Последни новини
Home / Законът / Радан Кънев с тревожно писмо до ЕНП за липсата на позиция за кризата в България

Радан Кънев с тревожно писмо до ЕНП за липсата на позиция за кризата в България

Defakto.bg

Българският евродепутат Радан Кънев е изпратил писмо до колегите си от Европейската народна партия в навечерието на срещата им във връзка с предстоящата сесия на Европейския парламент. В него Кънев изразява безпокойството си от пасивността на ЕНП за задълбочаващата се институционална криза в България, съобщиха от пресцентъра на евродепутата. Срещата за обмяна на мнения между депутатите от Европейската народна партия, председателя на групата Манфред Вебер и председателя на ЕНП Доналд Туск е утре.

През август двама български евродепутати – Радан Кънев (ЕНП) и Елена Йончева (ПЕС) внесоха в ЕП искане за пленарен дебат за кризата на върховенството на заона в България, подкрепено от 55 техни колеги. В края на август мониторинговата група за върховенството на закона и гражданските права към комисията ЛИБЕ проведе специално заседание, на което бяха поканени Бойко Борисов и Иван Гешев, но те изпратиха заместници, а тонът на евродепутатите е бил остро критичен към ставащото у нас, разказаха тогава участници.

В писмото си сега Кънев напомня за отправеното искане за пленарен дебат, за нестихващите протести в България, като заявява, че Демократична България, чийто представител в ЕНП е той, твърдо е застанала зад исканията на протестите и темата за върховенството на закона.

От понеделник в социалните мрежи бе подета и нова инициатива за отправянето на лични обръщения от протестиращи и подкрепящи протеста българи към председателя на групата на ЕНП Манфред Вебер. Хората звънят по телефона на Вебер, изпращат му съобщения и въпроси, публикуват гневни коментари за забравянето на България под негов пост на Вебер във Фейсбук, в който Вебер критикува липсата на по-категорична реакция от страна на Европа към управлението на Реджеп Ердоган.

Писмото на българския евродепутат Радан Кънев (с незначителни съкращения):

Скъпи Манфред,

Скъпи колеги,

Преди срещата на групата ни (ЕНП) утре и във връзка с размяната на мнения с нашия Председател, г-н Туск, отново се обръщам към вас, изразявайки притесненията си относно кризата в България и липсата на позиция на ЕНП по въпроса. Изминаха почти два месеца откакто се обърнах към вас по тази тема и очевидно, въпреки почивния сезон, нито протестите в България са отслабнали, нито кризата, която ги провокира, е близо до разрешаване. И все пак има нова тенденция и нова заплаха, за която предупредих в предишното ми писмо до вас – левите групи в ЕП вече са активни и набират скорост, опитвайки се, доста успешно, да заменят ЕНП като партията на върховенството на закона, напредъка и модернизацията в публичното съзнание. Имайки предвид, че ядрото на българските протестиращи са млади представители на образованата градска средна гласа, традиционно свързани с ЕНП, рискът за публичния имидж и перспективите на ЕНП в България изглежда доста сериозен.

Излишно е да казвам, че затварянето на очите в лицето на корупцията, завладяването на държавата, нарушаването на свободата на медиите, и най-важното – продължаващата злоупотреба от страна на Главния прокурор с неограничените си правомощия, не е начин по който да се запази доверието на българските граждани. Както всички знаете, има устен въпрос относно кризата на върховенството на закона в България, който чака одобрение от групите в ЕП, за да бъде включен в дневния ред. Подкрепяйки този дебат, групата ни ще подаде силен сигнал на българското общество, че се грижим за всеки европейски гражданин. Също така, той ще успокои нарастващата загриженост в западноевропейските медии и общественост, породена от очевидната корупция в България, свързана с предстоящите бюджетни разходи по споразумението NextGenerationEU и Зелената сделка. Най-накрая, това ще даде възможност на нашите колеги от ГЕРБ да отрекат предполагаемите зависимости както от корупционните сили в страната, така и от медийните магнати и Главния прокурор.

След повече от десетилетие безусловна подкрепа за българската управляваща партия, разбирам неудобната ситуация, в която е изправена ЕНП. Тази ситуация можеше да бъде лесно предвидена и управлявана, чрез една по-силна позиция по очевидните случаи на злоупотреба с власт в този период. Не е задължително обаче пленарният дебат за върховенството на закона и свободата на медиите да раздели нашата група. Ако в такъв дебат застанем зад основните си ценности и се съсредоточим върху проблемите, поставени във въпроса, а именно, нарушенията в медийния пазар и злоупотребата с власт от страна на Главния прокурор, нито един член на ЕНП не би отрекъл необходимостта от радикална реформа и ангажираност на Съюза, в защита на правата на българите, като граждани на ЕС.

Оставам на разположение, ако решите да включите устния въпрос в дневния ред на групата, като с удоволствие бих разяснил позицията на Демократична България за ситуацията в България“.

 

About De Fakto

Проверете също

Агенцията по вписванията: Руската църква е на руското посолство. МП: не сме компетентни да оповестяваме чии храмът

Руската църква е собственост на руското посолство. Това съобщиха от Агенцията по вписванията след запитване …

Задържаният с подкуп съдия от Търговище е временно отстранен от длъжност

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) отстрани временно от длъжност съдията от Окръжен съд …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

nineteen + 1 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.