Последни новини
Home / Законът / БАПЧ публикува “ Съдебна практика по правата на човека“ с най-новите решения на Съда в Страсбург

БАПЧ публикува “ Съдебна практика по правата на човека“ с най-новите решения на Съда в Страсбург

Defakto.bg В 49-ия бюлетин „Съдебна практика по правата на човека“ могат да бъдат намерени  кратки резюмета на решения, постановени през юни 2020 г. от Европейския съд по правата на човека („ЕСПЧ”) по дела срещу други държави, анотации на всички решения на ЕСПЧ по дела срещу България, както и диспозитивите на решения на Съда на Европейския съюз по дела, които засягат права на човека, от същия месец.

Бюлетинът излиза в електронен вариант и се разпространява безплатно, а  всички броеве досега са на  интернет страницата на Фондация Български адвокати за правата на човека.

Едно от публикуваните  решения на ЕСПЧ е по делото Fartunova and Kolenchievv. Bulgaria (no. 39017/и  засяга въпроса за допустимоста на жалбите пред Съда:

  Съдът отклонява жалбите, ако не са изчерпани вътрешноправните средства за защита

Жалбоподателите – двойка във фактическо съпружеско съжителство, се оплакват на основание чл. 8 от Конвенцията от невъзможността да изберат свободно фамилното име на децата си. На основание чл. 14 във връзка с чл. 8 от Конвенцията ( право на зачитане на личния и семейния живот  б.р.) майката се оплаква и че в качеството си на неомъжена жена, чиито деца са припознати от бащата, не може да им даде своето фамилно име, за разлика от бащата – неженен мъж, чието фамилно име се дава на децата автоматично, по силата на закона.
Съдът намира, че жалбата следва да бъде разгледана през призмата на чл. 8 във връзка с чл. 14, но я обявява за недопустима, защото жалбоподателите не са се опитали да изчерпят нито едно вътрешноправно средство за защита, тъй като твърдят, че няма ефективно такова.

Съдът оставя отворен въпроса за ефективността на производството пред Комисията за защита от дискриминация в подобен случай поради изводите, които прави понататък относно Закона за гражданската регистрация (ЗГР), но отбелязва, че за жалбоподателите е бил открит съдебният ред по чл. 71 от Закона за защита от дискримина-ция. Отн осно чл. 19, ал. 1 от ЗГР.  Съдът е наясно, че исканията за промяна на името често са отхвърляни поради императивния характер на правилата за формирането му, но подчертава, че поради сложността и деликатността на въпросите от приложното поле на чл. 8 е особено важно да се даде възможност на властите да поправят положението, както и на Съда да съобрази мотивите на националните съдилища.

Жалбоподателите са имали доводи в подкрепа на искането децата да носят фамилното име на майката (напр. негативните конотации в това на бащата) и според Съда са могли да се позоват на практиката по Конвенцията, както правят пред него, и да опитат да оспорят отказа на нотариуса съгласно чл. 577 от ГПК или на длъжностното лице по гражданското състояние като отказ на административна услуга, или пък да искат промяна на името, да използват реда на чл. 542 или чл. 124, ал. 4 от ГПК, т.е. налице е поне едно вътрешноправно средство за защита, чието изчерпване не може да се разглежда като напълно безсмислено.

About De Fakto

Проверете също

В Женева България активно участва в дискусиите по международно спортно право

  Адв.Ивайло Дерменджиев коментира  въпроса за допустимостта на изкуствен интелект в  арбитражните производства В Женева …

В Перник откриха изложба „Пробуждане между редовете“ в подкрепа на пострадалите от домашно насилие

Важно е да изградим механизми за разпознаване на домашното насилие, а държавата да осъществява ефективна …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

11 − three =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.