Последни новини
Home / Законът / ВСС ще „пропусне“ дебата за единната информационна система, изглежда

ВСС ще „пропусне“ дебата за единната информационна система, изглежда

Defakto.bg

Един от горещите дебати в Темида от последния месец – за неблагополучията с новата Единна информационна система на съдилищата (ЕИСС), изглежда няма да е тема на свикания за 14 септември Пленум на ВСС.

В публикувания днес от ВСС дневен ред на Пленума, в който заедно заседават съдии и прокурори, точка за ЕИСС няма. Според предварителния план кадровиците ще обсъждан съдебния проектобюджет за 2021 г. и участие в семинар, организиран от Европейската мрежа на съдебните съвети.

Този дневен ред изненадва, защото на заседание на 1 септември, свикано основно заради единната система, бяха взети и някои решения. Едното от тях бе директно свързано със срок – на 14 септември би трябвало да започне пълното внедряване на ЕИСС в най-големия български съд, Софийския районен съд. А кадровиците от Съдийската колегия решиха да сезират Пленума да се произнесе за отлагането на системата поне за този съд и за СГС, или алтернативно за поетапното й внедряване, което на първо време да обхване единствено заповедното производство (в СРС). Произнасянето на Пленума е нужно, тъй като той е компетентен да се произнася по темата ЕИСС – системата е разработена по европроект, страна по който е целият ВСС. Тогава, на 14 септември, системата ще бъде внедрена и във Върховния касационен съд. Дебатът, освен от протестни писма на съдилища, бе изрично поискан и от трима членове на съвета – Боряна Димитрова, Даниела Марчева и Севдалин Мавров.

Останалите решения на колегията, както се разбраха от онлайн излъченото заседание, бяха Пленумът да се произнесе и за използването на квалифициран електронен подпис от съдиите за всяко извършено процесуално действие (както е заложено в ЕИСС), но след допитване до управляващия орган за възможностите за преработка и финансовите санкции при евентуално отлагане на нейното задействане.

Третото решение бе за създаване на постоянна работна група, която да действа до края на годината и да набележи допълнителни мерки за доразработване на ЕИСС.

В краткия стенографрски протокол от заседанието от 1 септември (пълен протокол още няма), решенията са отразени така:

„Съдийската колегия реши:

Предложения на Вероника Имова:
1.2. Да се създаде постоянна работна група, която да действа до края на годината с участието на административни ръководители, съдии, съдебни служители от всички нива в съдебната от петте апелативни района, в която да участват ръководителят и координаторите по проекта, експертите от отдел ЕИСС и представители на разработчика за набелязване на допълнителни мерки за доразработване на ЕИСС или за подобряване на функционалностите.
Да се провеждат текущи онлайн обучения за работа с ЕИСС, като ще се съгласува с магистратите, с разработчика и изпълнителя в какви параметри, в какви срокове ще бъдат извършени те.
Предложения на Цветинка Пашкунова и Боян Новански
1.3. Пленумът на Висшия съдебен съвет да бъде сезиран с принципните въпроси, свързани с евентуална промяна на техническото и проектното задание в частта за използване на квалифициран електронен подпис за всяко процесуално действие или само за крайния акт. Възможна ли е промяна на сроковете за изпълнение на проекта и на графика за внедряване на системата в органите на съдебната власт, в частност софийските съдилища – Софийски районен съд и Софийски градски съд.
По поставените въпроси да се изиска информация от Управляващия орган доколко допустими са и извършването на тази промяна би ли довело до налагане на финансови корекции.
1.4. В Софийския районен съд да започне внедряването, електронно, само на заповедното производство.“

About De Fakto

Проверете също

Министър Крум Зарков подписа споразумение с всички синдикати от системата на ГДИН и ГДО

  Министърът на правосъдието Крум Зарков подписа споразумение с всички синдикати от системата на Главна …

Съдът на ЕС уточнява статута на произволната мутагенеза in vitro от гледна точка на Директивата за ГМО

 Организмите, получени чрез прилагането in vitro на техники/методи на мутагенеза, които традиционно са били използвани …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.