Последни новини
Home / Законът / Вера Йоурова: Корупцията по високите етажи и отчетността на главния прокурор остават нерешени в България

Вера Йоурова: Корупцията по високите етажи и отчетността на главния прокурор остават нерешени в България

Defakto.bg

Първият доклад за върховенството на закона излиза на 23 септември, мониторингът продължава да не е отменен

Евродепутатът Клеър Дали: Ако Европейската комисия наистина смята, че напредъкът в България през последните 13 години е добър, то заключението ми е, че вие сте или дълбоко некомпетентни, или че напълно слугувате на интересите на Бойко Борисов

„Комисията продължава да следи отблизо политическата ситуация и протестите в България. Ние винаги сме се застъпвали за правото на мирни протести“, с това започна изложението на зам.председателя на ЕК  Вера Йоурова на днешното  заседание на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешен ред (LIBE), на което бе обсъдено и състоянието на върховенството на закона у нас.  Йоурова представи и състоянието на т.нар. Механизъм за сътрудничество и проверка (МСП) – европейският мониторинг на правосъдието и вътрешния ред у нас.  Като отбеляза, че България трябва да продължи работата по борбата с корупцията по високите етажи на властта, Йоурова подчерта, че наблюдението над страната ни ще продължи по новия хоризонтален механизъм, който включва и свободата на медиите.

Би било преждевременно да ви дам дата за отпадане на Механизма за сътрудничество и проверка, посочи еврокомисар Йоурова. Тя припомни, че предстои решение на Европейския съвет. В експозето си тя наблегна, че макар в отчетения през октомври 2019 г. доклад за напредъка на страната ни по механизма да са отчетени много стъпки в правилна посока, престои да се види как те ще бъдат приложени на практика.  Основните проблеми продължават да са корупцията по високите етажи, независимостта на съдебната система и отчетността на главния прокурор, подчерта Вера Йоурова.  Основен въпрос е и липсата на ефективни механизми за действено разследване срещу всеки действащ главен прокурор, наблегна още тя. А от думите й се разбра, че след изработването на втория проект за „независимия прокурор“, който да разследва Главния (предложението е това да е шефът на Инспектората на ВКП, който да се избира от Прокурорската колегия на ВСС) председателят на ЕК Урсула Фон дер Лайен отново е препоръчала на Бойко Борисов да се направи допитване до Венецианската комисия. Според Йоурова този въпрос би трябвало да се отрази и на дебата за конституционни промени.

„Конституционните промени трябва да са обект на широк дебат, за да се постигнат консенсус у механизми за проверка и възпиране, и да се вземат предвид препоръките на Венецианската комисия„, каза още Йоурова.

Новият доклад за върховенството на закона дава негативна оценка на медийната среда

На 23 септември ЕК ще представи доклад за върховенството на закона в държавите членки, който е различен от МСП и който ще включва и наблюдение върху съдебната система и медийната среда. „Мисля, че трябва да се приеме обвързване на финансирането с условията за функционирането на върховенството на закона. Средства трябва да се предоставят на онези държави, където функционира върховенството на закона“, посочи зам.-председателят на ЕК. Тя разкри, че в този доклад оценката за свободата на медиите в България не е положителна. Единствената оценка е за условията за работа на журналистите, но отрицателна за натиска върху тях, коментира Вера Йоурова. По думите ѝ върху медийната част на доклада са работили два екипа на чуждестранни институти.

Кое е недовършено – посочи тя и изброи отново акцентите: Първо, реформи по отношение на борбата срещу корупцията по високите етажи. Процедури за отговорността и отчетността на главния прокурор, в т.ч. съдебната независимост – по препоръките на Венецианската комисия. Възможности за мерки срещу прокурори при наказателни действия. Препоръчва се още специален прокурор, който да извършва разследвания на главния прокурор и неговите заместници.

Евродепутатът Елена Йончева (Европейски социалисти и демократи) попита Йоурова дали ЕК готви нов доклад за напредъка на България по механизма и ако, да, кога ще бъде представен той. Тя попита и дали Комисията готви конкретни действия по отношение на България във връзка с политическата криза у нас. „Нека Европейската комисия определи кое ѝ е по-скъпо – българската демокрация или г-н Борисов“, попита Йончева.

От групата на „Зелените“ подчертаха, че ситуацията в България бележи регрес и затова не е препоръчително да се слага край на МСП.

Емил Радев (ЕНП/ГЕРБ) също взе думата дистанционно: ЕК ясно заяви, че България ясно е изпълнила поетите ангажименти за отпадане на механизма. Разказа опорните точки на предложената от ГЕРБ нова Конституция. Увери, че проетът предлага засилена отговоронст на главния прокурор, нещо което цялата юридическа общност у нас отрича да се е случило. „Надявам се, комисията не прилага двойни стандарти по отношение на България. Със или без механизъм, реформите в България продължават“, каза той.

Евродепутат от Европейските консерватори и реформисти, който обяви, че замества Ангел Джамбазки, коментира, че България прилага препоръките на ЕК по Механизма и той трябва да бъде прекратен. Според него има двоен стандарт от страна на ЕК. И в Испания има блокаж на съдебната система – неща, които се казват за България, могат да се кажат и за Испания. Комисията не бива да се намесва във вътрешните работи, а да следи за изпълнение на договорите, добави евродепутатът.

