Последни новини
Home / Законът / Гешев пак анонсира промени в НК и НПК, този път на национално съвещание на следователите

Гешев пак анонсира промени в НК и НПК, този път на национално съвещание на следователите

Defakto.bg

Главният прокурор Иван Гешев отново заговори за промени в наказателните закони, екпертно подготвени от прокуратурата. Анонсът, направен при представянето на доклада му за 2019 г. пред парламента, днес (тематично) е потвърден и пред национално съвещание на следователите,  става ясно от съобщение на ПРБ.

Съвещанието – този път не в Бояна, е на следователи от Националната следствена служба (НСлС), от следствените отдели към окръжните прокуратури, както и към Софийската градска прокуратура и Специализираната прокуратура, водено от шефа на НСлС и зам.-главен прокурор Борислав Сарафов, участвали са също зам.-главният прокурор Пламена Цветанова и председателят на Камарата на следователите Петко Петков.

Посланието на Иван Гешев (от прессъобщението):

„Моята цел е да възстановим престижа и достойнството на професията следовател. Най-добрите ми години са минали по времето, когато бях следовател“, обърна се към десетките участници в съвещанието Иван Гешев. „Тогава следствието изглеждаше и работеше по различен начин. Това, че то се намира сега в друга кондиция, не е резултат от работата на следователите, а е в резултат на дългогодишните законодателни експерименти“, посочи главният прокурор.

Иван Гешев отбеляза още, че капацитетът на следствените служби не се е използвал пълноценно. В тази връзка ръководството на прокуратурата е готово да представи експертни предложения, които чрез изменения в НК и НПК, биха довели до подобряване на кадровия капацитет и до разширяване на правомощията по разследване на дела от НСлС и от следствените отдели в страната. Според Иван Гешев следствието има необходимост и от набирането на млади юристи, които да повишат интензитета на работа. “Има много мотивирани разследващи полицаи, които желаят да станат следователи”, каза той.

Главният прокурор Иван Гешев подчерта, че мястото на следствието като част от прокуратурата е в съдебната власт, като призова колегите си да бъдат още по-мотивирани в работата и отстояване на своята независимост.

Зам.-главният прокурор и ръководител на НСлС Борислав Сарафов представи анализ на досъдебните производства, по които следователите са работили през първите шест месеца на годината. Той припомни, че голяма част от разследванията в НСлС са свързани с престъпления против финансовата, данъчната и осигурителната система. Следи се и за срочното изпълняване на молбите за правна помощ“.

По-рано днес Гешев е бил в Кюстендил, където се провежда поредна специализирана операция на ГДБОП и спецпрокуратурата. Обявено бе за шестима задържани „от т. нар. родове на “Гольовците” и “Ропотамци”, за които има данни за съпричастност към различни престъпления“.

Там главният прокурор е обявил:

„Няма нищо лошо да си богат човек. Но тези хора трябва да си плащат данъците, с които да се инвестира в българските общини и пътища. Част от работата ни е да не допускаме в страната ни да виждаме хора, които карат скъпи коли за милиони, а нямат нито един работен ден зад гърба си, нито са плащали данъци. Ако се качите в Германия на кола за 1 млн. евро, утре всички данъчни и контролни служби ще дойдат. Това е един от приоритетите на прокуратурата. Това са хора, които се занимават с незаконна дейност – било то лихварство, проституция, измами, живеят охолно, но не дават нищо за държавата си“.

About De Fakto

Проверете също

Ивайло Дерменджиев: Адвокатурата е притеснена от политическите намерения за промени в Конституцията.

Българската адвокатура е притеснена от политическите намерения за промени в Конституцията. Това заяви за БНР …

ВАС окончателно: Партия „Единение“ на бившия зам. земеделски министър Иван Христанов няма да участва в местните избори

  Тричленен състав на ВАС остави без разглеждане жалбата на Политическа партия (ПП) „Единение“, чиито …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

nine − 8 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.