Последни новини
Home / Гостува ни / „Политико“ : Как България се превърна в мафиотска държава*

„Политико“ : Как България се превърна в мафиотска държава*

Defakto.bg

В продължение на два месеца българи се събират на улицата всяка вечер в знак на протест срещу завладяването на страната от олигархичната мафия и разширяването на нейния обхват дълбоко в институции като съдебната власт, медиите и службите за сигурност.

Те настояват за оставките на премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев, „Каскета”.

Много българи са разгневени, че техните перспективи и тези на децата им са осуетени в най-бедната държава в ЕС, където мафиотският елит действа извън закона и има задушаващ ефект върху икономиката. Корупционната криза от това лято извади на показ поразителни примери за нарастващата власт на олигарсите. Според последните проучвания, 80% от българите смятат корупцията за широко разпространена, а над 70% подкрепят широко протестите.
Последните демонстрации прераснаха в конфронтации и полицията се сблъска с демонстранти по време на „Великото народно въстание“ миналата седмица. За четвъртък се планира поредната голяма обществена мобилизация.
Ето интерпретацията на „Политико“ за това как България изпадна в криза на върховенството на закона.

Кои оформят българската мафия?
Днешните олигарси и мафията водят началото си от комунистическата Държавна сигурност, която запълва вакуума във властта сред ожесточените битки през 90-те години. Те разграбиха ценни национални индустрии и се впуснаха в контрабанда на оръжия и наркотици. „Големият бос“ беше борецът и бивш агент на Държавна сигурност Илия Павлов, който управляваше конгломерат, наречен „Мултигруп“. Той беше убит от снайперист през 2003 г., но ще се появи отново в нашата история.

Какво правеше Борисов през беззаконните 90?
Борисов също има история на „железен“ човек като шампион по карате и бодигард на бившия комунистически диктатор Тодор Живков. Известен мафиот го обвини, че е обвързан с охранителната рекетьорска група СИК, но Борисов категорично отрича това. Протестиращите и президентът на страната Румен Радев обаче го виждат като основния активист на мафията.

Има ли убийства от организирана престъпност в наши дни?
Не толкова много. Кръвопролитията утихнаха значително след началото на 2000-та. Когато страната се присъедини към ЕС през 2007 г., Брюксел трябваше да наложи съдебен надзор и някои мафиотски бизнеси се опитаха да влязат в правия път. Натискът на ЕС за съдебна реформа в крайна сметка обаче се провали и България никога не осъди нито един топ политик или мафиотски бос. Настоящата корупционна криза произтича отчасти от факта, че, вече без страх от натиск от ЕС, все по-нагли олигархични крале се връщат към силовата тактика от 90-те години, за да доминират в икономиката. Едно от основните оплаквания на протестиращите е, че ЕС продължава да налива пари, голяма част от които подхранват мафията, без да изисква върховенство на закона.

Значи еврофондовете са част от проблема?
Да. Миналата година министър на земеделието и заместник-министър на икономиката подадоха оставка в скандал около използването на средства от ЕС за работа на къщи за гости. Фермерите казват, че ферми, получаващи милиони еврофондове, не съществуват. Офертите за инфраструктура като магистрали са разпределени така, че да могат колкото се може повече „приятели“ да получат по-голям дял от паричните средства на ЕС. Обществените поръчки често се извършват некачествено, така че непрекъснато са необходими нови договори и средства. Брюксел и Берлин обаче не критикуват Борисов. В края на краищата той е ключов съюзник на германския канцлер Ангела Меркел и председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в дясноцентристката Европейска народна партия.

Какво предизвика протестите през 2020 г.?
Христо Иванов, бивш министър на правосъдието и ръководител на партията за борба с корупцията “Да, България”, запали бурето с барут на 7 юли. С излъчване на живо от плаж на Черно море, кацнал в гумена лодка, Иванов разкри как една от основните фигури зад енергийните посредници, Ахмед Доган, почетен председател на българската етническа турска партия (а също и агент от съветската епоха с кодово име Сава) незаконно заема обществена земя със своя палат и яхтено пристанище и незаконно използва агенти на НСО като свои охранители.

Защо хората излязоха на улицата?
Магнатите, окупиращи плажове и планини с грозно, незаконно строителство, отдавна са обект на недоволство но този път случаят се превърна във взривоопасна криза на върховенството на закона. Президентът Радев, свързан със Социалистическата партия, се намеси, за да възроптае, че Доган и неговият мощен партиен съюзник, медийният магнат Делян Пеевски, нямат право на държавна охрана. В това, което бе определено като отмъщение, съдебни екипи на главния прокурор Гешев нахлуха в президентството и арестуваха двама съветници на Радев. Иванов обвини Доган и Пеевски в пленяване на правосъдната система. Протестиращите, смятайки, че Гешев е преминал червена линия, излязоха на улиците на 9 юли.

