Последни новини
Home / Законът / Христо Иванов: Атаката над “Хиполенд” е брутална илюстрация за “завладяна държава”

Христо Иванов: Атаката над “Хиполенд” е брутална илюстрация за “завладяна държава”

Defakto.bg
Христо Иванов

Вчерашната атаката над “Хиполенд” е брутална илюстрация за “завладяна държава”. Три проверяващи институции се спускат върху разбунтувалата се верига, за да покажат какво може държавната машина, когато Пеевски иска бизнеса ви и когато на глас казвате, че тази власт трябва да бъде изрината.

Гражданската реакция ги накара да се оттеглят и да прекратят рейда, непримиримостта към този модел е станала толкова силна, че Пеевски и комендантите му в институциите отстъпиха назад. Видя се, че копчетата на управлението се натискат от едно място, от един команден пункт – това, което хората наричат събирателно #КОЙ. Този модел владее институциите, дава заповедите “Да се удари!”, респективно “Да се спре!”, ако осветяването и шумът са станали твърде големи, както беше в случая.

Моделът действа така: харесва си бизнеси, поръчва и реализира през Пеевските медийни бухалки очернящи кампании и после идват репресивните органи, за да ви разколачат. Това трябва да спре! И трябва да е ясно, че някой не е защитен. Никой – без значение колко е голям или малък бизнесът му.

Те са нагли, ще се държат до последно и ще грабят от публичните средства и от бизнеса, толкова каквото си харесат. Борисов е обикновен фигурант, който от джипката мята милиони, за да се откупи. Той е заложник на зависимостите си от този модел. Ще стои на власт колкото му разрешат.

Днес техният ужас е свободните хора да решат съдбата на този кабинет и да започнат да демонтират сами този модел, а не Сараите да подредят пъзела за изтеглянето и съответно подмяната. Само непримиримостта, неотстъпчивостта и волята на протестиращите могат да счупят сценария им. Да си тръгнат сега! Без план как да се върнат и как да си гарантират недосегаемост. Само протестът е този инструмент и затова толкова зловещо вие пропагандата срещу него. Затова са обидите, затова са агитките и бомбите, затова е впрегнат целият арсенал, който цели да откаже мирните хората, които протестират вече два месеца. Затова са безочливите лъжи, че протестиращите са агресори и затова са опитите са се всее страх. Да се покаже за назидание какво става, когато се надигне глава и какви бухалки следват – арести, побои, обгазяване, ликвидиране на бизнеси. Затова са наглите твърдения, че полицейско насилие няма, нищо че целият свят видя как се бият протестиращи и журналисти.

Сега им е останал само Страхът. Него искат да разпръскват наоколо, но не разбират, че времето за това изтече.

Изтече, защото гражданите повече няма да търпят.

Изтече, защото опитът за провокиране на ексцесии и пречупване със полицейско насилие, се провали.

Изтече, защото доктрината на всеобщата лъжа вече не работи.

Изтече, защото европейската общественост вече не е готова да си затваря очите за “нашия кучи син” Борисов и за Пеевски, който се крие зад него: само вчера управляващите и Гешев получиха два огромни ритника:

Техните отчаяни лъжи в ЕП бяха унизително разобличени, а Съветът на Европа буквално закла “Борисовската” конституция като каза, че тя не отговаря на ангажиментите на България за въвеждане на механизъм за търсене на отговорност на главния прокурор. Единственото нещо, което ГЕРБ трябваше да направи от 10 години отново получи оценка: НЕ ОТГОВАРЯ!

Страхът е върху лицата на управляващите. Те са зад кордоните и палките, но времето им свърши. И ще си тръгват. С позор!

Оставка!

(Публикацията е на „Да,България“ във Фейсбук)

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата ни е скъпа

  Екатерина Баксанова, Институт пазарна икономика Наличието на ефективно и автономно функциониращата прокуратура е ключова …

Истанбулската конвенция влиза в сила в целия Европейски съюз на 1 октомври

Истанбулската конвенция влиза в сила в целия Европейски съюз на 1 октомври, съобщи Европейската комисия. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

thirteen − 3 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.