Последни новини
Home / Законът / Адв. Райна Аврамова предлага: Българската адвокатура да изготви законопроект за промени в Конституцията

Адв. Райна Аврамова предлага: Българската адвокатура да изготви законопроект за промени в Конституцията

Defakto.bg
Адв. Райна Аврамова е член на Софийската адвокатска колегия.През януари т. г. бе един от претендентите за председател на САК.
Българската адвокатура трябва да  изготви законопроект за промени в Конституцията и да го  предложи на държавния глава Румен Радев.  Това предлага  адвокат Райна Аврамова, която в петък е депозирала официално предложението си във Висшия адвокатски съвет.  Решението трябва да бъде взето на предстоящатата Есенна национална конференция.

В молбата си до Съвета, Аврамова предлага да се  сформира работна група, в която да бъдат включени адвокати от цялата страна и хабилитирани специалисти, а законопроектът да бъде внесен при президента с оглед  законодателната му  инициатива му по чл. 154, ал.1 от Конституцията.

Основна конституционна функция на българските адвокати е да защитават правата на гржданите, законните интереси на стопанските субекти и да бъдат гарант за съществуването на гражданскто обществото“, посочва в молбата си адвокатът. Тя призовава колегията да не забравя ,„че активната позиция на българската адвокатура е в състояние да донесе нужните гаранции за демократична и правова държава“.

Както е известно,  от края на миналата година президенът Румен Радев обяви инициатива и започна консултации за промени в основния закон. Публично той проведе срещи с представители на академичната общност, гражданските организации и юридическото съсловие.  Заради влошената политическа обстановка в страната и „завзетата“ идея за нова Конституция от управляващите,  държавният глава обяви, че в този парламент няма да внесе изготвения от екипа му законопроект.

На 25 август т.г. ВАдС излезе с остра позиция по внесения от ГЕРБ проект за нова Конституция на ГЕРБ.  Адвокатите провидяха  “ отклонение от основни принципи на  конституционното право,  спорни и немотивирани предложения за промени в демократични инструменти, грешки и неточности,  липса на задължителен обществен и експеретен дебат“ .  Съветът бе  категоричен, че е недопустимо да се правят промени в конституцията без широк обществен дебат и експертен анализ.

В този смисъл времето за обществено и професионално обсъждане на промени в основния закон,  не е изтекло,  казва  адвокат Аврамова.

На  19 септември 2020 г., във  Варна ще се проведе Есенната национална конференция на българската адвокатура, съобщи Висшият адвокатски съвет. Основна тема за обсъждане  ще бъде новият Закон за адвокатурата.  За изготвянето му работи специално определена комисия.

Нейн председател е адв. Валя Гигова,  членове са: адв. Емил Ядков, доц. д-р Таня Градинарова, адв. Ценимир Братоев, адв. Кина Чутуркова, адв. Добринка Гърневска, адв. Станислав Костов, адв. Ели Христова, адв. Петър Петров, адв. Любомир Владикин, адв. Димитър Петров, адв. Стефан Марчев, адв. Жана Кисьова, адв. Катерина Гикова, адв.  Христо  Хинов, адв. Росен Рашков, адв. Емил Георгиев, адв. Борислав Вълчев, адв. Маринела Ашикова.

About De Fakto

Проверете също

Крум Зарков: Сглобката разпредели точно „антикорупционните“ комисари – един на ГЕРБ, един на ППДБ и един на ДПС

„Новият антикорупционен орган ще е политизирана и неефективна институция“ – това написа във „Фейсбук“ бившият …

Идната седмица тръгват дела на Настимир Ананиев срещу Слави Трифонов за клевета и на СРП срещу Костадин Костадинов

Coфийcĸи paйoнeн cъд e нacpoчил  наказателното  дeлa зa ĸлeвeтa, кoето дeпyтaтът  oт  „Πpoдължaвaмe пpoмянaтa“ Hacтимиp …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 × 3 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.