Как реагира Борисов?
Борисов затъна в неприятности в началото на кризата, действайки меко срещу Доган и Пеевски, които протестиращите виждат като негови съюзници. В крайна сметка протестите дадоха такъв тласък, че Доган и Пеевски трябваше да се откажат от охранителите си. След допълнителни разкрития от целия политически спектър, Борисов също се намеси, за да попречи на Доган да използва черноморска електроцентрала като лична дойна крава. По това време яростта срещу явната политизация на съдебната система вече кипеше.

Какъв е проблемът в съдебната система?
Много от най-смразяващите разкрития през последните месеци се съсредоточават върху това как съдебната система е изградена така, че да събаря бизнесмените, понякога във вътрешноолигархични вражди. В два случая бизнесмени твърдят, че съдебната власт е заплашила да спре медицинското лечение на техни роднини, ако не прехвърлят активи.

Кои са Осемте джуджета?
„Осемте джуджета“ е името на ресторант в София, място на среща, която се превърна в олицетворение на националната несправедливост. Българският Антикорупционен фонд, група за прозрачност, разкри история за това как прокурори са помогнали за изземването на асансьорна компания, заплашвайки собственика на ресторанта. Защо мафиотите искат фирма за асансьори? Става въпрос отново за еврофондове. Зелено-насоченият ЕС ще раздаде пари за ремонт на стари блокове. Изпълнителният директор на фирмата посочи Пеевски като стоящия зад атаката, но Пеевски, чрез своите медии, определи подобни обвинения като фантазия. Друг силно спорен случай е за двама братя, които произвеждат акумулаторни батерии и които твърдят, че са несправедливо нападнати от съдебната власт, обвинявани от прокурорите в неправилно боравене с отпадъци.

Какво казват за това прокурорите и правителството на Борисов?
Тук започват игрите на замъгляване и криви огледала. Съдебните служители се представят като добри момчета, които защитават унижените и възрастни българи срещу престъпници и твърдят, че има зловеща армия от олигарси, които сипят лъжи за прокуратурата. Пренебрежително Гешев заяви, че ще разгледа „обективно“ случая с асансьорната фирма, независимо дали става въпрос за „Осем джуджета“, десет малки негърчета или някакви други комични герои“. Има широко разпространен скептицизъм обаче, че случаят ще бъде разследван щателно. Прокурорите и правителството възлагат голяма част от вината за протестите на хазартния бос, наречен Васил Божков – „Черепа“, който от своя страна твърди, че е бил изнудван за милиони евро от държавата. Те твърдят, че той и други бизнесмени финансират протестите. По-общо казано, дясноцентристкият и крайнодесният лагер около Борисов твърдят, че протестите са част от заговор за поставяне на Радев и промосковската Социалистическа партия на власт. (Всъщност Борисов и неговата партия ГЕРБ също поддържат сърдечни връзки с Кремъл.)

 

Удовлетворяват ли тези аргументи протестиращите?
Не. Има твърде много признаци на похитени, политизирани институции. В последния обрат собственикът на веригата магазини за играчки „Хиполенд“ заяви за българските медии, че властите са предприели данъчни проверки веднага щом е изразил подкрепа за протестите. Правителството заяви, че времето на предприетите проверки е “случайно”, но някои протестиращи си купиха играчки в знак на солидарност.

Но със сигурност ли ще си добре, ако не притежаваш магазин за играчки или компания за асансьори.

Не точно. Нараства разочарованието във връзка с националната политическа култура на шуробаджанащина, изискваща връзки с ГЕРБ, за да се осигури работа като чистачка в кметството или пробутване на бизнес, свързан с държавата. Дори малките бизнеси трябва да „подслаждат“ местната власт – даже, в един известен случай, с колбаси. Корупцията на елитите е свързана с непрестанно обедняване на мнозинството и едни от най-високите в света нива на емиграция.

Не казах ли, че ще ви срещна отново с Илия Павлов?
За целта е нужно да се върнем към това кой е присъствал на погребението му през 2003 г. Изтекли за „Уиклийкс“ кореспонденции на тогавашния американски посланик Джеймс Пардю показват, че Доган е бил там и дори не е направил „опит да прикрие близките си отношения с убития ръководител на „Мултигруп“. Там е бил и Божков „Черепа“. Тогавашният министър-председател (и бивш цар) е изпратил съболезнования. Картината завършва снимка на Павлов на разходка с младия Пеевски.
Не е чудно, че протестиращите в България искат страната си обратно.
—————-
Кристиан Оливер за „Политико“ .

About De Fakto

Проверете също

За пореден път ЕСПЧ осъди България за отнемане на активи без да е доказана връзка с извършено престъпление

Yordanov and Others v. Bulgaria(Applications nos. 265/17 and 26473/18),26 september 2023 За пореден път ЕСПЧ …

Задържаният с подкуп съдия от Търговище е временно отстранен от длъжност

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) отстрани временно от длъжност съдията от Окръжен съд …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

7 + two =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.