, съдът освободи от ареста задържани  протестанти,  обяви адвокат  Росен Рашков

С протест пред Софийския районен съд започна 59 -ия ден на антиправителствените демонстрации. Протестиращите настояват  да бъдат  освободени от ареста задържаните по време на т.нар. „Велико народно въстание“ на 2 септември.

Семействата и приятелите на арестуваните твърдят, че обвинените за хулиганство са били от мирните протестиращи и не са употребявали сила.  Според прокуратурата,  те са оказали съпротива на полицията.

Петима от задържаните вече  са освободени.  Двама от тях са без мярка за неотклонение. Според съда,  обвиненията им са несъставомерни.  Други двама са освободени под  „парична гаранция“ от 300 лв. и  100 лева, а Пламен Стоянов – Дамбовеца е с мярка „подписка“.

Пет дежурни състава гледат мерките за неотклонение. Седем от тях са за постоянно задържане под с обвинения за хулиганство, някои с „особена дързост и цинизъм“ и „посегателство срещу полицаи“.

В късния следобед равносметката бе 1 задържан (заради повторност на деянието), 2 с „подписка“, 2 без мярка за неотклонение, 6 с парична гаранция.
Според участници в протеста истинските виновници за ексцесиите на 2 септември не са в ареста.

Подкрепям „всички, които са против ГЕРБ. Ако не може мирен, накрая ще стане агресивен мачът, брутален. Мисля, че и към 200 са били задържани и някакви глупости говориха – 60 били криминално проявени, а сега тук се гледа мярката на 20. Къде отидоха другите 40?“, заяви пред БНР един от тях.

„Изреченото от началника на СДВР Хаджиев, че има 30 души, които са от „Възраждане“, и всички са с криминални регистрации, е лъжа. Посъветвали сме хората, когато бъдат освободени, да заведат дела срещу него за клевета, тъй като това са изрядни български граждани без абсолютно никакви криминални регистрации. Нито един от тях даже не е бил арестуван“, каза пред БНР лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов

Съдът е обективан, безпристрастен и раздаде правосъдие“, заяви пред журналсти  в края на деня адвокат Росен Рашков, един от защитниците на задържаните.  Досега има 15 отказа на съда за взимане на най-тежката мярка, като на някои от задържаните отказа да наложи каквато и да е мярка, заради  несъставомерност на обвиненията“ , обясни той.

„Всеки може да си направи извода за какъв произвол на полицейските органи говорим,  за каква репресия от страна на прокуратурата става дума, както и за качеството на  повдигнатите обвинения“, обобщи адвокатът.

About De Fakto

Проверете също

Мария Павлова официално е зам.министър, след като ВСС я освободи като следовател

Прокуроската колегия на Висшия съдебен съвет освободи  Мария Павлова от заеманата длъжност „следовател“ и завеждащ …

Ивайло Дерменджиев 1 г. по късно: Два парламента и три правителства се смениха, но ВАдС остава стабилна институция

Точно преди една година новият Висш адвокатски съвет (ВАдС) с председател д-р Ивайло Дерменджиев встъпи …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.