Последни новини
Home / Законът / Нов генерален адвокат положи клетва пред Съда на ЕС

Нов генерален адвокат положи клетва пред Съда на ЕС

Defakto.bg

Гръцкият юрист Атанасиос Рантос  положи официална клетва като  генерален адвокат в Съда на ЕС. Мандатът му е до  6 октомври 2021 г.  Назначението е след  решение от 2 септември 2020 г.  на представителите на държавите-членки.

Съдиите и генералните адвокати се назначават по общо съгласие от правителствата на държавите членки след консултация с комитет, който дава становище за това доколко кандидатите са подходящи да изпълняват съответните функции. Те се избират измежду лица, чиято независимост не подлежи на съмнение. За да бъдат назначени в Съда, кандидатите трябва да притежават квалификацията, която в техните държави се изисква за заемане на най-високите длъжности в съдебната система, или да бъдат юрисконсулти с призната компетентност. За да бъдат назначени в Общия съд, те трябва да притежават способността, която се изисква за заемането на висока длъжност в съдебната система.

Биография Атанасиос Рантос

Роден през 1953 г  .Има юридическа степен в Атинския университет (1976) и  магистърска степен със специализация по европейско право, Université Libre de Bruxelles (1990); Сътрудник на Международния институт за правата на човека в Женева и Страсбург (1992),  адвокат в Атинската адвокатура (1978-1979).  Преподавател в Гръцкото национално училище за публична администрация, Преподавател по европейско право и административно право в Гръцкото национално училище за съдебни служители (1995-2016); Председател на Дисциплинарния съвет за учители в институции за допълнително образование (множество мандати между 2011 и 2020 г.).  Председател на Специалния съд за действия срещу съдии (множество мандати между 2011 и 2020 г.); Член, а след това председател на Върховния съвет по административно правосъдие (множество мандати между 1996 и 2020 г.).  Член на Висшия специален съд на Гърция (множество мандати между 2000 и 2020 г.),  автор на голям брой публикаци.

Генерален адвокат в Съда от 10 септември 2020 г.

About De Fakto

Проверете също

Обвиниха сръбския шофьор за катастрофата на магистрала „Тракия“

Районна прокуратура-Стара Загора е привлякла като обвиняем сръбският гражданин  Д.К., на 40 г.,  за това, …

ПРБ предлага да се създаде национално междуведомствено звено за предстоящите избори

Ръководството на прокуратурата изпрати писма до служебния вътрешен министър  Иван Демерджиев и до председателя на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.