Последни новини
Home / Законът / Евродепутатът Клеър Дейли: Думата „бандити“ за Борисов и Гешев е напълно подходяща, има неоспорими доказателства

Евродепутатът Клеър Дейли: Думата „бандити“ за Борисов и Гешев е напълно подходяща, има неоспорими доказателства

Defakto.bg

Евродепутатът Клеър Дейли, която в четвъртък отправи най-острите критики срещу Европейската комисия за твърде мекия, според нея, подход на Брюксел към събитията в България през последните години, заявява в интервю за bTV, че неслучайно е нарекла управляващите в София „бандити“.

Информирах се за редица скандали, в които са замесени (Бойко) Борисов и (Иван) Гешев. По-специално миналия декември, когато Гешев се изправи пред Комисията за граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи. Направих задълбочено проучване – по онова време за неговата роля в българското общество. В този смисъл трябва да кажа, че думата „бандити“, която употребих, е напълно подходяща. От това, което съм чела и видяла, има неоспорими доказателства, че тези хора са нарушили върховенството на закона.“

През декември миналата години новоизбраният у нас главен прокурор Иван Гешев при първото му представяне в Брюксел бе сериозно атакуван от евродепутати от комисията ЛИБЕ (за граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи) по „горещи“ тогава скандали като „Апартамейнтгейт“ и липсата на прокурорска активност срещу високите етажи, както и за начина на избирането му на поста и съпътстващите го протести. Специално Клеър Дейли тогава обяви: „Присъствието на г-н Гешев предизвиква сериозни притеснения сред нас… Авторитетът на заседанието се подрива от вашето присъствие!„.

Днес евродепутатката припомня критиките, които е отправяла по повод проблеми на нейни сънародници от Ирландия, вложили пари в апартаменти в Поморие, но и до днес не могат да влязат в тях. Според нея нито дума не се казва в Европа за това, че „милиони от данъци се наливат в страната, но те не достигат до хората“.

Дейли е от групата депутати, определяни като крайна левица в Европейския парламент, и посочва „Апартаментгейт“ и снимките от спалнята на премиера като два от примерите защо българите протестират и защо е нужен широк дебат за дълбоки правосъдни реформи.

По повод това, че симпатизанти на ГЕРБ и управляващите, както и евродепутатът Андрей Новаков я нарече член на „групата на комунистите“, Дейли отвръща, че е горд привърженик на лявата идея, но никога не е била комунистка за разлика от много от олигарсите и хората, облагодетелствали се от властта в България, произлезли от бившата компартия.

About De Fakto

Проверете също

Особено мнение: Защо разпоредбата за отнемане на лиценз по Закона за частната охранителна дейност нарушава Конституцията

Конституционинят съд отхвърли искането на 3-членен състав на ВАС  за съд за установяване на противоконституционност …

Антон Славчев спечели конкурс за прокурор в СГП, Дани Каназирева – извън списъка на печелившите

 Класирането на кандидатите в конкурса за първоначално назначаване и заемане на 10 длъжности „прокурор“ в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

three × 3 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.