Последни новини
Home / Законът / ВАС: Собствениците на тютюневите складове в Стария Пловдив са длъжни да извършат укрепителни дейности  

ВАС: Собствениците на тютюневите складове в Стария Пловдив са длъжни да извършат укрепителни дейности  

Defakto.bg

 

  

Собствениците на тютюневите складове в Стария Пловдив са длъжни да извършат укрепителни дейности съгласно Заповед № 16ОА2305/ 01.09.2016 г. на кмета на Община Пловдив.  Това е окончателното решение на тричленен състав на Върховния административен съд по административно дело № 13219/20180. С него се потвърждава решението по административно дело № 2233/ 2016 г. на Административен съд– Пловдив.

Касационното дело във ВАС беше образувано по жалба на собственика на тютюневите складове Р.И.П.А. ООД срещу заповед на кмета на Община Пловдив, с която собствениците са задължени да извършат укрепителни дейности на пострадалите при пожар сгради.

Върховните магистрати приемат, че сградите представляват архитектурно – строителна културна ценност и са както индивидуален паметник на културата, така и са част от  групов архитектурно – строителен паметник на културата в Стария Пловдив.

Съгласно разпоредбите на Закона за културното наследство постановеният режим на опазване е задължителен за всички физически и юридически лица. Установените по делото факти пораждат правомощието на общината да издаде процесната заповед, с която да задължи собствениците на сградата – недвижима културна ценност за тяхна сметка да извършат в определен срок необходимите консервационни, реставрационни и ремонтни дейности по проектна документация, съгласувана по реда на чл. 84, ал. 1 и 2 от Закона за културното наследство.

Заповедта на кмета на Община Пловдив е законосъобразна, а подадената срещу нея жалба неоснователна и недоказана, пише още в решението на ВАС.

 

 

 

 

About De Fakto

Проверете също

Адвокатите хвърлят тоги, ако властта отново не забележи исканията им за данъчни облекчения

Адвокатурата е готова да изрази своята гражданска и професионална позиция чрез съответни протестни действия в …

Проект разтоварва зам.-председателите на ВАС и шефове на отделения от проверки на жалби

Нов проект за промени в Административнопроцесуалния кодекс (АПК) са внесли днес Анна Александрова (на снимката …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.