Последни новини
Home / Законът / Програма за достъп до информация подготвя награди и антинагради за Международния ден на правото да знам

Програма за достъп до информация подготвя награди и антинагради за Международния ден на правото да знам

Defakto.bg
Правото на достъп до информация е важно човешко право и необходимо условие за упражняване на други основни права. Правото на достъп до информация е важно условие за открито и отговорно управление. Правото на достъп до информация е условие за участието на хората в процеса на взимане на решения.
 Международният ден на правото да знам, който се отбелязва на 28 септември, Програма за достъп до информация ще отбележи с връчване на традиционни награди и  антинагради, според приноса в областта на свободата на информация в България.
Тази година церемонията ще се проведе  онлайн  на  28 септември от 15.00 часа, посочва новият  брой 8 (200) на месечния информационен бюлетин ПДИ.
Наградите се връчват в  шест категории – четири положителни и две негативни.
Със „Златен ключ“ и грамота ПДИ отличава граждани, НПО и журналисти, които активно, последователно и резултатно използват процедурите на ЗДОИ в обществена полза. Награждават се и институциите с положителни практики по изпълнение на закона и предоставяне на информация на гражданите.
С „Катинар” и „Вързан ключ” ПДИ порицава практиките, които нарушават правото на достъп до информация.
  Всеки, който има фаворит в някоя от категориите, може да изпрати мотивирана номинация, отговаряща на посочените критерии до 15 септември 2020 чрез електронната форма на страница за Деня на правото да знам, която ПДИ поддържа:  http://www.righttoknowday.net/nominations/.

За изминалите 18 години ПДИ е връчила близо 270 награди и грамоти за принос в областта на достъпа до информация, прозрачността и отчетността, както и антинагради за негативни практики, нарушаване на правото на всеки на достъп до обществена информация.
Н а 28 септември 2002 г. бе създадена Мрежата на застъпниците за свобода на информацията на конференция в София, а за утвърждаване и популяризиране  на стандартите в областта на свободата на информация членовете на мрежата решиха да отбелязват 28 септември като Международен ден на правото да знам.

About De Fakto

Проверете също

Прокурорите избират нов член на ВСС

Прокурорите от страната трябва да гласуват днес за нов член на Прокурорската колегия на ВСС …

Правителството отговаря: Главният прокурор обитава 1 дка жилище в “Бояна”, ремонтирано за над четвърт милион

Главният прокурор Иван Гешев живее  в Дом номер 5 на държавната резиденция „Бояна“.  Сградата, която …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.