Последни новини
Home / Законът / Без становища и въпроси към единствения кандидат за Прокурорската колегия на ВСС

Без становища и въпроси към единствения кандидат за Прокурорската колегия на ВСС

Defakto.bg

Изборът на нов член на Прокурорската колегия на ВСС, освен че ще е само с един кандидат, се очертава да е и тотално безмълвен.

Евгени Иванов

До крайния, определен по закон срок – в случая 4 септември не са постъпили становища, както и въпроси от магистрати и юридически лица с нестопанска цел, определени за извършване на общественополезни дейности, към Евгени Иванов – прокурор във Военно-апелативна прокуратура и кандидат за член на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, съобщиха от ВСС. Съгласно чл. 29и, ал. 2 от ЗСВ и чл. 20, ал. 1 от Правилата за провеждане на избори на членове на Висшия съдебен съвет от съдиите, прокурорите и следователите, срокът за предоставяне на становища и въпроси към кандидата е не по-късно от 14 дни преди датата на провеждане на Общото събрание.

Към момента не са постъпили и заявления за регистрация на наблюдатели и застъпници в изборната процедура.

Общото събрание на прокурорите за избор на член на Висшия съдебен съвет ще се проведе на 19 и 26 септември 2020 година. Право на участие в него, според Списъка на действащите прокурори по реда на чл. 29д, ал. 1 от Закона за съдебната власт и чл. 5 от Правилата, имат 1531 души, от които 1312 са заявили електронно гласуване.

Вотът ще е за кадровик, който да заеме мястото на избраната за зам.-главен прокурор Даниела Машева и да доизкара нейния мандат до октомври 2022 г. В Прокурорската колегия се освободи още едно място, на Пламена Цветанова, която също стана заместник на Гешев. Цветанова обаче е от парламентарната квота на ВСС и Народното събрание би трябвало да избере неин наследник. Дотук активност по темата в парламента няма.

About De Fakto

Проверете също

Министър Янаки Стоилов към дипломирани юристи от СУ: Освободете се от сателитния синдром на политиците, развивайте се, за да имате силен дух

  Министърът на правосъдието проф. Янаки Стоилов присъства на две важни събития от живота на …

И нотариусите срещу модел 4, свива достъпа на гражданите до нотариалните услуги

Модел 4 за реформа на съдебната карта няма да отговори на обществените очаквания за по-бързо …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.