Последни новини
Home / Актуално / Лозан Панов пред „Шпигел“: Не бъди сляпа, Европа, и не мълчи за протестите. България е „пленена“ държава.

Лозан Панов пред „Шпигел“: Не бъди сляпа, Европа, и не мълчи за протестите. България е „пленена“ държава.

Defakto.bg
Лозан Панов, роден през 1971 г., е учил право в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и е специализирал гражданско, наказателно и европейско право, както и управление на съдебната власт. След като заема различни длъжности като съдия в общите и административни съдилища в София, през 2012 г. става съдия във Върховния административен съд на България. От февруари 2015 г. е председател на Върховния касационен съд. Така, заедно с председателя на Върховния административен съд, Панов е най-висшият съдия в България.

Хиляди българи протестират срещу премиера Борисов.  Сега те получават подкрепа от Лозан Панов, един от най-висшите съдии в страната, е коментарът на „Шпигел“ –  издание, пред което председателят на Върховния  касационен съд  отправя сериозни упреци към министър-председателя и ЕС.  Интервюто е на журналиста Кено Версек.

Във визитка за ситуацията в страната се припомня, че в България хиляди хора  в цялата страна протестират с искане за оставка на правителството и на главния прокурор.  „Те не само искат оставката на дясното консервативно правителство и нови избори, но и основополагащи реформи в държавния апарат и съдебната система. Протестите бяха предизвикани от видео през юли, което документира злоупотреба с власт и корупция от политици.   Демонстрациите доведоха и до остра борба за надмощие между Борисов и президента Румен Радев, който е близък до опозицията на социалистите, продължители на комунистическата партия от преди промените.   Борисов преструктурира правителството си няколко пъти от началото на протестите и наскоро представи проект на конституционна реформа.  Протестиращите обаче виждат в това просто отлагателна маневра на Борисов. Те продължават да искат неговата оставката и нови избори. Министър-председателят отказва“. 

Напомняме, че президентът Румен Радев поиска оставката на правителство и на главния прокурор, след като на 9 юли т.г.  безпрецедентно прокуратурата  влезе в президентството с въоръжени лица, а докато  течаха обиски и претърсвания на кабинети в сградата, хиляди хора се стекоха в защита на институцията и държавността.

Ето и интервюто, дадено от Лозан Панов:
Панов: В нашата страна има олигархично сливане на законодателната и изпълнителната власт, както и на съдебната власт. Например собственикът на една медийна империя Делян Пеевски формално не е, но в действителност е съпремиер. Ключови власти и институции се намират под негово влияние. Подобно нещо подкопава трите крайъгълни камъка на една истинска демокрация – независими съдилища, свободни медии и силна опозиция. Ето защо много граждани чувстват, че живеят в „овладяна“ държава. В една нормална държава като съдия би трябвало да стоя настрана от политиката.  Но в нашия случай и аз трябва да кажа: Да, България е „пленена“ държава.  Това е нещо, което европейската политика не иска да признае. В Европа много се говори за Унгария и Полша, но за съжаление не и за България.
Шпигел: Съдебната система „овладяна“ и корумпирана ли е?
Панов: Поне в значителна степен. Разбира се, има и независими съдии, но тук говорим за структурен проблем: Висшият съдебен съвет, органът за самоуправление на българската съдебна система, който решава всички въпроси в съдебната система, включително назначения, дисциплинарни производства и отстранявания, се състои предимно от политически назначени и контролирани членове.  Следователно може да се каже, че най-важните части на българската съдебна система се намират под политическо влияние и могат да бъдат корумпирани. Всички съдебни реформи през последните няколко години бяха само симулация на реформи.
Шпигел: Можете ли да дадете пример за корупция в съдебната система?
Панов: Вижте Даниела Дончева. Тя е председател на Софийския апелативен съд. Преди три години Дончева иззе от един от колегите си дело, в което тя изигра съмнителна роля; ставаше дума за сума от около 51 милиона евро. Тогава разпоредих проверка, която, както и по-късна ревизия от Висшия съдебен съвет, разкриха, че Дончева е нарушила процесуалните правила. За нея обаче нямаше никакви последици.
Шпигел: Поради протестите премиерът Борисов представи предложение за нова конституция, което включва и съдебни реформи. Какво мислите за това?
Панов: Едно от основните искания на протестиращите е оставката на всемогъщия главен прокурор. В България все още имаме стария съветски модел на прокуратура. Главният прокурор не дължи отчетност и може да промени или спре всяко разследване на всеки друг прокурор. Борисов не иска да реформира нищо по този въпрос. Напротив: неговата реакция е, че иска да снабди главния прокурор с още повече правомощия. Това е опасно.
Шпигел: България се присъедини към ЕС през 2007 г. Оттогава реформите в страната, свързани с наличието на правова държава, редовно се проверяват. Почти всеки път Брюксел констатира напредък. Как оценявате това?
Панов: Можете да го сравните с онкологично болен, чиито жизненоважни органи са засегнати, но всеки път, когато отиде на лекар, му се казва, че е здрав -– и му дават бонбонки. В ЕС тези бонбони са субсидиите от по много милиарди евро. Те допринасят ракът в България да расте още повече. Ето защо хората сега излизат на улицата. Искат да се борят с рака.
Шпигел: Може би представителите на ЕС не са достатъчно информирани?
Панов: Аз самият многократно съм изпращал доклади за състоянието на съдебната система в България до Комисията на ЕС. Мисля, че там знаят за положението в България.
Шпигел: Още през 2015 г., малко след встъпването Ви в длъжност, в публично слово призовахте за последователни съдебни реформи.
Панов: Да, изказах се против мимикрията на съдебна реформа. Малко след това, по време на заседание получих есемес директно от Борисов, в което той ме предупреждаваше. Направих го публично достояние. Оттогава съм в неговия черен списък.
Шпигел: В какво се изразява това?
Панов: До момента срещу мен са проведени пет дисциплинарни производства. В нито едно от тях не е установено нарушение от моя страна. Преди време гайките на всички гуми на служебния ми автомобил бяха разхлабени. За щастие шофьорът ми забеляза това. Преди три години маскирани мъже с кървави агнешки глави ми препречиха пътя към едно заседание. Съпругата ми е журналист и издател на немскоезичен български бизнес вестник. Срещу нея и мен се водят десетки данъчни и наказателни производства с напълно абсурдни обвинения. Медиите, близки до правителството, водят масирани клеветнически кампании срещу нас от години.
Шпигел: В България на всеки няколко години се провеждат големи протести в цялата страна. Това не е довело до големи промени. Какви шансове за успех имат демонстрациите този път?
Панов: Когато бях млад, също бях част от тези протести. Може би тогава очаквахме твърде много помощ отвън, от Европа, от САЩ. Това беше погрешно. В нашите ръце е да променим тази държава. Но имам голяма молба: Не бъди сляпа, Европа, и не мълчи за условията в нашата страна.
Заглавието е на Де Факто

About De Fakto

Проверете също

Наръчник за правна помощ на непридружени деца бежанци ще помага на адвокати

  Националното бюро за правна помощ (НБПП) е назначило представители на 9676 непридружени малолетни и …

Иван Брегов: Някои кратки бележки относно методическото ръководство върху дейността на прокуратурите

Иван Брегов, Институт пазарна икномика Според предложения Закон за изменение и допълнение на Конституцията една …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

seventeen + eighteen =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.