Последни новини
Home / Законът / ВСС ще “пропусне” дебата за единната информационна система, изглежда

ВСС ще “пропусне” дебата за единната информационна система, изглежда

Defakto.bg

Един от горещите дебати в Темида от последния месец – за неблагополучията с новата Единна информационна система на съдилищата (ЕИСС), изглежда няма да е тема на свикания за 14 септември Пленум на ВСС.

В публикувания днес от ВСС дневен ред на Пленума, в който заедно заседават съдии и прокурори, точка за ЕИСС няма. Според предварителния план кадровиците ще обсъждан съдебния проектобюджет за 2021 г. и участие в семинар, организиран от Европейската мрежа на съдебните съвети.

Този дневен ред изненадва, защото на заседание на 1 септември, свикано основно заради единната система, бяха взети и някои решения. Едното от тях бе директно свързано със срок – на 14 септември би трябвало да започне пълното внедряване на ЕИСС в най-големия български съд, Софийския районен съд. А кадровиците от Съдийската колегия решиха да сезират Пленума да се произнесе за отлагането на системата поне за този съд и за СГС, или алтернативно за поетапното й внедряване, което на първо време да обхване единствено заповедното производство (в СРС). Произнасянето на Пленума е нужно, тъй като той е компетентен да се произнася по темата ЕИСС – системата е разработена по европроект, страна по който е целият ВСС. Тогава, на 14 септември, системата ще бъде внедрена и във Върховния касационен съд. Дебатът, освен от протестни писма на съдилища, бе изрично поискан и от трима членове на съвета – Боряна Димитрова, Даниела Марчева и Севдалин Мавров.

Останалите решения на колегията, както се разбраха от онлайн излъченото заседание, бяха Пленумът да се произнесе и за използването на квалифициран електронен подпис от съдиите за всяко извършено процесуално действие (както е заложено в ЕИСС), но след допитване до управляващия орган за възможностите за преработка и финансовите санкции при евентуално отлагане на нейното задействане.

Третото решение бе за създаване на постоянна работна група, която да действа до края на годината и да набележи допълнителни мерки за доразработване на ЕИСС.

В краткия стенографрски протокол от заседанието от 1 септември (пълен протокол още няма), решенията са отразени така:

“Съдийската колегия реши:

Предложения на Вероника Имова:
1.2. Да се създаде постоянна работна група, която да действа до края на годината с участието на административни ръководители, съдии, съдебни служители от всички нива в съдебната от петте апелативни района, в която да участват ръководителят и координаторите по проекта, експертите от отдел ЕИСС и представители на разработчика за набелязване на допълнителни мерки за доразработване на ЕИСС или за подобряване на функционалностите.
Да се провеждат текущи онлайн обучения за работа с ЕИСС, като ще се съгласува с магистратите, с разработчика и изпълнителя в какви параметри, в какви срокове ще бъдат извършени те.
Предложения на Цветинка Пашкунова и Боян Новански
1.3. Пленумът на Висшия съдебен съвет да бъде сезиран с принципните въпроси, свързани с евентуална промяна на техническото и проектното задание в частта за използване на квалифициран електронен подпис за всяко процесуално действие или само за крайния акт. Възможна ли е промяна на сроковете за изпълнение на проекта и на графика за внедряване на системата в органите на съдебната власт, в частност софийските съдилища – Софийски районен съд и Софийски градски съд.
По поставените въпроси да се изиска информация от Управляващия орган доколко допустими са и извършването на тази промяна би ли довело до налагане на финансови корекции.
1.4. В Софийския районен съд да започне внедряването, електронно, само на заповедното производство.”

About De Fakto

Проверете също

Единственият кандидат за ВСС се зарече да брани независимостта, призивите за бойкот на избора ще имат обратен ефект

Общо четири въпроса отправиха прокурори към Евгени Иванов Единственият кандидат за член на Прокурорската колегия …

Иван Гешев лаконично към Общото събрание: Да изберем във ВСС човек, който да отстоява нашите интереси и независимост (допълнена)

Главният прокурор отказа да отговаря на въпроси на журналисти – не било пресконференция С час …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.