Последни новини
Home / Законът / Румен Радев: За единение са нужни дела с висок морал в името на българите, а не на отделни партии и политици (обновена)

Румен Радев: За единение са нужни дела с висок морал в името на българите, а не на отделни партии и политици (обновена)

Defakto.bg

Държавният глава участва в честванията по повод 135-ата годишнина от Съединението на Княжество България и Източна Румелия в Брестовица и Първенец

Промяната към по-добро е възможна, когато сме единни в отстояването на свободата, справедливостта и равенството пред закона. Това е историческата поука от 6 септември 1885 г.,  заяви президентът Румен Радев в село Брестовица.  Държавният глава подчерта, че именно духовният заряд на тези исторически паметни дати ни заставят да осъзнаем нашия днешен дълг към род и Родина.

На въпрос за насилието на протестите, президентът заяви, че  на днешния празник не е време за политически изявления –  всеки трябва да осмисли своята отговорност, каза той и добави:  „Единението е възможно с дела, а не с  думи, с дела с висок морал и действия в името на доброто на българите, а не на отделни политици и партии„.

В словото си Радев посочи, че  „135 години ни делят от съдбовния 6 септември, когато българите взеха в свои ръце съдбата на родината си“ и подчерта, че  това паметно събитие не е дело на външни сили, на висока дипломация или на политически споразумения, а народно дело – победа на българския характер, отвоювана от шепа родолюбци, нарекли себе си „авантюристи“.

Той напомни, че зад дързостта на смелите българи да предизвикат Великите сили и да поправят една историческа неправда, е застанал целият български народ, независимо от пол, възраст, занятие и политически убеждения. „В онези славни дни, дори политиците успяха да бъдат на висотата на въжделенията на българския народ“, заяви  в словото си държавният глава.

Румен Радев поздрави жителите и гостите на Брестовица, че пазят и предават завета на Апостола и ако в миналото Брестовица е била негово физическо убежище, то днес е убежище на неговите духовни завети, каза той.  В Брестовица държавният глава присъства на възстановката на укриването на Васил Левски във „Влаховата къща“ и откри барелеф на Апостола на свободата във възрожденската сграда.

По късно през деня президентът участва в тържественото шествие по повод 135 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия в село Първенец.

По думите на президента ако Съединението на Княжество България с Източна Румелия има своето Оборище, то е в тогавашното Дермендере. „Тук се събират най-изявените дейци на Българския таен централен революционен комитет (БТЦРК) и съединисткото движение, оттук Захари Стоянов ръководи съзаклятниците. Тук се определя и дълго чаканата от разделена България дата“, припомни Румен Радев.

Държавният глава призова потомците на дейците от съединисткото движение да не спират да разказват на децата и внуците си, че Първенец е не само красив кът от България, но и живо огнище със своите дълбоки исторически и родолюбиви корени. „Разказвайте им, че когато сме единни, стоящи здраво зад стремежа на нашия народ към свобода и справедливост, ние сме способни да пишем най-светлите страници в нашата история“, подчерта президентът.

Лъжите, хитруването, репресиите и политиканските интриги не могат да спрат един събуден народ

Днес будна България преоткрива силата на девиза „Съединението прави силата“, заяви по-късно на тържествената заря-проверка в Пловдив президентът Румен Радев. Той подчерта, че днес българите, обединени около ценностите, са създали братство на почтените хора, справедливостта, равенството пред закона. Държавният глава напомни, че в чистата и свята република на Апостола управниците не се крият, а гледат гражданите очи в очи с чиста съвест и доверие.

Цялото слово

135 години ни делят от онзи септември, когато българският народ взе в свои ръце съдбата си и заличи границите, начертани от Берлинския конгрес.  Половин България по волята на великите сили бе оставена под властта на султана. Тъкмо Тракия, Средногорието и Родопите, които платиха с кръвта си цената на Априлското въстание, бяха откъснати от Родината. Докато в Търново свободна България се сдоби с Конституция, на българите от Източна Румелия бе натрапен Органическият устав, една нефелна Конституция, която им отреждаше ролята на безгласни поданици.

Дейците на Съединението поправиха тази историческа несправедливост. В онези дни възродена България показа на света как цивилизовано, без насилие един просветен народ от вярата на нашите възрожденци се събира под общата стряха на своята историческа Родина. И няма сила, която да го спре. Победата на българските капитани над чуждите генерали в последвалата война доказа, че Съединението е акт необратим, а българите са готови да отстояват свободата си.

Хора дръзки и свободолюбиви, с принципи и решителност, се намират винаги в нашата история, дори когато народът ни е изглеждал примирен. Говоря го от няколко години при срещите ми с вас. Доскоро го правех с надежда и очакване. Доскоро заедно с вас почитахме славното минало на нашите герои и победите на нашата страна от историята. Но историята неумолимо се движи напред.

Днес будна България преоткрива силата на девиза „Съединението прави силата“. Единението около ценности, братството на почтените хора, които се борят за вечните залози на живота: свободата, справедливостта, равенството пред закона. За чистата и свята република на Апостола, в която управниците не се крият, а гледат гражданите очи в очи с чиста съвест и доверие, защото заедно ратуват за доброто на България. В която българите са братя и със знанието на древен народ разбират, че толерантността, солидарността и непреклонността са написали и продължават да пишат най-светлите страници в историята на България. От Съединението, от цялата ни възрожденска история знаем, че лъжите, хитруването, репресиите и политиканските интриги не могат да спрат един събуден народ, поел към своето осъзнато бъдеще.

Поклон пред дръзките и храбрите!

Да живее свободна и единна България!

Снимки: Прессекретариатът на президенството

About De Fakto

Проверете също

Крум Зарков: Сглобката разпредели точно „антикорупционните“ комисари – един на ГЕРБ, един на ППДБ и един на ДПС

„Новият антикорупционен орган ще е политизирана и неефективна институция“ – това написа във „Фейсбук“ бившият …

Идната седмица тръгват дела на Настимир Ананиев срещу Слави Трифонов за клевета и на СРП срещу Костадин Костадинов

Coфийcĸи paйoнeн cъд e нacpoчил  наказателното  дeлa зa ĸлeвeтa, кoето дeпyтaтът  oт  „Πpoдължaвaмe пpoмянaтa“ Hacтимиp …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

four × one =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.