Последни новини
Home / Законът / Програма за достъп до информация подготвя награди и антинагради за Международния ден на правото да знам

Програма за достъп до информация подготвя награди и антинагради за Международния ден на правото да знам

Defakto.bg
Правото на достъп до информация е важно човешко право и необходимо условие за упражняване на други основни права. Правото на достъп до информация е важно условие за открито и отговорно управление. Правото на достъп до информация е условие за участието на хората в процеса на взимане на решения.
 Международният ден на правото да знам, който се отбелязва на 28 септември, Програма за достъп до информация ще отбележи с връчване на традиционни награди и  антинагради, според приноса в областта на свободата на информация в България.
Тази година церемонията ще се проведе  онлайн  на  28 септември от 15.00 часа, посочва новият  брой 8 (200) на месечния информационен бюлетин ПДИ.
Наградите се връчват в  шест категории – четири положителни и две негативни.
Със „Златен ключ“ и грамота ПДИ отличава граждани, НПО и журналисти, които активно, последователно и резултатно използват процедурите на ЗДОИ в обществена полза. Награждават се и институциите с положителни практики по изпълнение на закона и предоставяне на информация на гражданите.
С „Катинар” и „Вързан ключ” ПДИ порицава практиките, които нарушават правото на достъп до информация.
  Всеки, който има фаворит в някоя от категориите, може да изпрати мотивирана номинация, отговаряща на посочените критерии до 15 септември 2020 чрез електронната форма на страница за Деня на правото да знам, която ПДИ поддържа:  http://www.righttoknowday.net/nominations/.

За изминалите 18 години ПДИ е връчила близо 270 награди и грамоти за принос в областта на достъпа до информация, прозрачността и отчетността, както и антинагради за негативни практики, нарушаване на правото на всеки на достъп до обществена информация.
Н а 28 септември 2002 г. бе създадена Мрежата на застъпниците за свобода на информацията на конференция в София, а за утвърждаване и популяризиране  на стандартите в областта на свободата на информация членовете на мрежата решиха да отбелязват 28 септември като Международен ден на правото да знам.

About De Fakto

Проверете също

Похват: ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС искат прокуратурата да установи, чия собственост е руската църква

Сигнал до изпълняващия функциите на главен прокурор Борислав Сарафов за проверка и установяване на собствеността …

За пореден път ЕСПЧ осъди България за отнемане на активи без да е доказана връзка с извършено престъпление

Yordanov and Others v. Bulgaria(Applications nos. 265/17 and 26473/18),26 september 2023 За пореден път ЕСПЧ …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

10 − 8 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.