Повечето депутати се изказаха критично за ситуацията в България.  Особено остра бе Клеър Дейли от Групата на европейската обединена левица – Северна зелена левица.Или сте напълно некомпетентни, или сте подчинени на Борисов, заяви тя. (цялото  изказване по долу)

Рамона Стругариу (от групата „Обнови Европа) изтъкна: „Каква е поразяващата разлика между България и , например Беларус? В Беларус 13-14-годишни деца бяха бити, в България хората мирно излязоха да протестират на улиците, но част от тях се оказаха в ареста, без защита, храна и вода, това е срамно! Да не забравяме „Апартаментгейт“ и другите афери – да ги разгледаме по-отблизо. Да направим нещо по отношение на България сега!“

Вера Йоурова: Категорично отхвърлям оценката, че съм съучастничка на г-н Борисов. Аз си върша работата напълно честно и прозрачно.  Бе категорична и че в момента България има неизпълнени ангажименти по МСП, които трябва да изпълни. А стремежът е върховенството на закона да се утвърди реално, а не формално, така че и гражданите да вярват, че го има.  „Функционирането на демокрацията отдолу нагоре означава честни и свободни избори, правото на гражданите свободно да изразят политическите си възгледи и да участват в мирни протести. Те нямат тази възможност в България. Европейската комисия осъжда всякакви актове на несъразмерна употреба на насилие спрямо протестиращите в България. Протестите показват, че в българското общество се водят ожесточени дебати. Те показват, че гражданите отдават голямо значение на независима и ефективна съдебна система. Необходимо е време за широк консенсус за промени в Конституцията. Европейската комисия не може да се намеси директно във вътрешната политика на България, но би било редно средствата, отпускани от ЕС, да се обвържат с условия за работата на върховенството на закона. Ясно е, че когато в една държава не фунцкионира съдебната власт, то е ясно, че инвеститорите няма да искат да инвестират там.

България във фокуса и на темата с медийната свобода

Заседанието на комисията започва с дебат по темата за свободата на медиите, посветена на ситуацията в различни европейски държави. Докладчик по темата бе полякинята Магдалена Адамович, а един от докладчиците в сянка – българският евродепутат Елена Йончева.

Йончева се застъпи за общоевропейска политика за свобода на медиите и подчерта, че има голяма разлика между състоянието на медийната свобода в различните държави – Финландия например е на второ място, докато България е на 111-то.

Йончева предложи три насоки за изменение: механизъм за наблюдение върху медиите – извън новия механизъм за върховенство на о; подсилване на разследващата журналистика; финансова помощ на разследващите журналисти; ефикасни механизми за недопускане на монополизиране на медии и липса на прозрачност.

За 111-тото място на България в класацията на „Репортери без граници“ спомена и друг от докладчиците – Рамона Стругариу (Румъния/Renew Europe Group). Тя изброи посегателствата над журналисти – арести, побой, счупена техника – по време на антиправителствените протести миналата седмица.

Евродепутатът Клеър Дали: Абсолютна срамота е да подкрепяте Борисов!

 

Клеър Дали

Изказване на ирландката Клеър Дали – депутат в Европейския парламент от групата на Европейска обединена левица/Северна зелена левица, на заседанието на Комисията за граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE) в европарламента. Думите ѝ са по повод оценката, която направи еврокомисар Вера Йоурова за състоянието на Механизма за сътрудничество и проверка на България и дали ще бъде прекратен заради напредъка на страната.

 Шокирана съм от думите на еврокомисар Вера Йоурова за ситуацията в България. Мисля, че те представят картина, напълно противоположна на реалността в тази страна.

Ако Европейската комисия наистина смята, че напредъкът в България през последните 13 години е добър, то заключението ми е, че вие сте или дълбоко некомпетентни, или че напълно слугувате на интересите на Бойко Борисов заради връзките му с определени групи в този парламент и с интереси в Европейския съюз.

Той достатъчно хитро избягва да преследва малцинствата, така както го правят Унгария и Полша, за да си спести остри критики за това, че управлява най-корумпираната държава в ЕС с най-бедното население. Разполагаме с безспорни свидетелства за връзките му и взаимодействието му с главния прокурор Иван Гешев. Той му казва кого да преследва, как да прикрива твърденията срещу него за пране на пари в Испания, за тормоз на съдии и т.н.

Сега хората са по улиците, където полицията ги бие и пръска с лютив спрей, уважавани в обществото българи са затваряни, започнаха гладни стачки, а ние си говорим за мониторинг и напредък.

Припомням ви, че миналата година, макар и в по-малка степен, отбелязахме нещо важно – продължаващият рекет в жилищен комплекс в Поморие, където мои сънародници имат апартаменти, но не ги допускат до тях и това стана още по-зле заради пандемията, а не могат да получат справедливост от полицията и съда.

Сигурна съм, че хората, които споменавам, сега ни гледат и ни се присмиват.

Гешев, когото поканихме, ни се присмива, присмива се на процедурите и механизмите на Европейския съюз, които са толкова откъснати от реалността.

През април 2019 г. Европейската комисия каза, че Механизмът за сътрудничество и проверка не бива да бъде отменян. Сега се колебаете как да постъпите с него.

Хората по улиците в София искат да знаят дали стриктно ще следите с този мониторинг, но също така и дали ще спрете парите на тези бандити. Защото европейските фондове овластяват тези хора и им позволяват да се развихрят в пълномащабна корупция, която всъщност наказва българите.

Ще ви кажа, че е абсолютна срамота, че комисията се колебае по този въпрос и е съучастник в корупция.

 

About De Fakto

Проверете също

За пореден път ЕСПЧ осъди България за отнемане на активи без да е доказана връзка с извършено престъпление

Yordanov and Others v. Bulgaria(Applications nos. 265/17 and 26473/18),26 september 2023 За пореден път ЕСПЧ …

Европейската прокуратура извърши арести за източване на европейски средства за земеделие

Европейската прокуратура (ЕППО) във вторник извърши арести и обиски у нас  по разседване за източване …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

four + ten =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.