Последни новини
Home / Законът / Борисов и министри не са канени на дебат за върховенството на закона утре в ЕП

Борисов и министри не са канени на дебат за върховенството на закона утре в ЕП

Defakto.bg

“Мафията иска да свали правителството”, заяви премиерът

Бойко Борисов и членове на кабинета не са канени на утрешното заседание на комисията ЛИБЕ на европарламента, на което ще се обсъжда включително върховенството на закона в България. Това става ясно от съобщение на правителствената информационна служба.

В края на август премиерът Борисов и главният прокурор Иван Гешев бяха поканени на заседание на мониторинговата група на комисията, но вместо тях онлайн се бяха включили зам.-главен прокурор и вицепремиер.

За утрешното заседание на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на ЕП (LIBE) от правителството съобщават:
„Нито премиерът Борисов, нито който и да е член на българското правителство имат покана за предстоящото на 10 септември заседание на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на Европейския парламент LIBE. Нещо повече – регламентът на предвиденото в дневния ред изслушване на заместник-председателя на Европейската комисия Вера Йоурова относно Механизма за сътрудничество и проверка не допуска изразяване на становище от българското правителство.

На запитване от страна на Постоянното представителство на България към ЕС в Брюксел е получен отговор от Секретариата на Европейския парламент, че няма да бъде канен представител на правителството, тъй като основната цел е да бъде обсъдена позицията на
Европейската комисия относно Механизма от членовете на комисията“.

Обсъждането на 10 септември в ЛИБЕ ще се проведе по инициатива на евродепутата Елена Йончева (ПЕС), член на комисията, бе информирала тя преди дни. Присъствието на Вера Йоурова е потвърдено. Зам.-председателят на Европейската комисия бе сред еврокомисарите,  които публично настояваха страните от ЕС да получават средства от фонда за възстановяване и следващия бюджет само ако имат достатъчно механизми за справяне с корупцията и добре работеща съдебна система.

Очаква се първият доклад на ЕК за върховенството на закона да излезе след две седмици.

Междувременно, при посещение на център за деца с онкохематологични заболявания в село Опицвет, Бойко Борисов предложи пореден свой прочит на актуалната ситуация у нас и неспиращите протести:

Искат оставка, но не знаят какво да направят. Ако имаше подготвени хора, с удоволствие щях да ги оставя да управляват. Още повече с тази криза, която се развива по света, ще видите какво ще последва следващите месеци. Мафията в момента иска да свали правителството – хазарт, контрабанда, всичко е по улиците и иска оставка, намериха си и водач и това ми дава основание да считам, че не трябва да си подавам оставката. Видяхте ги колко са арогантни и злобни”.

About De Fakto

Проверете също

Предстоящо: Съдът на ЕС ще се произнесе по питане на Апелативен съд Варна за конфискация на средства от престъпна дейност

  В четвъртък,  21 октомври,  Съдът на ЕС ще се произнесе по съединени дела C-845/19 …

Осъдиха ВАС за „очевидно“ нарушение на правото на ЕС, дължи солидарно с НАП обезщетение от над  110 000 лева

Върховният административен съд (ВАС) е осъден солидарно с НАП  да заплати обезщетение от над  110 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.